Боя за стена - преглед на основните видове и характеристики. Съвети за избор и кандидатстване (115 снимки)

В момента боядисването на стени придобива голяма популярност при създаването на интериор в стаята. Боята за стени има изгодни качества, благодарение на които е доминирала при тапетите. Нека да разберем какви са предимствата на боята и кой е по-добре да дадем предпочитание на довършването на сгради отвътре.

Функционални характеристики на боята за стени

Няма стая или сграда, която да не използва декоративна боя за стени. Покрива както цялата повърхност на стени, тавани, подове, така и отделни компоненти: рамки на врати и прозорци, ниши, някои предмети на повърхността на стената. И за всички опции за боядисване е възможно да се използват бои, които са различни една от друга.

Боята за стени има две основни функции:

декоративна функция. С помощта на боя можете да трансформирате стая, основното е да изберете правилния цвят и консистенция на боята. Ако повърхността на стената е груба и не гладка, тогава специфичните бои ще направят всичко по-малко забележимо.

защитна функция. Боята, след като изсъхне, образува филм върху стената или друга равнина. Това е допълнителна защита срещу слънчева светлина и влага.

Разработени са специфични видове бои за стени, които помагат в борбата с бактериите и гъбичките, както и предотвратяват развитието на корозия.

Характеристики на произведената боя за стени

Преди да купите, трябва внимателно да проучите свойствата на боята:

Безопасност.Всички елементи, които съставляват боята, трябва да бъдат безопасни за хората, както по време на нанасяне, така и след изсъхване.

Износоустойчивост. Всички видове бои имат индивидуална неуязвимост към външни влияния. Това може да бъде неблагоприятно повлияно от нарушаване на инструкциите за използване на боята.

Обслужване. Не всички видове бои са предназначени за измиване. Има такива, които могат да се перат без използване на домакински химикали. Има и боя, която е предназначена за влажни помещения, тъй като перфектно отблъсква влагата.

Свойството на боята да рисува върху предишния цвят. Това свойство характеризира колко слоя боя цветът, който е бил преди, няма да се вижда. Проявлението на това свойство на боята за стени може да се види на снимките, представени в Интернет.

Излагане на слънчева светлина. Има бои, които са по-устойчиви на постоянното проникване на слънчева светлина.

Скорост на сушене. Това качество влияе върху скоростта на ремонтните работи. Често е необходимо да се нанесат два или три слоя за висококачествено нанасяне на цвета.

консумация на боя. Това свойство зависи от това колко боята покрива предишния цвят. За боядисване върху предишния цвят са необходими няколко слоя, след което консумацията на боя ще се увеличи. Групиране на бои за стени

На строителния пазар има много възможности за боядисване. Можете да ги класифицирате въз основа на входящите елементи.

Алкидни бои

При производството на такава боя се използва алкидна смола. Произвежда се в две форми: масло и емайл. Характеризират се с остър кехлибар, който се изпарява от изсъхналата боя.

Боите на алкидна основа са силно запалими и податливи на химическа атака. Такава боя не трябва да се използва в затворени сгради.

Маслените бои се правят от изсушаващо масло, понякога смесено с бензин или терпентин. Произвежда се в готова консистенция и под формата на паста. Такава боя е изгодна по отношение на разходите. Блажната боя обаче изсъхва доста дълго време, така че разпространението й намалява.

Емайловата боя е направена на лакова основа. Такива бои са лесни за използване поради високата скорост на сушене. По-устойчив на влага и слънчева светлина, устойчив на корозивни образувания, безопасен.

Емулсионни бои за стени

Тяхната основа е водата. Положителни качества: не е скъп, екологичен, няма остър кехлибар, устойчив на топлина.

За да използвате емулсионна боя, по-добре е предварително да подготвите обработената боя. Неприятните моменти са, че такава боя се абсорбира слабо и не е подходяща за помещения с минусови температури.

Емулсионната боя също се предлага в няколко подвида ...

Акрилна боя за стени

При производството му се използват акрилни смоли. Такива бои имат редица предимства. Най-важните: повишена еластичност, надеждност, неуязвимост към светлинни лъчи и температурни крайности, устойчивост на влага, защита от корозивни образувания.

латексова боя

Такава боя е по-скъпа. Изработен е с добавка на латекс. Боята покрива повърхността с влагоустойчив слой, процесът на изсъхване се ускорява. По-често тази боя се използва за тапети за боядисване, маскиране на неравности и чипове.

Боя за стени на водна основа

Такава боя изсъхва много по-бързо и е по-удобна за нанасяне. Тази боя не трае дълго, защото лесно се отмива с вода.

Сравнително неограниченият цветови спектър на боята позволява да се използва дори върху изпъкнали повърхности. Такава боя може да се използва и за маскиране на нередности.

В строителната индустрия все още има дълъг списък от съществуващи видове бои. И е необходимо да ги проучите достатъчно внимателно, за да решите коя боя е по-добра за обработка на стени.

Снимка на боя за стена


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор