Тухлена зидария - характеристики и нюанси на технологията на зидария с помощта на съвременни инструменти (115 снимки)

Овладяването на всеки бизнес започва с разбирането какво и как да правите. Не можете без минимални знания. Направи си сам тухлена зидария не е труден процес. С достатъчно разбиране на технологията, начинаещият ще бъде по-нисък от професионалиста само по скорост и качество. С течение на времето, с нарастването на уменията, ще се подобряват.

Първото полагане на тухли няма да изглежда фотогенично и представително, но можете да опитате и да извършите цялата работа точно, пропорционално, разбирайки принципите, техниките и видовете обличане. Това ще отнеме повече време, отколкото професионален зидар. Но ще се натрупа безценен опит и ще се спестят разходи.

Разпределете правилно

Схематично една тухла се състои от легло, лъжица и мушка. Това е името на неговите повърхности, участващи в техниката на зидария и превръзка. Трудностите при липса на опит в този вид работа са съвсем естествени.

Има 2 случая, които повдигат следните въпроси:

 • Как да поддържаме права линия, едно ниво, да лежим точно без изкривявания?
 • Как да получите вертикалност, праволинейност на ъглите?

За да направим всичко правилно, ние се придържаме към следните условия:

 • Първият ред се полага възможно най-равномерно. Използваме дълъг профил, шина, корда или лазерен нивелир.
 • При екструдиране хоросанът не трябва да събаря водача (не полагайте тухли близо до него, направете малка вдлъбнатина до 5 mm).
 • Използвайте нивелир, за да проверите дали е хоризонтално.
 • Следим равномерността на позицията на съседните тухли във всички равнини.

Инструмент, тип зидария

За строителни работи ще ви е необходимо следното оборудване:

 • Контейнер за смесване на хоросан или суха смес;
 • Пикап - чук за придаване на тухли с необходимата форма;
 • Ъглошлайф (български);
 • Ryadovka (извеждане на правилните ъгли);
 • Мистрия (мистрия);
 • Защитни очила;
 • ниво;
 • Рулетка;
 • отвес.

Издигнатите конструкции изпълняват различни роли и имат различна топлопроводимост. Въз основа на това зидарията обикновено се класифицира в следните видове:

В 1⁄2 и 1⁄4 тухли. По принцип това е подплата. На всеки пети ред полагаме армировъчна мрежа, за да осигурим твърдост и здравина поради допълнителни връзки. Дебелината на конструкцията е 125 мм.

В 1 тухла (изграждане на прегради, носещи стени). За малки сгради.

В 1,5, 2, 2,5 тухли. Директно за стени, които носят повишено натоварване.

Приготвяме разтвора

За приготвянето на строителната смес използваме цимент клас m400-m500 (не по-нисък) и пресят чист пясък. Спазваме пропорции.

Не забравяйте, че колкото по-високо е съдържанието на цимент, толкова по-малко пластичен е той. Или купуваме готова смес с постоянни пропорции, в която просто трябва да добавите вода. Разбъркваме разтвора в бетонобъркачка или в подходящ съд ръчно.

В процеса на полагане и изравняване е по-удобно да се работи с по-пластична смес. Подвижността на разтвора зависи от количеството вода и използваните пластификатори. Най-често се добавят вар, глина, домакински препарати за постигане на необходимите характеристики.

Неудобно е да се работи с твърд разтвор - не се вписва добре и се разслоява.

От друга страна, не е икономично да се използва смес, която е твърде пластична, когато се използват кухи тухли. Той ще запълни празнините, консумацията на материал ще бъде много по-висока.

Подготвянето на добро решение може да се научи с времето.

Когато полагате за първи път, е по-добре да не смесвате в големи количества. Разтворът започва да се втвърдява, водата се отделя. Тези процеси се влияят както от задълбочеността на подготовката на сместа, така и от метеорологичните условия.

Когато използваме разтвор без добавки, устойчиви на замръзване, ние извършваме цялата работа при положителна температура.

Технологични характеристики

За да се осигури здравината на конструкцията, тухлата е предварително напоена. Важно е правилно да разпределите разтвора върху повърхността, за да постигнете оптималната му дебелина. Нанесеният слой - до 20 мм, покрива цялото легло на конструкцията.

Тухлената зидария, в зависимост от пластичността на хоросана, се извършва:

 • Гръб до гръб. Използвана мобилна смес с частично запълване на шевове
 • дръж се Използва се твърд хоросан с пълно запълване и фугиране.

Фугирането не се извършва, когато е предвидена повърхностна мазилка или последващо финишно полагане на облицовъчни тухли.

Разход на материал

Много сайтове предоставят удобен в много отношения строителен калкулатор, който ви позволява да изчислите необходимите разходи за тухли, шлакови блокове, смеси, добавки и т.н.

Можете също така да изчислите всички разходи за материали на m2 ръчно, въз основа на параметрите на изгражданата сграда.

По този начин зидарството е процес, който изисква умения, разбиране на технологията и принципите на работа. С минимално ниво на знания можете да постигнете скромен успех, да отделите много време.

С нарастването на уменията стените, които се издигат, ще растат по-бързо, ще изглеждат по-естетични и по никакъв начин нямат по-ниско качество от конструкциите, издигнати от професионални зидари.

Снимка на процеса на зидане

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор