Монтажна облицовка: инструкции за монтаж на дървени панели и грижа за тях (80 снимки)

Облицовката е отличен универсален материал за окончателно довършване на таванни повърхности, вътрешни и външни стени. Такава обшивка е идеална и за довършване на панелите на вратите в комбинация с подобен тип ленти. Независимо от избраните обекти за облицовка, панелите се фиксират всеки път по една и съща схема.

Особено впечатляващо е лекотата на работа с този материал. Лесно можете да се справите сами с облицовката на дъска.

Но първо, винаги трябва да използвате урока. Това може да бъде инструкция за монтиране на облицовката със собствените си ръце.

Използване на инструкции

Подробните инструкции са един от най-добрите помощници в процеса на изучаване на всеки бизнес. В строителството цените на професионалните екипи за работа са доста високи. Да направите нещо сами е печелившо преди всичко от финансова гледна точка. Особено когато става въпрос за прости процеси. Дървените облицовки попадат в тази категория.

За по-добро разбиране е обичайно да се използват илюстрирани съвети. В този случай снимка на монтажа на облицовката е подходяща като допълнителен визуален материал. И разбира се, не можем да пренебрегнем многобройните видео материали, на които Интернет е толкова богат.

Важно е, използвайки всички учебни материали, да проучите всички детайли, да овладеете технологията. След това, като вече сте уверени, че няма да възникнат проблеми, можете спокойно да започнете работа.

Етапи на обшивка

Направете сами стъпка по стъпка монтаж на облицовка със собствените си ръце се състои в извършване на следните стъпки:

Извършете подготвителна работа. Подплатата е подготвена за монтаж. Те са импрегнирани със специални съединения, като антисептични и забавители на горенето. За по-нататъшна обработка се използва байц или боя с желания цвят.

След като съставът на боята изсъхне, върху избраната зона се монтира щайга от дървени летви или дървен материал със сечение 5x5 см. Стъпката на закрепване на елементите на рамката трябва да бъде с 10-20 mm по-малка от ширината на изолационната плоча. За закрепване на релсите се използват винтове или самонарезни винтове.

Положението на релсите или прътите може да бъде вертикално или хоризонтално. От това зависи бъдещото подреждане на кожата.

Вариантът на монтажната позиция на облицовката зависи изцяло от желанието за визуална промяна на външния вид на помещението. На това се изгражда първоначалният ред на закрепване на рамката.

Вертикалната облицовка увеличава височината на помещението. Направи си сам хоризонталната инсталация на облицовката прави стаята да изглежда по-просторна.

В образуваните клетки, когато се използва греда, се подреждат топлоизолационни плочи. След завършване на работата цялата работна площ е покрита с пластмасов филм, като се фиксира върху прътите с тънки летви. В бъдеще те ще бъдат елементът, към който ще бъде прикрепена самата облицовка.

Последният етап е завършването с дървени панели. Стаята се довършва.

Технологията за правилното монтиране на облицовка върху стените е разпределена в няколко стъпки и се спазва ясно през целия период на работа.

Процесът протича в следния ред:

  • стенното закрепване на панелите се извършва от тавана до линията на пода.
  • облицовката е монтирана върху дървени пръти или летви. Жлебовете се поставят надолу.За равномерност на панелите е направено долно прилягане с помощта на парче дървена дъска. Този метод елиминира образуването на празнини между кожата и пода.

Разликата между крепежните елементи и техните характеристики

За фиксиране се използват крепежни елементи. Шиповете на следващите елементи на кожата се вкарват в жлебовете и се фиксират със специално подбрани части. Това могат да бъдат скоби, скоби или обикновени пирони и винтове. Всеки от тези елементи на твърда фиксация има свое значение.

Гвоздеите, изковани в канали, са сред най-чистите, почти незабележими видове закрепване. Kleimers се характеризират с висококачествена фиксация. За скоби е необходимо да използвате монтажен пистолет, тъй като закрепването става чрез стрелба.

Рецепция за подравняване на панела

Последната дъска на облицовката се коригира по ширина с ножовка. Декоративен цокъл е положен по линията на докинг с ъгъл. Прикрепен е към течни нокти. Оказва се много красив външен вид.

Подобно покритие с цокъл се извършва по всички линии на свързване на повърхностите на стените с тавана, по ъглите на стената и первазите.

Редът на облицовката на тавана

Монтирането на облицовка на тавана със собствените си ръце се извършва по начин, подобен на декорацията на стените. Разликата е само в първоначалния ред на панелите.

Оформлението и закрепването започва от прозореца и води към отсрещната стена. По този начин се скриват сенките, възникващи между облицовъчните елементи.

Снимка на монтаж на облицовка


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор