Завършване на фасадата на къщата - 115 снимки на модерен дизайн и избор на материали

Фасадната декорация набира все по-голяма популярност всяка година. Благодарение на разнообразието от строителни материали, техните цветови схеми, комбинации, възможности за довършване на фасадите на къщата и тяхната относителна наличност, всеки може да направи новата си къща индивидуално уникална или да реконструира старата, давайки й нов живот.

В допълнение към декоративния дизайн, облицовката, ако е изпълнена правилно, ще помогне за изолация на къщата, звукоизолация и премахване на нередности или недостатъци в изградените стени.

Основните етапи на фасадната декорация включват избор на материал, вид покритие, финансово изчисление на бъдещата работа, закупуване на материали и самата декорация на стени.

За облицовка можете да използвате материали като: плочки, сайдинг, мазилка, камък, тухла, фасадна дъска. Всеки от материалите има свои собствени характеристики и изисквания към подготвената повърхност.

Сайдинг

Сайдингът е един от най-евтините и достъпни видове довършителни работи. PVC, дървени или метални плоскости се закрепват директно към стените или към изолацията. На пазара можете да намерите широка гама от цветове и размери на панели за всеки, най-взискателния клиент.

Панелите са леки, оборудвани със специални крепежни елементи, поради което е лесно да се монтират самостоятелно. В комплект с панелите, като правило, има инструкция.

PVC не гори, не изисква специални грижи и запазва първоначалния си вид в продължение на много години. В допълнение, това ще помогне за укрепване на старата сграда и ще осигури нейната устойчивост на влага.

Когато купувате и използвате, трябва да изчислите коефициента на разширение на материала, така че да не се повреди при високи температури.

По-рядко, поради високата цена и ненадеждността, е дървената обшивка. Дървото е подложено на климатични влияния. Въпреки че днес се обработва под високо налягане, за да се увеличи експлоатационният му живот, покритието може да не е оправдано.

Счита се за най-непретенциозния, надежден и издръжлив метален галванизиран сайдинг. Тук обаче ще трябва да се сблъскате с малък избор от цветове и разнообразие от форми на материали.

Гипс

Класическото фасадно покритие е мазилка. Завършването с мазилка е лесно за изпълнение, така че можете да го направите сами. Има няколко вида от него - силикат, акрил, силикон.

Акрилната мазилка е незаменима, ако къщата ви е изолирана с пенополистирол или пенополистирол. Също така трябва да бъде избран от жителите на къщи, разположени в големи градове или в близост до железопътната линия, той е устойчив на вибрации и следователно ще запази първоначалния си вид за дълго време.

Мазилката може бързо да стане прашна, така че не се препоръчва поставянето й в близост до натоварени магистрали. Срокът на експлоатация на такава мазилка е около 15 години.

Силикатната мазилка не събира прах, пропуска въздух и има дълъг експлоатационен живот - 25 години, но е най-скъпата.

Силиконовата мазилка също ще издържи много години, не се замърсява и позволява на стените да дишат. Ако къщата ви се намира близо до магистрала, силиконовата мазилка ще бъде най-добрият избор.

Плочка

Фасадните плочки трябва да са за външна употреба. Полага се по два начина - сух и мокър.В първия случай се използват специални крепежни елементи върху плочката, във втория те поставят плочката върху хоросана, за това повърхността трябва да е идеално равна - измазана.

Понякога между плочката и стената се поставя армирана мрежа - тя ще предпази хоросана и плочките от напукване. Плочките могат да бъдат естествени, PVC, керамични, клинкерни или бетонни.

Най-често срещаната е керамика - тя е лека, лесна за използване и всеки може да направи фасадната декорация със собствените си ръце. В допълнение, плочката е водоотблъскващ материал, който е устойчив на гъбички и мухъл. Силата и качеството на плочките зависи пряко от цената им.

камък

Камъкът е издръжлив, надежден материал, който ще даде на къщата висока цена, помпозност, ще я направи красива и представителна. Камъкът може да се аранжира, за да създаде различни визии и стилове на стените.

Процесът на полагане на камък е трудоемък и не винаги е възможен за непрофесионалист, но резултатът си заслужава изразходваното време и усилия - вашата къща ще се откроява от другите.

Като начало хоросанът се смесва, може да се закупи в строителни магазини или да се направи сами от портланд цимент и пясък. Камъкът се полага върху нивелиран зид. Шевовете след зидария се търкат няколко пъти. Каменната облицовка е тествана от десетилетия и не е излязла от модата от векове.

Тухла

Тухла - е символ на добро качество. При изграждането на модерна къща от нулата тухленото покритие обикновено се осигурява на етапа на полагане на стените.

Ако сградата вече е построена, като правило се използват клинкерни тухли - това ще подобри състоянието на къщата и ще я направи привлекателна.

дървена къща

Често на снимки на планински терен, покрити със заснежени ели, или модерни къмпинги в гората, можем да видим къщи от дървени дървени колиби. Изглеждат много спретнати и удобни.

За облицовката им се използва фасадна дъска, наречена блок къща. Има формата на цилиндричен труп, който се монтира върху дървена рамка или директно на стената. Такава облицовка се счита за екологична, модерна и способна да създаде атмосфера на релаксация и дома.

Вентилируема фасада

Вентилируемата фасада набира популярност. Това е дизайн, който се състои от изолация или свободно пространство и външен защитен декоративен слой. Такава фасада се използва за изграждане на нискоетажни сгради. Въздушната възглавница е добра изолация. При правилна инсталация и експлоатация такава фасада ще продължи много години.

декоративна облицовка

Отделът за декоративни фасади ще ви помогне да направите дома си наистина красив и уникален. Може да се изпълни със силиконови, акрилни и блажни бои, както и с декоративна мазилка.

В продължение на много години декоративната мазилка е знак за шик и висока цена. В днешно време към сместа се добавят синтетични компоненти, което я прави устойчива на всякакви климатични явления, плътна и издръжлива.

Има няколко вида от него - кора бръмбар или кожено палто, ефектът се постига чрез използване на мраморни чипове и специална фугираща смес; Венециански, който имитира мрамор; камъче, с добавяне на голяма част от мрамор; и стадо, където фрагменти от боя придават на повърхността кадифен вид.

Комбинирано покритие

Друго решение, което ще създаде уникален шедьовър от стените на къщата ви, е оформлението на различни видове фасадни покрития.Комбинацията от декоративна мазилка и камък ще изглежда печеливша, а комбинация от панели от няколко цвята ще направи вашия дом различен от другите.

Декоративният камък е доста евтин и достъпен, но ще ви помогне да превърнете дома си в приказно красиво и уютно място. Снимки на декорацията на фасадите на къщите можете да видите по-долу.

Снимка на завършване на фасадата на къщата


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор