Полагане на стени - инструкции и процедура за изпълнение на работата по полагане на тухли и блокове (105 снимки)

За да създадете надеждна и издръжлива тухлена зидария, е необходимо не само да разполагате с най-висококачествени материали и инструменти, но и да спазвате основните норми и правила за зидария. Можете да видите снимки на зидани стени както в интернет, така и на страниците на строителни публикации.

Правилата и технологията за полагане на стени се различават един от друг в зависимост от строителния материал, който се използва при полагането.

Избор на материал

За изграждането на зидария най-често се избира тухла. Тухла за зидария е популярна в два вида - керамична и силикатна. Ако комбинирате работата на тези два вида, можете да получите добър и творчески резултат. Инструкциите как да поставите стени със собствените си ръце са ясно описани в Интернет.

Червена тухла за зидария може да се направи у дома. Това ще изисква специален вид глина, която се излива в специална форма и се изпича при висока температура. Сместа престава да абсорбира влагата и порите в нея се запечатват (поради което тухлата се втвърдява).

За полагане на вътрешни стени се използват тухли с универсални размери. Зидарията на носещите стени може да включва както стандартни тухли, така и специално подбрани.

В съвременните времена е най-добре да използвате тухлени блокове в строителството. Такива блокове са много по-големи по размер от обикновените тухли. Това означава, че процесът на зидане с такива блокове ще се извърши много по-малко във времето и по-качествено.

За да изградите зидария равномерна и без дефекти, трябва да закупите висококачествен материал без недостатъци:

 • вар;
 • цимент;
 • цимент-вар;

Компонент, който винаги е задължителен, независимо от основата, е пясъкът. По време на производството на разтвора трябва ясно да знаете необходимите пропорции и да спазвате техните съотношения един към друг. Ако сте неграмотен по този въпрос, тогава качеството на решението ще бъде на най-лошото ниво.

Но качеството, в допълнение към пропорциите, също се влияе от цената и марката на материалите, използвани за създаване на решението.

Инструменти

За да изградите тухлена зидария, трябва да имате под ръка всички необходими инструменти - това са:

 • Голям съд за смесване на разтвора и приготвяне на сместа;
 • Ненужни цели кофи за пренасяне на разтвора;
 • Специална строителна линия;
 • Специални инструменти за шиене;
 • ниво;
 • Средства за разделяне на тухли;
 • Ъгли за съгласуване;

Преди да поставите първоначалния ред върху сместа, са необходими определени изчисления. Това се прави така, че в редицата да има възможно най-много цели тухли. Първият ред е разрешено да се изпълнява без смес, тухлите се поставят върху основата и просто се правят маркировки.

Свойства и характеристики

Полагането на обикновена тухла ще бъде половината от дебелината на тухлата. При външните стени дебелината достига до една тухла. Обикновено това е 20-25 сантиметра. Вътрешна работа, например инсталиране на преграда и други подобни, също се извършва в тухлен под.

Трябва да се отбележи предварително, че такива конструкции няма да бъдат с най-висока якост. Опитните строители го подсилват допълнително. По външните стени минава армировка. Укрепването се извършва на всеки 3-4 реда.

Полагането върху врати или прозорци се извършва много внимателно. Такива редове трябва да бъдат подсилени с метален ъгъл със стандартен размер 100x100. Можете също да дадете предпочитание на подсилваща стена.

При монтажа на колони може да се използва не само хоризонтално, но и вертикално полагане на армировка. Армировката се полага точно вътре в тухлената зидария.

Поставянето на тухли винаги започва от долните ъгли. За да започнете, трябва да поставите няколко реда на височина. С помощта на такъв ход можете да погладите редовете по специална опъната въдица.

Вариантите на зидарията могат да бъдат два вида:

 • полагане в скобата, тоест когато сместа ви е твърде твърда. За да поставите сместа в този случай, трябва да вземете мистрия. Излишните частици от сместа, които стърчат изпод шевовете, трябва да бъдат внимателно отстранени;
 • зидария гръб в гръб, когато сместа е пластична и лесна за използване. Всеки подреден блок се притиска към предишния. Частите в края също трябва да се третират със смес. Фугите също трябва да бъдат запълнени според изискванията.

Снимка на процеса на зидария

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор