Фасадна облицовка: най-добрите идеи за външна декорация и декоративен дизайн (120 снимки)

Когато строят нова къща, почти всички собственици мечтаят за нейния уникален и привлекателен не само интериор, но и преди всичко екстериор. Тъй като външната обвивка на къщата е първото нещо, на което хората наоколо обръщат внимание и преценяват.

Външният вид на къщата говори много за вкуса на собствениците, особено ако къщата е построена и декорирана със собствените си ръце. Разбира се, можете да поверите строителството и декорацията на професионалисти, но това ще доведе до значителни финансови разходи.

За облицовка на къщата можете да използвате следните материали:

 • различни видове декоративна мазилка;
 • облицовъчна тухла;
 • сайдинг;
 • камък: естествен или изкуствен;
 • панели от порцеланови каменинови изделия.

Облицовка с мазилка

Мазилката е един от методите за довършителни работи, който перфектно скрива дори твърде забележими повърхностни дефекти на къщата, възникнали по време на нейната експлоатация. Например пукнатини, чипове, дупки или неравности под формата на вдлъбнатини или издутини.

За постигане на почти равна повърхност се използват специални разтвори, които се нанасят на слоеве с желаната дебелина. Ако имате нужда от по-дебел слой, трябва да следвате определени правила:

 • армировъчната мрежа е необходим елемент, в противен случай мазилката ще се срути;
 • нанесете мазилка на няколко слоя, всеки с дебелина не повече от 1 см;
 • в самото начало се нанася пясъчно-циментов слой за изравняване.

При външна декорация на стени използвайте само смеси за външна работа, които имат необходимите за това свойства и характеристики.Готовите смеси за мазилка са идеални, освен това са по-издръжливи.

С помощта на декоративна мазилка можете да създадете оригинална текстура или да направите повърхността идеално гладка, както е показано на снимката на фасадната облицовка чрез мазилка.

Тухлена облицовка

Къща, облицована с тухли, е надеждност и уважение, а ако е направена със собствените си ръце, това е и искреност.

Въпреки това, когато извършвате облицовъчни работи с тухли, трябва да се вземат предвид някои нюанси:

 • облицовката с масивна тухла дава значително натоварване на основата, което изисква нейното допълнително укрепване;
 • не забравяйте да оставите вентилирана междина между основната и лицевата стена;
 • когато съединявате две отделни стени, използвайте гъвкави връзки.

Работите по тухлената облицовка са доста трудоемки и изискват значителни финансови инвестиции. Ето защо, преди да закупите облицовъчни материали, внимателно обмислете всички опции за облицовка и изберете най-практичната.

Вместо облицовка можете да използвате клинкерни тухли. В този случай не се изисква укрепване на основата, но процесът на инсталиране е доста дълъг.

Но резултатът ще ви радва в продължение на много години и ще осигури надеждна защита срещу влага и резки промени в температурата. А грижата за повърхността може да бъде поверена на атмосферните валежи, които ще елиминират праха и замърсяването.

Облицовка със сайдинг

Сайдингът перфектно маскира всички недостатъци на екстериора на къщата, независимо от нейната възраст. По тегло това покритие е много леко и практически не натоварва основата. Когато купувате панели и аксесоари, не трябва да пестите и да пестите от качеството. Най-добре е да закупите всички материали от един производител.

Най-достъпният е винилов сайдинг, освен че е с отлично качество, основното е да купувате от известни производители.

Технологията за облицоване на фасадата с сайдинг е доста проста, основното е да направите всичко в съответствие с инструкциите. За термично разширение на панелите при високи температури е задължително да се остави празнина, за да се избегне появата на деформационни промени.

Каменна облицовка

За да облицовате фасадата на къщата с естествен камък, е необходимо да имате достатъчно мощна основа. Когато облицовате стара сграда с камък, не забравяйте да помислите дали основата може да издържи на такова натоварване.

Може да се наложи да прибягвате до допълнителното му укрепване и стени, включително. Но в същото време каменната облицовка ще защити стените на къщата ви от външни механични, химични и атмосферни фактори.

Завършването на сграда с естествен камък изисква определени знания и опит, така че е по-добре да използвате изкуствени камъни, които не са по-ниски по качество от естествените, но са по-леки по тегло и по-евтини на цена.

Облицовка с термопанели

След като сте избрали фасадна облицовка с термопанели или порцеланови каменни изделия, можете да решите два проблема наведнъж: да актуализирате фасадата на къщата и да я изолирате.

Термопанелите имат две повърхности:

 • плот - облицовка, имитираща дървени дъски, естествен камък или тухлена зидария;
 • дъното, което е снабдено с изолация и запазва топлината в къщата.

В допълнение, панелите са устойчиви на температурни промени и механични натоварвания. Монтажът не изисква специални умения, така че всеки може лесно да се справи с него.

Коя фасадна облицовка е по-добра, няма да отговорите веднага, всяка опция е добра по свой начин и има своите привърженици. Изберете този, който най-добре отговаря на вашия вкус и финанси.

Снимка на фасадна облицовка

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор