Направи си сам камина - поетапно описание на конструкцията и стилни дизайнерски опции (115 снимки)

Когато поставяте камина със собствените си ръце, трябва да се обърне специално внимание на избраните материали и тяхното качество. Обърнете внимание на огнеупорните свойства, изборът трябва да бъде направен с пълна отговорност.

Най-често за производството на собствена употреба от метал или тухла. Металните конструкции са по-прости, монтажът не отнема много време. Купувате готов модел и го монтирате на предварително подготвен обект. Вижте снимката на тухлена и метална камина.

Въпреки лекотата на инсталиране и визуалната привлекателност, такива камини имат цял ​​набор от отрицателни качества, свързани с безопасността и работата. Евтиният метал, използван за камини, се нагрява лесно и може да остави сериозни изгаряния по човешкото тяло. Ако имате малко дете у дома, въздържайте се от инсталирането на такъв дизайн.

Самата метална конструкция бързо изгаря, експлоатационният живот е около 2 години.

Започвайки изграждането на камина със собствените си ръце, е необходимо да подготвите основата за индивидуален проект. За зидария се използва специално решение, което ще бъде споменато по-долу.

Отделете повече време за избора на бъдещия материал за полагане на камината. Подходящ е само един материал - шамотни тухли. След многоетапна обработка шамотните тухли започват да наподобяват естествения камък по своите качествени свойства. Той не се страхува от силни температурни промени.

Направи си сам решение за камина

Избираме правилната глина.Взимаме инструкции как да направите камина. За да подготвите хоросана за зидария, ще са необходими добре познати консумативи и компоненти. Обичайният вариант е глина във воден разтвор.

Особено внимание трябва да се обърне на основния компонент. В живота този материал се среща с различни характеристики, обичайно е да се класифицира на: дебел, слаб и нормален. Само глина с нормална консистенция е подходяща за полагане на шамотни тухли.

Ако не можете да намерите такъв в продажба или просто го подготвите, ще трябва да добавите допълнителни компоненти към решението, което ще доведе до допълнителни финансови разходи.

Подготвяме глина за работа. Глина с необходимото количество и нормална консистенция се накисва във вода за 2-3 дни.

Хоросан за зидария. Бъдещият разтвор се омесва с обикновена лопата, можете да използвате и краката си, след като обуете гумени ботуши. Обърнете внимание на състоянието на глинестия разтвор, ако се появят остатъци и мръсотия, незабавно ги отстранете.

При липса на нормална глина можете да смесите мазна и постна в равни пропорции. Отделно, тези 2 вида глина за разтвора не се използват, дори и с добавяне на други компоненти.

Готовността на глинената смес. Първо трябва да проверите получената смес за качествени свойства. Правим 2 малки топки от разтвора, поставяме едната да изсъхне на тъмно и сухо място и сплескваме втората до състояние на торта.

Оставяме двата продукта да изсъхнат за 2-3 дни и проверяваме материала. Не трябва да има никакви пукнатини или дефекти. Ако получите мазен разтвор, смесете го с цимент. Ако няма пукнатини, тогава имате нормално или постно решение.

Подготовка на място за камина

Избираме място за бъдещата камина.Моля, имайте предвид, че в близост до камината няма запалими предмети и конструкции. Обърнете внимание на покрива и тавана на къщата, трябва да изберете най-доброто място за изхода на комина, който не трябва да докосва носещите конструкции и гредите.

Подготвяме основата за камината. В съответствие с индивидуалния чертеж на камината, основата също ще бъде по индивидуален проект. Типичните основи не съществуват поради голямото разнообразие от модели, форми и дизайн на продуктите.

Оптималната дебелина на фундаментния слой е 10-15 см. Ямата ще бъде индивидуална в дълбочина, тук се вземат предвид характеристиките на почвата, средната стойност е 30-50 сантиметра. Ако пясъкът преобладава в почвения слой, тогава ще са достатъчни 300 mm. Първоначално се прави прах със слой пясък, отгоре се изсипва натрошен камък.

Преди да поставите тухлена камина със собствените си ръце, се приготвя и излива разтвор. Най-добрият избор за основата би бил класически циментов разтвор. Използвайте за това в равни пропорции вода, цимент и три пъти повече пясък в пропорция на цимент и вода.

Получената смес се излива във вдлъбнатината под основата. Когато хоросанът изсъхне напълно, отгоре се полага слой хидроизолация и те започват да поставят камината със собствените си ръце. За хидроизолация се използва покривен материал в 2 слоя.

Броят на редовете зидария ще има нечетна стойност. В центъра се поставя тухла, наречена замъчна тухла. Монтира се вертикално в центъра. Обърнете специално внимание на размера на зидарския шев. Отгоре шевът трябва да бъде около 2,4 сантиметра, отдолу - 0,3 сантиметра.

Направи си сам камина снимка


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор