Направи си сам сляпа зона - инструкции стъпка по стъпка за инсталиране, ремонт, укрепване и декориране (100 снимки)

Всеки собственик на собствената си къща е загрижен за безопасността на основата на сградата. За да направите това, е необходимо компетентно да отклоните водата - подпочвените води и под формата на валежи. Дренажната система лесно се справя с почвата, предпазва сляпата зона около къщата от валежи.

Целта на сляпата зона

Задачата на сляпата зона е да отклонява дъжд и стопена вода от къщата. Освен това може да се превърне в отлична алея, а при цветова комбинация с фасадна декорация може да придаде завършен вид на цялата конструкция. Освен това осигурява добра топлоизолация на основата.

Чрез поставянето на нагревател под пистата можете да разчитате на известна степен на защита срещу замръзване и в резултат на това да намалите разходите за отопление.

Работата по създаването на сляпа зона трябва да започне след завършване на довършителните работи по стените, но преди декоративния дизайн на сутерена. Факт е, че между основата и сляпата зона трябва да има компенсираща междина, която не може да бъде напълно затворена.

За да предотвратите навлизането на вода в него, трябва да се уверите, че покритието на мазето затваря празнината. Водата по време на наклонен дъжд ще тече по стените, но няма да попадне в съществуващата празнина. Това ще осигури надеждна защита на основата от влага. Освен това са организирани дренажни жлебове.

Размери

Тъй като отстраняването на валежите от основата трябва да се извърши около цялата конструкция, дължината на сляпата зона е равна на нейния периметър.Що се отнася до ширината, е необходимо да се вземе предвид вида на почвата в определена област и дължината на надвеса на корниза.

SNiP установява минимални стандарти по този въпрос: ширината трябва да бъде най-малко 60 см в случай на нормална почва и най-малко метър, ако почвата се счита за потъваща.

При спазване на нормите може да се спазва още едно изискване - правилната сляпа зона е 20 см над надвеса на корниза.

Основни принципи

Както показват снимките на слепите зони, те могат да имат различна структура и да се състоят от различни материали, но все пак има няколко общи характеристики, които се наблюдават във всички видове:

  • минималният ъгъл на наклона е приблизително 3%, т.е. 3 см на метър сляпа зона;
  • между стената и защитното покритие има малък шев от няколко сантиметра за компенсиране на разширението (организира се с помощта на покривен материал, ленти от екструдирана полистиролова пяна или напълнен с уплътнител);
  • хидроизолацията и изолацията на основата се извършват до нивото на сляпата зона;
  • довършителният материал на цокъла се припокрива с разширителната фуга и не докосва слепия участък (остава празнина от 1-2 см).

Бетонова настилка

По-долу ще бъдат представени инструкции как да направите сляпа зона с помощта на бетонов разтвор. Като начало се извършва маркиране около сградата. Използвайте парчета арматура или дървени колчета и шнур. След това копката и част от почвата се отстраняват.

Дълбочината се определя в зависимост от това каква подложка ще се използва и каква ще е дебелината на защитния слой. Средно 30 см.

Има смисъл да се третира дъното на изкопа с хербициди, за да се предотврати растежа на тревата. Без обработка съществува риск от разрушаване на бетоновата настилка. Преди обработката дъното се изравнява, прави се лек наклон и внимателно се набива.

Подлежащият слой се полага, като се поддържа ъгълът на наклон, след което се уплътнява (за предпочитане с помощта на вибрираща плоча). Отгоре има защитно покритие от бетон. Основното нещо е да не забравите да направите дренажен жлеб.

Направи си сам бетонна щора е много разпространена поради относително ниската цена на материала. Основният слой е от пясък и чакъл.

Някои правила

За създаване на здрава и висококачествена сляпа зона се използва бетон с натрошен гранит с фина или средна фракция. Марката не трябва да е по-ниска от M150.

По периметъра на бъдещата щора се създава кофраж. По правило е достатъчна една дъска, която е фиксирана с колчета и дистанционни елементи. За да се избегне образуването на пукнатини или да се минимизира, се използва армираща стоманена мрежа.

Върху решетката по ръба се полагат дървени дъски, обработени с антисептик. Дебелината им е 25 мм, предназначението им е да бъдат демпферна фуга, предпазваща бетона от напукване при температурни промени. Според поставените ленти е лесно да се изравни бетоновият разтвор.

Здравината и защитата на бетонното покритие се осигурява чрез гладене. Върху циментовото мляко се излива тънък слой цимент (можете да направите това няколко пъти), който след това се разтрива с мистрия. Резултатът е устойчива на абразия повърхност.

Последният етап включва проста процедура за грижа за бетон. Сляпата зона може да бъде покрита с влажна кърпа и редовно да се поддържа в това състояние за една седмица.

Възможен е вариант с полагане на филм. Като се има предвид всичко по-горе, въпросът как правилно да направите сляпа зона със собствените си ръце няма да изглежда толкова труден.

Направи си сам снимка на слепи зони

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор