Декорация на тухлена фасада: 125 снимки на основните покрития и дизайнерски характеристики

Невъзможно е да се надцени значението на външния вид на къщата. Къщата е не само уют и комфорт, но и достоен, атрактивен екстериор. Облицовката на къщата с тухла е най-добрият вариант за частна къща. Този материал е практичен за използване.

Фасадната декорация може да се извърши с тухлени панели, което ще ускори и намали разходите за облицовка. Във всеки случай крайният резултат няма да ви остави безразлични.

Характеристики на облицовъчна тухла

След завършване на строителството на къща от блокове от пяна или подобен материал, външният вид на сградата оставя много да се желае. За постигане на представителност и завършеност се използват фасадни тухли. Според характеристиките си той е доста издръжлив. Понякога може да действа като независим строителен материал.

Освен приличен външен вид, намалява ефекта на влагата върху стените. Както знаете, блоковете от пяна са хигроскопичен материал. При продължително излагане на влага блокът от пяна е в състояние да я абсорбира, което ще доведе до крехкостта на блоковете. Завършването на фасадата с облицовъчни тухли ще предотврати навлизането на влага в носещите стени и ще увеличи защитата срещу механични влияния.

Фасадната тухла също ще действа като допълнителна изолация. При зидане може да се постави изолация между стената и облицовката. Тази техника ще помогне за значително намаляване на разходите за отопление.

важно! Когато планирате облицовката на къщата с фасадни тухли, помислете за допълнителното тегло на материала.Теглото на някои видове тухли може да бъде 4 килограма (1 брой).

Ще може ли основата на построената къща да издържи допълнителното натоварване? Ако този момент не е бил взет предвид при полагането на основата, е възможно да се изгради допълнителна основа около къщата за фасадната тухла.

Специални панели с клинкерни тухли могат да служат като заместител на тухлите. По външния си вид те не са по-ниски от обикновения камък. Те са по-леки и струват по-малко.

Как да изберем фасадна тухла?

Следните опции за материали за довършване на фасадата с тухли се предлагат за свободна продажба:

  • силикат
  • клинкер
  • керамични
  • сухо пресовано
  • тухла с уникална външна текстура

силикатна тухла

Основата на силикатната тухла е кварцов пясък. По време на производството към пясъка се добавя вар, специални добавки и багрило. След формоване тухлите се изпращат в пещта. Печенето става при температура 200 градуса. Налягането се повишава до 12 атмосфери.

В завършената версия силикатната тухла осигурява звуко- и топлоизолация. Нежелателно редовно излагане на влага.

С помощта на силикатна тухла се използват специализирани съединения. Големите надвеси на покрива също ще увеличат устойчивостта му на влага.

Клинкерна тухла

Основата на клинкерните тухли е глина. Използват се специални класове глина, които се отличават със специална пластичност. Печенето се извършва при температура 1300 градуса. Готовият продукт е с висока устойчивост на влага.

Процентът на абсорбция на влага не надвишава 5%. Както можете да видите от снимката на фасадната декорация с клинкерни тухли, външният вид е доста изискан.

керамична тухла

Този метод е класическа версия на облицовката. Основната съставка е глината.Процесът на изпичане протича при температура от 1000 градуса. Устойчив на атмосферни влияния. Подобно на клинкерната версия, тя е устойчива на цикли: замръзване - размразяване. Глината ви позволява да правите тухли с различни форми.

Ако решите да завършите фасадата с керамични тухли със собствените си ръце, помислете за следното. По време на полагането смесете тухли от различни партиди. Сянката на тухла от една партида очевидно може да се различава от друга, което води до грозни петна по вашата фасада. Също така имайте предвид, че евтините опции за керамични тухли могат да предизвикат ефлоресценция.

Сухо пресована тухла

Сухите пресовани тухли съдържат цимент. Останалите могат да бъдат малки фракции от черупки, натрошен камък, шлака и т.н. След като се направи хомогенна смес, бъдещата тухла се подлага на високо налягане.

Готовият продукт има висока плътност. За да се постигне максимална плътност, тухлата се изсушава и пара. Различава се в богат избор от цветя и нюанси. Според характеристиките, близки до клинкера.

Тухла с външна текстура

Този тип облицовъчна тухла в повечето случаи не е независим материал. С тази тухла се подчертават или подчертават някои участъци от фасадата.

Има опции с остъклена повърхност. Този ефект се постига чрез нанасяне на стъкло или глина в разтопена форма. Повърхността е матова или гланцирана. Тухлите с текстура от естествен камък са широко използвани.

Как да завършим фасадата с декоративни тухли?

Завършването на фасадата е отговорна и взискателна работа по отношение на качеството. Без специални знания и опит е по-добре да оставите тази работа на квалифицирани майстори. Но при спазване на всички технологии можете да свършите работата сами.

Ако решите да извършите декоративна зидария, следвайте основните правила:

Първо. Изчислете точното количество необходими материали. Спешното закупуване на тухла може да бъде изпълнено с различен нюанс. Вземете 10% повече необходим материал.

Второ. Започнете с тестово полагане. Това ще ви помогне да определите качеството на текстурата на фугиращата смес и пълнежа.

трето. Накиснете тухлата във вода. Водата ще почисти тухлата от прах. Тази технология ще подобри взаимодействието с хоросановата смес.

Четвърто. Не бързай. По време на почивките можете да оцените качеството на извършената работа със свеж поглед и да отстраните недостатъците навреме.

заключения

Облицовъчните тухли предоставят цял ​​набор от дизайнерски възможности за облицовка на къща. Разнообразието от цветове и текстури ви позволява да реализирате уникални идеи. Като цяло, това не е взискателен материал, който е лесен за грижи.

Снимка на декорация на тухлена фасада


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор