Осветление на обекта - 130 снимки на най-добрите идеи и проекти за селска къща и градина

Прилежащата територия се използва за разполагане на декоративни битови и функционални сгради и сгради за различни цели, което може да увеличи практичността на нейната експлоатация за дълго време. Правилното разположение на осветителните тела помага да се допълни концепцията на избрания ландшафтен дизайн и допълнително да се украси цялата прилежаща към къщата зона, като се осигурят допълнителни защитни мерки.

Предложените снимки на осветлението на обекта и опциите за планиране с готови проекти позволяват да се използва професионалният опит и съвременните разработки на ландшафтни архитекти, дизайнери и инженери по осветление.

За всяка частна или селска къща можете да изберете проект с органична комбинация от всички елементи в състава на ландшафтния дизайн и създаването на светлинна картина, която гарантира визуализацията на цялостната композиция на аранжировката.

Класификация на осветлението и видовете използвани осветителни тела

Практична схема за осветление на обекта се изготвя въз основа на предпочитанията на собствениците и готовия дизайнерски проект, но не забравяйте, че това не е просто задача за декорация, но и сложен технически процес.

В хода на изпълнението му може да са необходими определени знания и умения, опит в инсталирането на осветителни тела и свързването им към електрозахранването, уличното осветление на битови площи е разделено на следните категории:

  • пазач или дежурство. Оборудван е по периметъра на цялата територия и в определени сектори с точки за видеонаблюдение и видеонаблюдение;
  • функционално осветление.Осигурява свободно движение в различни, дори и най-отдалечените райони на местността;
  • декоративни и естетически. Позволява да се подчертае великолепието на цветни лехи или декоративни цветни лехи, езера и градински пътеки, водопади;
  • архитектурни и художествени. Използва се за осветяване на сгради, подчертаване на отделни стени или техните архитектурни, оригинални характеристики.

По време на подреждането на всяка територия можете да използвате функционални лампи, фенери и прожектори, които ще осигурят необходимото количество светлина в определена зона, в зависимост от нейното предназначение.

За поддържане на високо ниво на сигурност могат да се използват лампи с детектори за движение, които могат значително да спестят разходите за закупуване на енергийни ресурси при постоянно осветяване на района.

Етапи на проектиране на осветителна система за личен парцел

Правилният дизайн и внимателното изчисляване на осветлението на обекта ще ви позволи да създадете необичайна ландшафтна композиция, благодарение на която къщата и прилежащата й територия ще блестят с нови цветове.

В процеса на самостоятелно проектиране на ефективна и привлекателна осветителна система е необходимо да се вземат предвид всички нюанси и детайли, опитни специалисти препоръчват да се придържате към следните стъпки:

  • измерване на обекта със създаване на приблизителен чертеж с обозначено местоположение на жилищни и стопански постройки, градина с пътеки и цветни лехи;
  • на чертежа е необходимо да се отбележат основните функционални зони и характеристики на ландшафтния дизайн, които изискват специално осветление и акцент;
  • изборът на желаното осветление и подборът на осветителни тела за създаване на оригинален ефект и хармонична композиция, която придава стил на дизайна;
  • приблизително разпределение по функционални зони на всеки тип осветителни тела с отбелязване на тяхната конфигурация и възможност за коригиране на плана;
  • изчисляване на необходимата дължина на проводниците и определяне на източника на захранване, като се вземе предвид тяхната изолация и подслон, за осигуряване на допълнителни мерки за сигурност;
  • определяне на местоположението на схемата на трансформатора и изчисляване на неговата мощност въз основа на показателите за ефективност на използваните осветителни устройства.

Знаейки как да направите осветлението на обекта, можете самостоятелно да изготвите проект, който ще се различава от стандартните планове, като вземете предвид всички архитектурни и ландшафтни характеристики на района.

Индивидуалният дизайн позволява да се подчертае стилистичната концепция на дизайна на целия обект или отделните му зони, където има места за почивка, готвене на открит огън или събирания в градината.

При проектирането трябва да се обърне специално внимание на осветлението, за което се използват малки лампи, те могат да бъдат скрити в тревата близо до градинските пътеки или в зеленината на дървета и храсти.

Те се вписват идеално в осветителната схема на частна къща, придават на цялото пространство неустоим и празничен вид, а в някои области помагат да се подчертае обемът на композицията с оригинална игра на светлина и сянка.

Снимка на осветлението на обекта


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор