Завършване на фасадата с плочки - 135 снимки, майсторски клас и съвети как да вършите работата сами

За украса на външните стени на сгради и конструкции се използват различни декоративни елементи. Една от тях е плочката, която се изработва от различни материали, съчетава практичност, издръжливост и добър външен вид. С негова помощ можете да покриете цялата повърхност на сградата или да изберете отделни секции.

Тази статия описва приложението и характеристиките на различните видове фасадни плочки, техните силни и слаби страни.

Какъв материал е използван?

За довършване на фасадите на сградите се използват естествени и синтетични материали, създадени с помощта на минерални суровини като глина, пясък, различни минерали и цимент. В повечето случаи синтетичните материали се използват за фасадна декорация поради по-голямото им разнообразие и ниска цена.

Синтетичните материали включват материали като керамичен гранит, керамични и клинкерни плочки. Методът на използване на тези материали е почти еднакъв, те се различават предимно по външния си вид, създаден от художествено решение.

За да оцените разнообразието от дизайнерски решения, ще помогнете за изучаването на снимки на различни варианти за довършване на фасадата с плочки. Изборът на успешен стил ще ви позволи успешно да украсите и подчертаете сградата.

Използват се две технологии за закрепване на плочки: сух и мокър метод на закрепване. Някои видове плочки са приложими само върху така наречените мокри фасади и се закрепват с лепило за плочки, други видове плочки са специално проектирани за лесен монтаж върху вентилируеми фасади с помощта на специални крепежни елементи.Нека да разгледаме основните видове и методи за използване на декоративни плочки.

Използването на клинкерни плочки

Този материал е глина, синтерована при висока температура. Най-често този материал има тъмна гладка повърхност. Цветът й определя вида на използваната глина.

Използвайте го, за да имитирате тухлена зидария и го освободете в съответствие с размера на имитираната тухла. Такива плочки се закрепват към подготвената повърхност със специално лепило, шевовете се запълват със специална фугираща смес.

Фасадата, завършена с клинкерни плочки, външно е много трудна за разграничаване от тухлена зидария, тъй като клинкерните плочки са тънки тухли. Този материал има редица положителни свойства като: здравина, издръжливост, пожарна безопасност.

Това покритие не се напуква с времето, може да служи много години, ако се спазват правилата за монтаж, не поддържа горене и не отделя вредни вещества и има отличен декоративен ефект. Видът стени, завършени с клинкер, изглежда много впечатляващ.

Недостатъците включват високата цена и сложната технология на клинкерните плочки.

Разновидности на плочки

Клинкерните плочки се произвеждат в няколко разновидности. Когато го купувате, трябва да обърнете внимание на предназначението на материала. Има водоустойчиви плочки за фонтани и басейни, за подови настилки и за довършване на фасади.

Монтаж на плочки

Монтажът на клинкерни плочки се извършва по два начина. Най-често използваният мокър метод. Състои се в залепване на плочките с лепило към подготвената шпаклована повърхност, след което фугите се запълват с фугираща смес и повърхността на плочките се почиства.

Сухата технология се състои в фиксиране на плочките върху рамката.Използва се за едроплощни клинкерни плоскости с изолация.

Завършването на фасадата с керамични плочки според технологията не се различава от работата с клинкерни плочки. Най-често използваният сух монтаж на плочки върху специална рамка. По този начин дори големи многоетажни сгради могат да бъдат облицовани с плочки, като същевременно създавате свой собствен уникален дизайн и стил. Керамичните плочки се произвеждат в големи листове, които са по-удобни за монтиране върху подготвена рамка.

В някои случаи фасадната декорация с плочки се извършва изключително за декоративни цели. В този случай може да се покрие не цялата повърхност на стената, а само някои зони в близост до врати и прозорци. За да направите това, използвайте мокрия метод за фиксиране на плочки. По същия начин фасадата е украсена с естествен камък.

Завършването на фасадата с плочки може да се направи много красиво и ефектно. За да направите това, трябва да изберете необходимия материал и да следвате технологията. Използването на керамични плочки, в сравнение с клинкер, дава огромна свобода за творчество и дизайн. Къщата може да бъде декорирана във всяка много атрактивна цветова схема.

Част от работата може да се извърши независимо. Например, напълно възможно е сами да направим крепежни елементи от керамични панели върху подготвена рамка. Не е нужно да сте професионален мазач, за да направите това.

Необходимо е внимателно и точно да закрепите рамката и след това с помощта на специални крепежни елементи да инсталирате върху нея керамични панели, които ще украсят къщата в продължение на много години.

Снимка на фасадни облицовки

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор