Направи си сам веранда - съвети за дизайн, характеристики на използването на съвременни технологии и инструкции за изграждане (115 снимки)

Верандата е необходим елемент на всяка частна къща. Ако не вземете предвид готовите къщи, тогава жителите са изправени пред избор: да поръчат производството му на строителите или да го направят сами. Вторият вариант може да изглежда сложен, но само на пръв поглед.

Ако разбирате същността на въпроса, се оказва, че всеки възрастен може да го направи, просто трябва да проучите инструкциите „Как да направите веранда?“ и вземете всичко необходимо.

материали

Преди да потърсите отговора на въпроса „как да изградите веранда?“ Решете от какъв материал ще бъде. Най-популярните са дърво, бетон и метал.

Дърво

По-добре е да се изгради дървена веранда едновременно с къщата в една структура. Но можете да го добавите към готовата сграда, просто трябва да обърнете повече внимание на здравината на фугата.

Що се отнася до височината на верандата, ще бъде по-удобно, ако мястото е наравно с пода на първия етаж, но от гледна точка на пожарната безопасност трябва да е с 5 сантиметра по-ниско от входната врата.

Няма ограничения за външния вид на такава веранда - всичко зависи само от вашите умения или умението на този, който ще направи рамката и декоративните елементи.

Тъй като дърворезбата е доста разпространена сред дизайнерите на частни домове, няма да е трудно да се проектира и създаде всяка веранда.

Много зависи и от вида на дървото - те се различават по външен вид, здравина, издръжливост и цена.Най-често се използва смърч или бор - в този случай верандата ще продължи много години, запазвайки външния си вид и качество, независимо от метеорологичните условия и натоварванията от хора, преминаващи през нея.

Метал

Доста е трудно да направите метална веранда със собствените си ръце, така че обикновено се използват готови конструкции. Можете да закупите стандартен или да поръчате индивидуален, но имайте предвид: ще трябва да чакате дълго време. Много по-бързи и евтини сглобяеми варианти.

Металната веранда е най-издръжлива, но трябва периодично да се оцветява. Местата, където боята се е отлепила, бързо стават ръждясали, така че не можете да ги оставяте без надзор за дълго време.

Бетон

По-добре е да поверите производството на бетонна веранда на тези, които имат достатъчно опит в строителството, тъй като този случай изисква изчисления и познаване на определени тънкости, както и оборудване. Същото може да се каже и за тухлената версия.

Важни моменти

Първо, не забравяйте да направите водоустойчивост, в противен случай доста скоро - след няколко дъжда или пролетна влажност - верандата ще изисква сериозни ремонти.

Второ, уверете се, че всички елементи са здраво закрепени един към друг, в противен случай конструкцията може да се разпадне.

Трето, вземете предвид факта, че хората редовно минават през верандата, носят тежки неща и също така редовно се влияят от метеорологичните условия. Ето защо в никакъв случай не пестете от качествени материали.

декоративни елементи

Повечето от декоративните елементи на верандата също са функционални: козирката предпазва от слънце и дъжд, можете да скриете куки за цветя в резбата и да поставите увивни растения по протежение на укрепителните колони.

Как да направите козирка над верандата и защо е необходима? Това е заложено в плана веднага: върху стелажите е монтирана рамка за навес, а върху нея е монтиран самият навес.

В случай на закупуване на готова дървена рамка или метална конструкция, козирката вече е налична, а ако изграждате бетонна или тухлена веранда, тогава е по-добре да направите козирка от поликарбонат.

Козирката не само ще украси входа на къщата, но и ще предпази входа от дъжд и сняг, както и прах и отломки, носени от вятъра, ще се утаят върху него, а не върху вратата и няма да влязат в къщата.

Разбира се, изборът на външен вид и материал зависи конкретно от вашия дом - в различните случаи са подходящи различни опции. Разгледайте предложените снимки на верандите и научете повече за тези, които сте харесали.

На първо място са такива фактори като комбинацията със самата сграда и експлоатационните характеристики, а характеристиките на основата също играят важна роля.

Що се отнася до последния етап - декорация - тук няма съвети и препоръки, всичко зависи от вашето въображение и възможности.

Направи си сам снимка на верандата


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор