Направи си сам изба - ръководство стъпка по стъпка за изграждане и декориране (110 идеи за снимки)

Основната цел на избата е съхранението на консерви, зеленчуци и плодове. Но не всяка изба може да гарантира срока на годност на продуктите. Ето защо на изграждането на вашия подов под трябва да се обърне специално внимание. Основното е да решите за какви цели е необходимо.

В изба с температура от -7 градуса различни продукти могат да се съхраняват около една година. Ето защо много домакини оценяват и използват такива помещения за дългосрочно съхранение на зеленчуци и плодове. В крайна сметка основното му предимство пред хладилника е просторът.

Такава конструкция е сериозна стъпка, следователно в работата е необходимо да се разчита на схемите и чертежите на избите. За да разберете коя опция е най-подходяща, можете да видите снимката на мазето. В интернет има много опции. Картината ще покаже готовото оформление на сградата, остава само да съвпадне.

Какво е важно в строителството?

Когато изграждате изба със собствените си ръце, трябва да се придържате към следните препоръки:

  • използването на дървени материали изисква предварителна обработка със специални средства. Тази процедура предпазва помещението от влага;
  • лятото е идеалното време за инсталиране на изба, тъй като подземните води са на ниско ниво;
  • желателно е незабавно да се оборудва вентилационната система;
  • най-добре е да изградите две врати вътре в трезора. Това ще поддържа правилната температура;
  • за оптимална температура се препоръчва да се осигури топлоизолация;
  • помислете за цялото оборудване предварително, за да не забавяте строителните работи поради тяхното отсъствие.

Инструкции как да направите изба

място

Необходимо е да се избере място за бъдещата изба. Сухите високи места са най-подходящи, в бъдеще няма да се налага да инсталирате хидроизолация. В този случай няма риск от проникване на влага. Изборът на дълбочина зависи от желанието на собственика, с около 2-3 метра.

Трябва да се осигури известно разстояние между основата на избата и подземните води (50 см), в противен случай може да възникне наводнение.

Експертите препоръчват изграждането на мазе под сградата. Благодарение на вече съществуващия вход ще бъде много удобно да се слиза там през зимата.

Материал

Изграждането на мазето трябва да се вземе отговорно, като се вземат предвид всички нюанси, в противен случай проблемите са неизбежни. Друг основен момент е изборът на материал за изграждане.

За такива цели са подходящи естествен камък, дърво, червена тухла и други. При изграждането на земна изба е необходима дървена облицовка. Металните конструкции е най-добре да се избягват, тъй като те са придирчиви към климатичните условия.

Вентилация

Такъв елемент е необходим, за да се справи с натрупването на влага и газ. Най-често се използва тръба, която свързва вътрешността и повърхността на мазето. Но можете да инсталирате две тръби, които ще изпълняват функцията на ауспух.

Предимства

Направи си сам изба под къщата има много предимства:

  • спестявания на сайта;
  • лекота на използване. Особено през зимата можете бързо да слезете и също бързо да се изкачите;
  • хидроизолацията и подземният дренаж помагат да се забрави за влагата;

Характеристики на приземната изба

При изграждането на приземна изба е важно да се вземе предвид нивото на почвата. Такава стая е изградена на повърхността на земята, за разлика от подземните структури.Приземната изба заема по-малко място, не се наводнява, функционира целогодишно, има внушителни размери и е много удобна за използване.

Подобно разширение обаче изисква хидроинженерни работи. Хранилището се нуждае от поддръжка: периодично почистване, дезинфекция.

Има три вида наземни изби: наземни, полузаровени, заровени. Такива помещения могат да бъдат построени със собствени ръце, като се използват тухли, трупи или бетон.

Характеристики на изграждането на винарска изба

Винените напитки се нуждаят от специално съхранение, тъй като това се отразява на техните вкусови характеристики. Изграждането на винарска изба е много популярно.

В такова помещение е важно да се осигури топлоизолационна система. Затворените порести материали са идеални за изграждане на винарска изба. Те са отговорни за поддържането на температурата.

Входната врата трябва да е добре уплътнена. Обилното проникване на въздух ще се отрази негативно на качеството на виното. Всякакви материали са подходящи за пода, стига от тях да не идват вредни химически елементи.

Бутилките с напитка се съхраняват в хоризонтално положение и не се препоръчва да се местят. Цялото необходимо оборудване трябва да бъде с добро качество, използвайки естествени материали.

Изграждането трябва да се извърши в съответствие с всички необходими инструкции, за да се избегне допълнителна работа и повреда на продукта.

Направи си сам изба снимка


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор