Външна фасадна декорация - най-добрите довършителни материали, избор на облицовка и модерен дизайн (130 снимки)

Фасадата на всяка къща е нейната отличителна черта. Той определя външния вид на къщата и впечатлението, което прави сградата. Съвременните строителни технологии предлагат различни начини за външна декорация на сгради. Извършва се с различни материали по различни строителни технологии.

Опциите за довършване на фасади се различават по цена и производителност. Този преглед описва какво фасадно покритие да изберете въз основа на наличните средства, вида на сградата и предпочитанията за външен дизайн.

Видове и методи за довършване на фасади на сгради

В допълнение към декоративната функция, външното покритие има и важни практически функции. На първо място, подобрява топлоизолацията на къщата.

Къща с правилното външно покритие е по-икономична, тъй като трябва да се отоплява по-малко - разходите за отопление намаляват. Стенната декорация осигурява допълнителна защита срещу шум и влага.

В момента се произвежда широка гама строителни материали, прилагат се нови технологии за довършителни работи. За да се определи изборът на най-добрите материали и технологии, ще помогне тяхната класификация.

Според методите на монтаж всички фасади се разделят на две големи групи: мокри и вентилируеми фасади.

Мокри фасади

Мокрите фасади получиха името си поради факта, че по време на монтажа им се използват мокри строителни материали. Те включват всички видове мазилки и цименти. Този метод на довършване е много трудоемък, но изисква малко пари за материали.

Често под декоративна мазилка те се нанасят върху допълнителна изолация. Такава фасада може да продължи много години, но изисква периодична поддръжка и е взискателна към спазването на технологията по време на монтажа.

Този тип фасада включва декорация с декоративен камък, тухли и плочки, тъй като при монтажа им се използват разтвори.

Вентилируеми фасади

Вентилираните фасади получиха името си поради факта, че има празнина между фасадата и повърхността на стената с изолация. Въздухът циркулира в него и това ви позволява да предпазите изолацията от влага.

Такива фасади се монтират по същия начин: първо върху повърхността на стената се монтира щайга. След това към него се закрепват облицовъчни панели. Този тип покритие е по-скъпо, но по-издръжливо. При избора на този метод е необходимо да се обърне внимание на качеството на материалите и спазването на инсталационната технология.

Нека разгледаме по-подробно примери за основните начини за външна декорация на фасади със снимки.

Мокрото довършване винаги започва с отстраняване на силно покритие, ремонт на проблемни зони и грундиране на цялата повърхност. Върху подготвената повърхност се нанася мазилка.

Стените, покрити с мазилка, са покрити с боя. Произвеждат се три основни вида мазилка:

  • Минерални - този тип е най-често срещаният, състои се от смес от цимент, пясък и добавки.
  • Акрил - по-малко вероятно е да се напука, но е скъп и също абсорбира прах, като минерална мазилка.
  • Силиконът е най-модерният и скъп вид покритие, което не абсорбира влага и прах и не е покрито с пукнатини.

Подготвената повърхност на стените може да бъде покрита не само с класическа мазилка, но и с порцеланови каменни изделия, клинкерни плочки или друг модерен материал.Декоративният материал се закрепва с лепило за плочки.

Разнообразието от естествени и синтетични материали ви позволява да създадете свой собствен уникален стил с този метод на довършване. Например, тези материали могат да се използват за изграждане на грандиозни сгради в средновековен или готически стил.

Външното завършване на фасадите с панели е по-изгодно от гледна точка на икономиката. Материалите за вентилирана фасада са по-скъпи, но имат редица предимства. Те са по-трайни и не изискват подготовка на повърхността.

В някои случаи може да се монтира само вентилирана фасада, например, ако повърхността на стената е направена от дърво, върху чиято повърхност не могат да се нанасят циментови и лепилни разтвори. Допълнително предимство е, че стените се изолират лесно чрез укрепване на изолационните листове на стените между монтираната щайга.

Материал на панела

Метал - такива панели са изработени от стомана или алуминий, покрити с полимерен защитен материал.

Винилов сайдинг - този материал е по-евтин от метала, но е по-малко издръжлив и има по-висок коефициент на топлинно разширение. Когато го инсталирате, е необходимо да вземете това предвид и да оставите топлинни междини.

Фиброциментови плочи - състоят се от цимент с добавки от фибри. Тези дъски са много издръжливи. Към тях могат да се залепят керамични плочки.

Sip панели - състоят се от два листа и слой изолация между тях. Тези панели имат дълъг експлоатационен живот, тъй като изолацията е здраво изолирана от околната среда.

Фасадна дъска - т. нар. планкен. Тези дъски са изработени от специално обработена лиственица и са прикрепени към щайгата като сайдинг. Използва се закрепване на дъски без ключалка, което позволява смяна на повредена дъска без демонтаж на цялата стена.Предимството на този материал е неговата висока естетическа привлекателност.

Благодарение на наличието на съвременни материали е възможно да се произведе висококачествено фасадно покритие, което ще служи дълги години и ще зарадва собственика си. За да направите това, трябва да изберете правилния тип покритие, да изберете качествен материал и да следвате инсталационната технология.

Снимка на външното покритие на фасадите


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор