Парна баня в банята: изграждане, облицовка и подреждане със собствените си ръце. 85 снимки на парни стаи и препоръки за създаване на комфорт в тях

За повечето от нас банята е свързана със зона на релаксация и релаксация. Тук можете да се отпуснете с цялото семейство. За да може процедурата да донесе истинско удоволствие, е необходимо да се погрижите за вътрешната декорация на тази стая. Съвременните строителни материали ви позволяват да се справите сами с тази задача.

Препоръчва се да се обърне специално внимание на парната баня. Трябва да има естествено масивно дърво, камък и нетоксична боя. Факт е, че в процеса на отопление на помещението могат да се появят вредни съединения, които постепенно ще отровят човешкото тяло.

Нашият материал предоставя подробни инструкции как да направите парна баня. Съветите на професионални санитари ще ви помогнат да избегнете често срещани грешки.

Разработване на проекта

Необходимо е да се проектира двойна стая още в началните етапи на строителните работи. Неговите размери ще зависят от някои нюанси. При изчисляване на площта трябва да се вземат предвид следните критерии:

Брой лица. Когато правите парна баня във ваната със собствените си ръце, трябва да вземете предвид точния брой хора, които ще се отпуснат тук. За удобно местоположение се препоръчва да направите стаята повече от 6 m2. Тук могат да се поберат 4-5 души.

Височина на тавана. Тук се взема предвид височината на най-високия член на семейството. След това добавете 30 см. Добрата топлоизолация ще помогне за намаляване на топлинните загуби в помещението. Оптималният размер на тавана е ниво от 2,3 m.

Методи за поставяне. Рафтовете за сядане ви позволяват да направите по-компактна зона. Пейките за лежане изискват най-просторната стая.

Устройство за пещ. Противопожарните правила изискват разполагането на пещното оборудване на разстояние 40 см от дървените стени на сградата. Ако повърхността на материала е импрегнирана със специална импрегнация, тогава разстоянието се намалява до 30 cm.

Опитните експерти не препоръчват инсталирането на нагревателния елемент твърде близо.

Тухлената фурна се нагрява бавно и запазва топлината за дълго време. Дебелината на стените на такава конструкция има впечатляващ размер. Електрическата инсталация се счита за най-безопасното оборудване. Единственото изискване е да се намали височината на таваните. Това ще намали времето за отопление на стаята.

Монтаж на подови настилки

Завършването на парната баня във ваната започва с подовата настилка. Нивото на пода в парната баня трябва да е малко по-високо, отколкото в зоната за къпане. Има няколко варианта за пода за баня.

От своя страна покритието се разделя на:

Дървен под. Счита се за доста често срещан тип покритие в съвременните бани. Монтажът му представлява закрепването на носещите трупи на нулевото ниво на основата.

След това към него се фиксират дъски, чиято дебелина е 45-50 mm. Разстоянието между всяка част трябва да бъде 15 см.

За да се осигури естествена вентилация, малък отстъп между основата и пода ще помогне. Благодарение на това въздухът ще вентилира равномерно мокрите дъски.

Бетонно покритие. Основното предимство на такъв под във ваната е неговата дългосрочна експлоатация. Единственият минус е инсталацията. Работният процес е средно от 7 до 14 дни.

Тук е необходимо да се използва висококачествен циментово-бетонов разтвор. В процеса на изливане те правят канализационна мрежа, където в бъдеще ще се заустват отпадъчните води.

Когато бетонната основа е напълно суха, можете да продължите към дизайна на пода. Най-добрите идеи за парни бани в банята включват използването на няколко текстурирани материала в дизайна на стаята.

За да направите това, използвайте естествен камък или керамични плочки с текстуриран модел. Тези детайли се съчетават добре с дървени стени.

За хората, които предпочитат наличието на декоративни детайли, предлагаме да използвате мозаечно покритие.

Декорация на стени и тавани

Как да си направим парна баня в банята? Този въпрос е от интерес за начинаещите санитари. Когато работата по подовата настилка приключи, можете да преминете към следващия етап - дизайна на повърхността на стените и тавана. Важно е да се използва качествена хидро и топлоизолация. В бъдеще тези мерки ще намалят топлинните загуби и разходите за гориво.

Стените във ваната най-често са украсени с евро дъска. Този материал е много издръжлив и екологичен. Стаята е топла и уютна. Цветовият дизайн съдържа светли нюанси на жълто или бежово.

Преди да прикрепите облицовката към стените, е необходимо да направите слой от пароизолационен филм. Той ще предотврати натрупването на кондензат вътре в конструкцията. След това се полага слой от минерална вата. След това топлоизолационният слой се зашива с плоскости от ПДЧ.

Последната стъпка ще бъде фиксирането на дървените части върху равнината на стените и тавана. Снимката на парната баня в банята показва процеса на декориране на пространството.

Снимка на парната баня във ваната


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор