Направи си сам кокошарник: как да изградим надеждна и лесна за използване конструкция (105 идеи за снимки)

Повечето собственици на селски имоти планират да отглеждат различни живи същества, например пилета. Въпреки това, те не се спират често от липсата на подходящо съоръжение за отглеждане на домашни птици. Този проблем е доста разрешим, тъй като е лесно да построите кокошарник със собствените си ръце, особено ако имате необходимия материал, инструменти, място за изграждане на къща и трудов опит.

Размерите на планираната структура зависят преди всичко от броя на птиците, които се планират да бъдат закупени. За да направите сградата удобна, е важно да се вслушате в препоръките на специалисти, които многократно са инсталирали такива конструкции и успешно са държали птици в нея в продължение на много години.

Изисквания за кокошарник

За да може проектирането и строителните работи да вървят възможно най-правилно, трябва да следвате инструкциите как да изградите компетентно кокошарник. В противен случай, поради неправилно обмислен дизайн, както и поради неблагоприятни условия, отглеждането на птица не може да доведе до добри резултати и ще се превърне в изключително загуба.

Проектната документация за планираното изграждане на кокошарника трябва да бъде изготвена в края на обмислянето на следните точки:

  • Осигуряване на пълна безопасност на живите същества от проникването на хищници, които обичат да ядат яйца и дори прясно пилешко месо;
  • Липсата на течения в кокошарника, тъй като птицата може да настине;
  • Осигуряване на къщата с добра топлоизолация;
  • Подреждане на вентилационната система, тъй като липсата на чист въздух се отразява неблагоприятно на здравето на птиците;
  • Висококачествено осветително устройство също е важно, тъй като къщата ще осветява определен брой часове през деня, в противен случай пилетата може да не снасят.

дизайн на къща за домашни птици

На първо място, когато изготвяте чертежите на кокошарника със собствените си ръце, е важно да определите площта, необходима за строителството, като вземете предвид както къщата, така и територията за ходене на пилета.

Мястото за къщата трябва да бъде разположено на хълм, така че стаята да не се навлажни, да изсъхне своевременно, тъй като влагата е концентрирана на такива места, мъглата остава за по-дълго време сутрин.

След това си струва приблизително да се изчисли площта на кокошарника, като се съсредоточи върху факта, че повече от три квадратни метра трябва да бъдат разпределени за пет слоя, например стаята ще бъде 1500 на 2000 mm.

Придържайте се към необходимите размери за свободното движение на пилетата, за които е важно свободното пространство. Важно е да се разбере, че при подвижните птици производството на яйца се увеличава.

Оградената зона за разходка се оборудва и се фокусира върху броя на пилетата, предназначени за разплод. По този начин за четири до шест птици е важно да подготвите 6/7 квадратни метра свободно пространство.

Територията за разходка трябва да бъде разположена от южната част на къщата за домашни животни. За да разберете как да направите кокошарник със собствените си ръце, важно е да знаете, че си струва да оборудвате района, за да го предпазите от вятъра. Над горната част на заграждението, което е оградено със специална мрежа, е разположен навес, който да го предпазва от палещото слънце, както и от лошо време.

Ако площадката е неравна, тогава за строителството е необходимо да се създаде хълм с помощта на пясъчен насип и натрошен камък. За да се предпази сградата от гризачи, върху насипа трябва да се положи глина със счупено стъкло.

Важно е да помислите за компетентното подреждане на осветлението, както е на снимката на кокошарника по-долу. Подходящ метод е остъклено крило, монтирано от югоизточната част на конструкцията, тъй като слънцето е разположено по-дълго през целия ден от тази страна.

Повърхността на тавана трябва да се повдигне, за да се увеличи въздушният поток навътре. Ако отворът на прозореца е разположен отделно от крилото на вратата, тогава той също трябва да бъде повдигнат.

За да бъде възможно най-удобно да се вземат яйца от пилешки гнезда в жегата, те са оборудвани от външната страна на кокошарника, създаден от себе си за кокошки носачки.

В същото време в повърхността на стената се изрязват специални отвори за удобство при влизане вътре. Покривът на разширението трябва да е от отворен тип, за да не влиза в къщата, за да премахне зидарията.

Отопление

Ако сградата е изолирана, тогава кокошарник със собствените си ръце може да се използва и през зимния период, ако се създадат подходящи микроклиматични условия за живите същества. Нормалният температурен режим е най-малко петнадесет градуса в жегата, а в студено време не можете без допълнително отопление до десет градуса.

Ето защо в кокошарник, който работи през цялата година, не можете без отоплителни уреди. Важно е не само да се създаде необходимата температура, но и да се поддържа влажност, която е оптимална за домашните животни, тъй като прекомерното изобилие може да причини заболяване и дори смърт. Поради това птицевъдите препоръчват използването на специални конвектори в птицефермата, които работят на електричество.

Направи си сам снимка на кокошарници


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор