Отворено окабеляване: характеристики на полагане, инсталационна технология и осигуряване на ниво на сигурност (115 снимки)

Отвореното окабеляване се счита за най-лесният начин за организиране на електрическа комуникация в къщата. Въпреки това е изключително рядко да го видите в модерна жилищна сграда. Въпреки че методът на отворено стопанство не отнема много време и намалява разходите за труд. В допълнение, за окабеляване от този тип не е необходимо да се прави преследване, което запазва тавана и стените непокътнати.

От гледна точка на дизайна можете ефективно да победите една или друга част от стената, като фиксирате проводниците отвън. Такова решение ще прилича на ретро стил и ще ви позволи леко да разширите електрическата линия в къщата.

В противен случай изобилието от жици по стените несъмнено ще развали целия интериор. Разгледаният метод за организиране на захранването изисква спазването на определени правила, които ще бъдат разгледани по-долу.

Правила за инсталиране на отворено окабеляване

Помислете за основните изисквания за отворено окабеляване, които трябва стриктно да се спазват. Ако те бъдат пренебрегнати, тогава има голяма вероятност от авария, например късо съединение и пожар.

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е забраната за полагане на линията под тръбопроводи, които са склонни към образуване на кондензат. Струва си да запомните, че източниците на топлина не трябва да се намират в близост до кабелите.

Местоположението на окабеляването определя вида на самия проводник, той може да бъде твърд, гъвкав или екраниран. Свързването на кабелните жила може да се извърши само чрез специални съединителни кутии. Капаците на последните трябва да са разположени на достъпно място.

При високо ниво на влажност гумените уплътнения, монтирани в капака на съединителната кутия, ще подобрят херметичността. Задължително се проверява целостта на защитната оплетка на проводника по цялата му дължина. Ако се открият дефекти, по-добре е да смените жицата.

Някои снимки на отворено окабеляване показват, че е закрепено със специални пластмасови скоби. Експертите препоръчват използването на пластмасови крепежни елементи с подходящ размер. Разстоянието между скобите е направено по такъв начин, че по време на работа на линията да няма провисване на кабелите.

Крепежните елементи трябва да се монтират близо до кръстовищата на проводниците с ключове, контакти и други елементи. При хоризонтално полагане на неброниран кабел разстоянието между крепежните елементи трябва да бъде не повече от 40 cm; за бронирани разстоянието се увеличава до 75 см.

Когато се поставят вертикално, интервалът между крепежните елементи не надвишава метър. Между скобата и електрическия елемент не трябва да има повече от 10 см. Само при посочените условия е възможно здраво закрепване на целия електропровод.

Когато е необходимо да се огъне проводникът (при избягване на препятствия), тогава минималният радиус на огъване трябва да бъде 8 см. В случай на пресичане на неелектрически тръбопровод необходимият интервал трябва да бъде 3 см. При преминаване на кабела през стената , се препоръчва да се направи допълнителна защита под формата на парче тръба, чиято дължина е равна на ширината на стената.

Монтажни характеристики

Ако таваните в къща или апартамент принадлежат към окачен клас, тогава окабеляването трябва да се извърши по стената. Когато броят на проводниците е впечатляващ, се препоръчва използването на специални пропускателни канали.Когато инсталирате разклонителни кутии, не забравяйте, че достъпът до тях трябва да бъде безпрепятствен, в противен случай поддръжката ще бъде трудна.

Като цяло има няколко основни метода за инсталиране на електрическо окабеляване: вече споменатата опция със скоби, полагане в гофрирани тръби, използване на специални елементи (кабелни канали, первази и електрически кутии).

Закрепването със скоби и гофрирани тръби има някои недостатъци. Първо, хардуерната версия не се счита за безопасна. Второ, и двата метода не дават естетически резултат. Кабелният канал в това отношение би бил по-привлекателен вариант.

Плюсове и минуси на външно окабеляване

Подреждането на външно окабеляване, както всеки метод за създаване на електрическа комуникация в къща, има своите предимства и недостатъци. Сред предимствата са:

  • лекота на монтаж;
  • поддържане на целостта на стените и тавана;
  • няма нужда от закупуване на допълнително оборудване.

Недостатъците ще бъдат:

  • не естетичен външен вид;
  • необходимостта от най-стриктно спазване на техническите правила и разпоредби за жилищни помещения;
  • необходимостта от задължително спазване на стандартите за пожарна безопасност.

Несъмнено има представителни опции за подреждане на външно окабеляване. Винтидж стилът на малка част от електрическата инсталация в стаята може идеално да допълни интериора и да се превърне в негов акцент, добавяйки ефекта на античността.

Въпреки това, допълнителните елементи за висококачествен и естетичен дизайн могат значително да ударят портфейла. Комбинацията от стилове също е важна.

Монтажът на отворено окабеляване изисква внимателна подготовка. Ако няма сигурност, тогава е по-добре да поверите цялата работа по уреждане и полагане на професионалисти.Въпреки това, като имате предвид всичко по-горе, можете да опитате да направите всичко сами.

Снимка на отворено окабеляване


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор