Показанията на електромерите - до кое число да броите и как да прочетете правилно данните (65 снимки)

За първи път обикновено трябва да се справите с показанията на електромера в зряла възраст, когато човек започне да плаща за комунални услуги. Ако все още не сте се занимавали с тях, не се притеснявайте - процесът на вземане на показания е прост и ясен, всичко ще се получи от първия път.

Днес в тази статия, като използваме пример за снимка на отчитане на електромер, ще ви кажем не само как да вземете показания, но и как да изчислите разходите за комунални услуги за текущия месец. Има два вида индикатори - индукционни и електронни, или по-просто - стари и нови цифрови. След това разгледайте характеристиките на всеки от тях.

Отчитаме от индукционни измервателни уреди

Индукционните измервателни уреди са една от първите опции за изчисляване на потреблението на електроенергия, които могат да бъдат намерени само. Първите агрегати бяха инсталирани дори когато нямаше независима Русия. Представлява машинка с въртящи се числа в посока на увеличаване. Винаги показва само голяма стойност и може да бъде лента от числа от различни комбинации.

Правилното отчитане на такъв електромер е да пренапишете всички числа, които са в тази стойност до десетичната запетая. Наборът от числа е стойността в kWh консумирана електроенергия, а стойността след десетичната запетая се нарича популярно "пени". Самите тези стотинки се променят много бързо, така че не се вземат предвид при подаване на показатели.

Запетая се изчертава непосредствено под комбинацията или напълно липсва, докато „стотинката“ се показва в червено. В някои случаи червени числа и запетая присъстват едновременно.

Ако измервателният уред вече е бил инсталиран в къщата преди, комбинацията може вече да е написана там и да съставлява стойност от много цифри, не е нужно да се плашите, когато ви попитат колко цифри да свалите за отчитане - ние пренаписваме всичко до запетая.

Отчитане на електронни измервателни уреди

Вече говорихме за това как да вземем показания на индукционен електромер, а сега ще говорим за по-модерни опции за поддържане на индикатори. Все по-често можете да намерите електронни измервателни уреди, които показват всички същите резултати като предишната версия, само в по-опростена версия.

Като цяло не е известно коя от единиците показва по-точен индикатор, но чрез инсталиране на електронен измервателен уред можете да записвате индикаторите по-бързо. Таблото ни напомня на дисплей на калкулатор с прости черни числа на сив фон.

Той също така показва числата преди и след десетичната запетая. За разлика от индукционната версия, има огромна маса от опции за броячи, които могат да бъдат оборудвани с допълнителна функционалност.

Често начинаещите се объркват в такова изобилие от числа и изобщо не знаят кои да вземат предвид. Най-простият електронен брояч е с правоъгълен дисплей и прилича на индукционен, само че цифрите са електронни. Няма да е трудно да действате тук.

Но има броячи, които показват други ненужни индикатори, в който случай трябва да се съсредоточите върху числата, разположени в центъра. В този случай числата преди десетичната запетая ще изглеждат по-големи, отколкото след.

Как се правят показания

Така записахме числата до запетаята, от които можете свободно да подадете към абонатната услуга. Няма да говорим за това по-подробно, а по-скоро да се концентрираме върху друг въпрос - как да изчислим получените показания. В крайна сметка вероятно искате да знаете колко пари трябва да похарчите на касата.

Вече научихме какви показания на електромера да предаваме, но как да ги изчислим, какво да правим с тях като цяло? За изчисления са ни необходими данни както за този, така и за предходния месец.

Препоръчваме ви да водите малка книга с изчисления за светлината, където тези данни ще се въвеждат всеки месец. Между другото, тези изчисления ще ви позволят да платите точната сума, без да чакате разписка, ако например изобщо няма възможност да я изчакате.

Взимаме показателите за текущия месец, изваждаме от тях показателите за последния месец и получаваме броя на консумираните киловати за текущия период. Умножаваме получената стойност по тарифата и получаваме дължимата сума.

Ако показателите са подадени навреме и коректно, на касовата бележка ще видите същата дължима сума. Но, за съжаление, точното съвпадение на сумата може да се намери много рядко, има редица причини за това, но това е съвсем различна история.

Снимкови съвети за това как да вземете показанията на измервателния уред


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор