Тухлена фасада - 150 снимки на красиви дизайнерски опции и модерни идеи за декориране

Красивата къща кара собственика си да се чувства горд. Фасадата на къщата е нейната отличителна черта. Има различни начини за завършване на фасадите на сградите. Този преглед описва подробно и стъпка по стъпка как правилно да завършите фасадата с тухлена зидария, така че да издържи дълго време, а погледът към нея предизвиква изключително положителни емоции.

Назначаване на тухла за облицовка

Този материал, в допълнение към декора, изпълнява още няколко важни задачи. На първо място, той предпазва сградата от влага, която разваля строителните конструкции. Тухлената фасада изолира конструкцията и затваря вътрешните конструкции от въздействието на атмосферата.

Основната му функция е да декорира стени, изработени от по-прости материали като пенобетон, газобетон или по-евтини тухли.

Изисквания към строителната конструкция с тухлена облицовка

Фасадите на къщите могат да бъдат завършени с тухлена зидария не във всички случаи. Понякога това не е възможно или са необходими допълнителни строителни работи.

Възможността за извършване на тези работи зависи от следните редица фактори. Зидарията има голямо тегло, достигащо 250 килограма на 1 квадратен метър. Следователно тази зидария трябва да бъде монтирана върху основата на къщата. Основният перваз трябва да е широк поне една стандартна тухла.

Тухлената зидария не е в непосредствена близост до стената, но винаги с малка вентилационна междина с дебелина около 2 сантиметра. Той е необходим, за да се освободи излишната влага в атмосферата.

Ако е необходимо да се извърши изолация на стените, тогава дебелината на основата трябва да бъде още по-голяма. Пространството между две зидарии е най-доброто място за изолация. Това трябва да се вземе предвид предварително, при проектирането на конструкцията, за да не се изгражда втора поясна основа за поддържане на облицовката.

При извършване на тези строителни работи също е необходимо да се вземе предвид необходимостта от закрепване на облицовката към основната носеща стена. Връзката се прави гъвкава с помощта на различни метални нишки или синтетични нишки.

В някои случаи две стени се издигат едновременно, за да се фиксира лесно армировъчната мрежа в шевовете на две зидарии. Свързващите елементи преминават през изолацията на тухлената фасада и свързват здраво двете стени.

Струва си да се отбележи, че тези дейности по озеленяване са доста скъпи, така че не трябва да се извършват върху порутени сгради с малка стойност.

Ако се вземе решение за тухла на фасадата на вече завършена сграда, тогава може да се наложи ремонт на покрива на къщата. Дебелината на стените се е увеличила и следователно те ще бъдат по-малко защитени от валежи чрез намалени надвеси на покрива.

Ако е невъзможно да се извърши тухлена зидария, тогава можете да украсите стените с клинкерни плочки. Външно изглежда много подобно на тухла и е прикрепено като обикновена керамична плочка.

Видове тухли за облицовка

Буквално преди две десетилетия се произвеждаха само гладки тухли за облицовка, които имаха два гладки ръба. Сега в продажба има широка гама от довършителни материали. Най-често срещаната е керамичната тухла. Предлага се както куха, така и пълна, в различни цветове и форми. Има висока якост, не събира вода и е устойчив на замръзване.

Още по-издръжлива и красива е клинкерната тухла.Но струва значително повече от керамичните облицовъчни тухли. Най-евтините са силикатните тухли, но те не са устойчиви на влага и са много тежки.

Облицовъчните тухли се различават не само по това от какъв материал са направени, но и по вида на повърхността. Има три основни типа: с гладка, релефна и глазирана текстура.

Полагане на облицовъчни тухли

За да получите красива тухлена фасада, е необходимо не само да закупите подходящия материал, но и да направите правилната зидария. Полагането на тухли е доста сложно, тъй като резултатите от работата пряко зависят от качеството на изпълнение на много етапи на работа.

Високо качество на работа може да се постигне само чрез постоянно наблюдение на хоризонталите и вертикалите, точност и стриктно спазване на инструкциите. Трябва да се разбере, че грешките в положената зидария не могат да бъдат коригирани.

Има някои от най-важните фактори, които трябва да имате предвид. Максимум 6 реда тухли трябва да се полагат наведнъж, поради факта, че невтвърденият хоросан се свива под голямо тегло. За да се избегне появата на сол върху повърхността на зидарията, е необходимо да се използват висококачествени специални строителни смеси.

Преди да започнете полагането, е необходимо да проверите хоризонталността на основата. Всички тухли от началния ред трябва да са на едно ниво. Вентилационните отвори трябва да бъдат разположени във вертикалните шевове на всеки няколко реда.

Видът на зидарията се определя предварително. Може да бъде избран чрез разглеждане на снимки на различни тухлени фасади. С помощта на измервателен инструмент се проверява правилността и равнината на полагане, съответствието на всички хоризонтални равнини.

Същата дебелина на сместа за зидане се постига с помощта на шаблон или метален прът с дебелина 1 см.След полагане на няколко реда и втвърдяване на разтвора, той се полага с инструмент или с парче гумен маркуч. След това парчета изсъхнал цимент се отстраняват с четка.

Прецизно и качествено изпълнената работа със сигурност ще зарадва окото. Поради тяхната сложност е по-добре да ги поверите на изрядни професионалисти. С малко работа и желание тази работа може да се извърши сама. Това изисква само много търпение и точност.

Снимка на тухлена фасада

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор