Закрепване на кабели - методи за монтаж и препоръки за поставяне (105 снимки)

Броят на уредите, консумирани от електричество, се е увеличил значително през последните години. За да се отговори на нарастващото търсене, е необходимо да се разпространят огромен брой кабели, водещи до точки за достъп. Тази процедура започва на етапа на строителството и след това понякога продължава във вече работещите помещения.

За закрепване на кабели се използват различни видове крепежни елементи. Как да изберем правилния монтаж? Нека да го разберем.

На какво ще монтираме?

Основите за закрепване на кабели се делят основно на твърди и меки. Твърдо означава метал, бетон, тухла. Под мека, съответно, дърво или мазилка. Има и така наречените чупливи основи - гипсокартон или лек бетон. Последният тип основи е тънък - фазер.

Здрави основи. Дюбел-пирон се счита за универсален крепеж. Недостатъкът на този метод на закрепване е дълъг процес. Необходимо е да пробиете всеки отвор и да поставите дюбела.

Мека основа. При работа с меки основи се използват самонарезни винтове или пирони. Монтажът е възможно най-бърз и лесен.

Чупливи основи. Има няколко опции за крепежни елементи: крепежни елементи с лепилна основа; дюбели със специален дизайн.

Тънки основи. Малките нокти ще свършат работа. Закрепването на кабела към стена с тънка основа все още може да се извърши със скоби.

Технология на монтаж

За да могат крепежните елементи да отговарят на възложените им изисквания, е необходимо да се спазват основните правила:

  • Разстояние между крепежните елементи от 40 до 50 см.
  • Когато кабелът е огънат, крепежните елементи се фиксират преди и след завоя на разстояние до 10 см.
  • Когато използвате пирони, самонарезни винтове или дюбели, капачките на горните елементи се потапят колкото е възможно повече. Това ще защити изолацията на фиксирания проводник.
  • Не се допуска увисване. Необходимият кабелен остатък се навива и фиксира в края на полагането на кабела.

Как и с какво да фиксираме върху готови основи?

Закрепването на кабели върху готовите основи на жилищни помещения е необходима мярка. Въпреки това, дори когато се монтират в промишлени и нежилищни помещения, по естетически причини се използват незабележими крепежни елементи.

U-образни скоби. Този тип скоба се използва за закрепване на кабели с малък диаметър. Предлага се в два размера: 28 и 36.

Скоби с пластмасов корпус. По-безопасно за изолация, но и съответно струва.

Пластмасова щипка с пирон. Този метод на закрепване на кабела може да се извърши ръчно без специализиран инструмент.

Различните размери на скобите ви позволяват да монтирате проводници с различни секции.

Тези видове крепежни елементи са приложими за проводници с ниско напрежение: интернет, телефон и други.

Щипки, крепежни елементи на базата на дюбели

Щипките са пластмасови и метални. За външно фиксиране на кабела се използват метални кабелни стойки под формата на скоби.

Пластмасовите кабелни стойки са разделени на три подвида според формата на дюбела: дюбелът е предназначен да фиксира целия сноп проводници; скоба за дюбели, приложима за кръгли и плоски проводници (считана за най-естетичен вариант); дюбел със специална платформа.

Една от разновидностите на скоби е скоба за гофриран маркуч. Най-удобни при монтаж са скобите от този тип с функция за заключване.

Закрепваме в строб

На етапа на изграждане на помещения кабелите често се полагат в специални вдлъбнатини или жлебове.

Най-бързият закрепващ елемент на проводниците, положени в щраба, може да бъде строителна гипсова смес. Закрепва положените кабели много здраво.

Дюбелна замазка е друга възможност за закрепване в щраб. Използва се там, където е необходимо бързо закрепване, тъй като мазилката се нуждае от време за втвърдяване.

За максимално намаляване на разходите се използват домашни крепежни елементи:

Първият вариант е гофриран маркуч. Отрежете парче малко по-голямо от ширината на стробоскопа. Поставете в канала.

Вторият вариант отнема повече време, но е по-надежден. В зависимост от основата се използва пирон или дюбел. Те пробиват телефонен или подобен кабел между жилата и го закрепват към щраба. Ръбовете на щампования проводник се увиват около кабела, който ще се полага.

Големи обеми проводници

В някои случаи полагайте големи обеми проводници, натрупани в големи снопове. Как правилно и ефективно да фиксирате такива обеми кабели?

Най-добре е, ако пространството позволява, да разбиете кабелите на малки снопове от до 5 парчета всеки. Такива снопове са добре закрепени с дюбели.

Ако кабелът трябва да бъде зашит в стената, може да се направи необходимата ширина и дълбочина. Алуминиевата лента се използва за фиксиране на всички кабели.

Прикрепете към тавана

За монтаж на таван са приложими всички горепосочени опции за монтаж.

При окачените тавани кабелите се захващат с пластмасови скоби към таванните окачвачи. Кабелите се полагат в защитни гофрирани ръкави.

Големи обеми телове се поставят в специални тави. Те се монтират към съществуващия таван с помощта на регулируеми окачвачи.

Закопчалки за организиране

Мнозина са изправени пред проблема с заплитането на проводниците на домакинските уреди.На работния плот понякога можете да видите цяла мрежа от кабели. За организирането им се използват пластмасови подложки за фиксиране на проводниците.

Тези крепежни елементи се монтират с помощта на самонарезни винтове или лепяща лента. Както можете да видите от снимката на закрепване на кабела по този начин, необходимият проводник винаги ще бъде на разположение за вас.

Снимка на закрепване на кабела

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор