Облицовъчна тухла - 105 снимки на основните видове и съвети за оразмеряване

За да придадат на фасадите на къщите външно привлекателен вид, се използват много материали, но облицовъчната тухла остава един от лидерите в тази област. Техническите характеристики на този материал отговарят на най-строгите изисквания.

Освен това може да се използва за създаване на многослойно покритие - между него и основната стена се поставя нагревател. И как да изберем правилния материал, ще кажем в статията.

Разновидности на продукта

Облицовъчните тухли за фасадата се изработват в два основни вида - плътни и кухи. Монолитните продукти съдържат материал в целия си обем. Теглото им е с 25-35% по-високо в сравнение с кухите им събратя.

Облицовката в този случай ще бъде по-здрава, но и по-студена - нивото на устойчивост на топлинни загуби тук е с 10-15% по-ниско. Кухите тухли имат кухини с различни форми вътре, които спомагат за запазване на топлината.

Тези видове продукти могат да бъдат разделени на четири категории, които ще бъдат разгледани по-долу.

Керамика

Изработена е от смес от нискотопим тип червена глина с добавяне на различни пластификатори от минерален произход - дървени стърготини, кварцов пясък, въглищен прах. Тази маса се поставя предварително във форми за формоване, след това се изсушава и изпича. Такава внимателна обработка елиминира появата на примеси и пукнатини в блоковете.

В резултат на това облицовъчните тухли от този тип ще бъдат много издръжливи и устойчиви на влага, като перфектно задържат топлината.С помощта на различни багрила се разнообразява цвета, като външният вид може да бъде гладък, матов, с имитация на камък.

Стандартните размери на блока са 250x120x65 mm, а за удебелените модели този параметър се увеличава до 88 mm. В европейската стандартизация се използват продукти с размери 250x85x65 mm.

Клинкер

За производството на глина се използва среден и огнеупорен тип. Следователно процедурата на изпичане изисква по-високи температури. Тухлата се отличава с по-голяма якост, ниска абсорбция на влага, устойчивост на външни фактори, по-специално е устойчива на напукване под въздействието на замръзване. Прилага се за довършване на фасади, основи, покрития на градински пътеки.

Материалът е разнообразен по цветова палитра и текстура. Размерът на облицовъчната тухла е 250x(60, 90, 120)x65 mm. Има и удължени образци 528x108x37 мм.

Бетон

Произвежда се по технологията на безизпичащо пресоване под високо налягане. Като суровини се използват гранитни отсевки, цимент и вода.

След смесване и оформяне на продукта, сместа се оставя да се втвърди. Има високи параметри на устойчивост на атмосферни фактори. Тази тухла е издръжлива, издържа на ниски температури, но има висока топлопроводимост.

Може да има текстурирана повърхност, а багрилата дават различни цветове, както се вижда на снимката на облицовъчната тухла. По отношение на размерите се произвеждат блокове от 250x (60, 90, 120) x65 mm, можете да закупите и по-дебел вариант от 250x120x88 mm.

силикат

Този материал също се различава в производствената технология - без изпичане. Към сместа не се добавя цимент, а якостните характеристики се осигуряват от комбинацията на силикатен пясък с гасена вар.Формоването се извършва в специални автоклави с високо налягане и температура.

Този сорт има по-бедна цветова палитра и също така е по-малко устойчив на влага. Но в същото време материалът е по-устойчив на последователни процеси на намокряне, замръзване и размразяване.

Разнообразие от цветове и текстури

Предпочитаните цветови опции са естествени нюанси, които запазват естествеността на глината. Получените нюанси зависят от състава и технологията на производство. Например, керамичните тухли са често срещани в червено и кафяво, но може да има голям брой нюанси.

Бетонните тухли се оцветяват равномерно чрез добавяне на специални пигменти. Можете да избирате от стандартните нюанси на бяло, черно, шамфъстък, кафяво или червено или да направите дома си оригинален със сламени или теракотени блокове.

По същия начин пигментът се добавя при оформяне на смес за силикатен продукт - популярни са бели, розови, сиви, лилави или жълти облицовъчни тухли.

При производството чрез изпичане рисуването на шаблон е доста просто - шаблонът се изобразява върху невтвърдена повърхност, след което блоковете се поставят във фурна.

За декорация се използват и следните методи:

Торкрет бетон - върху предната повърхност се нанася трохи от минерален произход, след което продуктът се изпича. При висока температура частиците от трохи се запояват с клинкерни тухли.

Ангобиране, когато се прилага специален състав от течна керамична маса. Под въздействието на температурата се образува тънък филм, който обаче лесно се надрасква.

За декорация по метода на цветните преходи съставът се прилага не върху цялата повърхност, а върху отделни участъци, както се вижда на снимката на текстурираната тухла.

Остъкляване, което включва използването на по-трайно и ефективно покритие. Покритието е устойчиво на влага, което ви позволява да експериментирате с нюанси. Може да се използва за полагане на пещи и вътрешни работи.

Придаването на оригиналната текстура на бетонна тухла се извършва чрез разцепването й с помощта на специално оборудване. В резултат на това се появяват такива модификации като нарязани, разкъсани, скални, мраморни, диви камъни и др.

По-трудно е със силикатен сорт - такъв продукт не се различава в разнообразие от текстури. Най-често се получава рустиран и нащърбен ефект.

Създаването на облицовка с шарка се постига благодарение на разнообразието от форми на блокове - те могат да бъдат не само правоъгълни, но и с изрези, закръгляния, вълнообразни краища и профилирана повърхност. Следователно всеки собственик може да избере най-подходящия за него материал по вид, качество, текстура и да създаде оригинално фасадно покритие.

Снимка на облицовъчна тухла

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор