Проводници за запояване: последователност от действия и технология за извършване на работа. 100 снимки за това как правилно да запоявате проводници

Запояването се счита за най-надеждният, издръжлив и достъпен начин за свързване на проводници. С помощта на електрически поялник и някои други материали и инструменти можете лесно да фиксирате окабеляването със собствените си ръце, без допълнителни усилия и разходи.

Препоръчително е да се запознаете внимателно с технологията на процеса преди първия път, да следвате стъпка по стъпка снимките на проводниците за запояване и да се опитате да действате възможно най-бавно и точно.

Как става това

При запояване пространството между два проводника се запълва с разтопена спойка, което ви позволява сигурно да свържете проводниците без риск от късо съединение. Важен момент е изборът на подходяща температура - достатъчна за разтопяване на спойката, но под градусния режим на фазата на сърцевината.

Висококачествените запоени проводници могат да издържат много години, така че този метод за запояване на проводници се практикува при ремонт на стерео системи, слушалки и други компоненти за компютър и мобилен телефон, домакински уреди, окабеляване, осветителни тела и много други.

Какво е необходимо за запояване

Този процес не изисква специално оборудване, така че всеки може да го запоява. Така че в хода на работа ще са необходими следните инструменти и материали:

  • Електрически поялник с мощност най-малко 80 W;
  • Почистващи средства (флюс, колофон, смес, разредена на тяхна основа);
  • Припои, подходящи за материала на проводника;
  • Дървена или пластмасова стойка;
  • Пила, шкурка за заточване;
  • Клещи или пинсети за задържане на проводници;
  • Алкохол за обработка на повърхността на кабела;
  • Изолационна лента;
  • Термосвиваеми тръби.

Изборът между колофон и флюс се определя от наличието на средства и някои точки. Така че е по-удобно да се използва поток, тъй като проводниците се обработват бързо, но съществува риск от некачествено измиване и постепенна ерозия на обвивката.

Колофонът е по-безопасен, но работата с него отнема повече време, тъй като проводникът трябва да се постави в веществото, да се нагрее и да се обработи цялата повърхност. Най-доброто решение би било домашен продукт, направен от колофон и алкохол.

Припоите се избират, като се вземе предвид материалът на проводника. Цинковите продукти (TsO-12, TsA-15, P250A) са по-подходящи за запояване на алуминиеви проводници, а POS 40, 50, 60 от калай и олово се препоръчват за работа с мед. Припоите с добавка на колофон са удобни, което премахва необходимостта от почистване на фазите.

Инструкция стъпка по стъпка

Направи си сам запояване на медни и алуминиеви проводници се различава само в избора на материали, температурния режим на топене, а самата технология остава същата. Основното нещо е да следвате определена последователност:

Подгответе правилно проводниците: отстранете изолацията, отстранете оксидния филм с шкурка. В идеалния случай металът трябва да загуби мътния си оттенък и да започне да блести.

Третирайте с почистващ препарат. Ако използвате флюс, потопете четката в течността, покрийте всички области, изплакнете с алкохол. При варианта с колофон, поялникът се нагрява и се довежда до оголения проводник, предварително поставен върху инструмента.

Поставете капка спойка върху горещия връх на инструмента и внимателно покрийте повърхността на жицата с тънък слой. За бърз и равномерен ефект проводникът се върти постоянно.

След запояване на всички проводници, кабелите, които трябва да бъдат свързани, се сгъват плътно и равномерно, притискат се и се нагряват със сила. Необходимо е да задържите връзката, докато спойката се охлади напълно.

Запояването може да бъде изолирано с лента или термосвиваема тръба. Най-добрият вариант, особено за електрическо окабеляване, е да използвате два метода наведнъж.

За многожилни проводници алгоритъмът става малко по-сложен, тъй като в началния етап усуканите фази трябва да бъдат отделени една от друга, внимателно да се следи обработката на всеки проводник и отново да се усуче в един пакет преди директно запояване.

Важно е да запомните, че по този начин могат да се запояват само хомогенни проводници. Така че е забранено свързването на фази от мед и алуминий в един кабел, тъй като различните степени на нагряване и разширяване на материалите ще доведат до катастрофални последици. В случай на спешна необходимост от такова запояване се използва само методът на болта.

Следвайки дадените инструкции, разчитайки на снимки стъпка по стъпка и действайки премерено и бавно, можете да запоявате проводници у дома, за да ремонтирате всякакъв вид и вид окабеляване без много подготовка и у дома.

Фото проводници за запояване

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор