Еднофазен двигател - устройство, принцип на работа, предимства и недостатъци на употреба (90 снимки)

Работата на много устройства и агрегати се осигурява от функционирането на вградения в тях електродвигател. Най-често в жилищни сгради и парцели се подава електрическа мрежа с напрежение 220 V. Ето защо е необходимо да изберете модели от еднофазен тип.

Характеристики на двигателя

Еднофазен електродвигател работи чрез свързване към двупроводна мрежа с променлив ток. Мрежата е представена от потенциала на фазовия и нулевия характер. В този случай броят на намотките на статора не е решаващ.

В процеса на избор на агрегат е необходимо ясно да се разграничат видовете еднофазни двигатели, както и да се отделят асинхронните конструкции от колекторните. Табелката има цялата информация за типа, но тя става достъпна, ако започнете да разглобявате двигателя. И идентификацията се изисква много по-рано.

Колекционерски модели

Ако искате да определите дали колекторната или асинхронната опция е пред вас, тогава трябва да обърнете внимание на структурата. Първият тип двигател е оборудван с четки, разположени непосредствено до колектора, а също така има секционен меден барабан. Тази модификация е еднофазна.

Колекторните двигатели се отличават с възможността за издаване на множество стартови обороти, както и по време на ускорение. Поради това те се използват в домакинските уреди. Една проста промяна на полярността ще ви позволи да промените посоката на въртене.

Характерно е и друго предимство - възможността за промяна на скоростта на въртене. Това става чрез регулиране на амплитудата на напрежението, което се прилага към входа.

Но в същото време не трябва да забравяме основните недостатъци, които включват:

  • наличието на шум;
  • нужда от поддръжка поради постоянно триене на четките.

Асинхронни модификации

Такива двигатели структурно включват:

  • статорът е неподвижната част на устройството, която образува магнитно поле за въртене на роторния компонент;
  • ротор - в намотката му преминава възникващ електрически ток.

Освен това такива единици могат да бъдат не само еднофазни, но и трифазни. В допълнение към тези компоненти в дизайна се отличават вал, клемен блок и вентилатор за охлаждане, както се вижда на снимката на еднофазен двигател.

Разглежданите агрегати могат да бъдат бифиларни и кондензаторни. В устройства, проектирани съгласно първия вариант, стартовата намотка се активира и функционира изключително, докато двигателят се ускори. След това ключ или реле от центробежен тип го дезактивира. Тъй като работата след овърклок ще доведе до рязък спад на ефективността.

Принципът на еднофазен двигател с кондензатор предполага постоянна работа на намотката на кондензатора. В този случай има две предубедени намотки - основната и спомагателната.

Това отместване е 90 градуса, което позволява да се контролира посоката, в която се върти валът. Наличието на кондензатор на повърхността на корпуса ви позволява да идентифицирате този модел двигател.

За да изберете точно желаната модификация, ще трябва да измерите съпротивлението. При бифилярните двигатели съпротивлението на намотката на спомагателното ниво е поне 2 пъти по-малко от стойността на основното. Следователно той изпълнява всички функции на стартер. В дизайна можете да намерите и реле или съответен превключвател.

Характеристики на връзката

Мощността на еднофазния двигател варира в широк диапазон.Тя може да бъде или няколко вата, или до 10 kW. Този параметър, както и ефективността при начален въртящ момент, ще бъдат по-малки, отколкото при трифазни модели с подобни размери.

Устройства със стартова намотка

Свързването на монофазен двигател се осъществява чрез задействане на бутон, който отваря контактния елемент след стартиране. Той е свързан към намотката, която е стартовата. Например, в бутона PNVS, когато се задържи, средният контакт се затваря, а крайните остават затворени.

За да се определи дали намотката стартира или работи, трябва да се направят измервания. И за подреждане на изхода на двигателя са разпределени няколко проводника. Обикновено има 3 или 4 от тях.

Ако има три проводника, тогава двете намотки са предварително комбинирани. И така един проводник ще бъде общ. Получават се три двойки, във всяка от които тестерът трябва да измери съпротивлението. Намотката на работния тип ще има най-малка стойност на съпротивление, а изходът на общия тип ще има най-голяма. За стартера средното ще остане.

Ако има четири проводника, трябва да тествате две двойки. Този с по-малко съпротивление се счита за работещ. Двойката с идентифицирано високо съпротивление ще бъде началната двойка. Проводниците, идващи от всяка намотка, трябва да се комбинират с изхода от общия проводник.

В резултат на това се формират три изхода - общ, стартов и работен. Те трябва да бъдат свързани към бутона с контакти. Стартовият изход е прикрепен към средния контакт на бутона, който е свързан с джъмпер към работния контакт. Но останалите, а не началните заключения, се показват на крайните контакти. До тях ще минава захранващ кабел.

Кондензаторен двигател

За да свържете такъв двигател, се използват няколко опции.

Първо, можете да използвате стартовия кондензатор.Такова устройство ще стартира бързо, но по време на работа се генерира мощност под номиналната мощност.

Второ, допустимо е да се използва работещ кондензатор. След това захранването се извършва от работната намотка. Индикаторите за стартиране няма да са достатъчно високи, но работните параметри ще бъдат отлични.

В процеса на организиране на стартирането се използва и схема за свързване на еднофазен двигател, базирана на два кондензатора наведнъж.

Бутонът PNVS стартира кондензатора на етапа на включване до необходимото ускорение, след което само две намотки остават активни. Спомагателният по време на работа ще бъде свързан с помощта на кондензатор.

За двигателите е важно да изберете правилно правилния кондензатор. Работникът изисква параметър от 0,7-0,8 микрофарада на киловат мощност. А стартерът се нуждае от два-три пъти зададената стойност.

И, разбира се, работното напрежение на използваните кондензатори трябва да надвишава нивото на мрежата 1,5 пъти. В същото време ефективността на стартиране се осигурява от стартов кондензатор, който ще ви позволи да зададете оптималните работни параметри.

Снимка на монофазни двигатели

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор