Кабел към земята: стандарти за дълбочина, методи за полагане и общи препоръки за поставяне (105 снимки)

За да докарате електричество или други мрежи до сградата или да направите осветлението на територията, е необходимо да поставите кабел до подходящото място. Това може да стане по няколко начина: на кабел, покрай сгради, но полагането му в земята може да се нарече най-надеждното, естетично и практично.

Това ще изисква много време, усилия и пари, но кабелът ще бъде надеждно защитен от външни фактори и механични влияния, което означава, че ще продължи по-дълго.

За да положите правилно кабела в земята, е необходимо да се ръководите от регулаторни документи: PUE, SNiP и други, които ще помогнат за поддържане на правилното разстояние между комуникациите, отстъп от земята, изход към стълбове или стени.

За да знаете кой кабел е предназначен за полагане в земята, трябва внимателно да прочетете описанието му в каталозите. Обикновено това трябва да е водоустойчив кабел във винилова или полиетиленова обвивка: брониран, брониран с хидроизолация, брониран с полиетиленов маркуч.

Освен това е необходимо да се вземат предвид характеристиките на почвата в местата на полагане. Ако киселинността му е повишена или е пълна с камъни, отломки, за този случай е подходяща стоманена броня, ако киселинността е нормална - алуминий или олово.

Снимки на кабели, предназначени за полагане в земята, могат да бъдат намерени на уебсайтовете на онлайн магазини, в каталозите на кабелни продукти на различни фабрики.

Основни правила за полагане

  • Дълбочината на полагане на кабела в земята е 70 см от повърхността, ако е допълнително защитена с тръба, се допуска полагане на разстояние 50 см;
  • Забранено е полагането под основите на сгради, разстоянието от тях трябва да бъде най-малко 60 см;
  • Разстоянието между два кабела в един изкоп е разрешено най-малко 10 cm;
  • Разстоянието от големи дървета се спазва 2 метра, от храсти - до метър, ако кабелът е защитен, тези правила могат да бъдат пренебрегнати;
  • Спазва се дистанция от други комуникации: 1 метър от дъждовни канали, канализация и водопроводи за питейна или промишлена вода и 2 метра от газопроводи;
  • Кабелите трябва да бъдат свързани със специални съединители.

Технология за полагане на проводници

Първо трябва да получите общ план, за предпочитане с участъци, където ще се вижда маршрутът на полагане и пресичането с други комуникации. Според плана е необходимо да се маркира земята на правилното място и да се изкопае изкоп.

Дъното на изкопа трябва да се уплътни и да се изсипе слой пясък, за да се създаде възглавница с дебелина около 10-15 см. В готовия изкоп може да се постави кабел. След приключване на работата използвайте мегаомметър за измерване на изолационното съпротивление на положените проводници.

В случай, че кабелът изисква защита, е необходимо да се постави в тръби.

Когато зидарията приключи, е необходимо изкопът да се напълни с пясък, но внимателно да се уплътни, така че да не се повредят тръбите и проводниците. На известно разстояние от земята (около 15 см) поставете сигнална лента и напълнете земята отгоре.

След приключване на работата измерете отново кабела.

Ако мегерът не е наличен, можете да проверите кабела с волтметър.Няма да показва съпротивлението на изолацията, но ще се вижда ефективността на пистата.

Съхранявайте план за маршрутизиране на кабелите, за да избегнете повреда и лесно извличане в бъдеще.

Практически съвети

По-добре е да не поставяте кабела под участъци от пътя, където има повишено натоварване: под пътища, пешеходни улици, паркинги и др. Ако няма друг начин за полагане на маршрута, той трябва да бъде защитен с тръби или азбест - циментови плочи. Тръбата за полагане на кабела в земята трябва да бъде запълнена не повече от 70 процента.

Използването на гофрирани тръби за полагане под земята е строго забранено, те ще се провалят след година или две. Препоръчват се електрозаварени тръби, твърда двустенна пластмаса или азбестоциментови тръби.

Полагане при ниски температури

Когато външната температура е под нулата, преди да поставите кабела, той трябва първо да се затопли в топла стая. При температура до 10 градуса под нулата навън, нагрят електрически кабел може да бъде положен в рамките на един час, ако е до 20 градуса под нулата - 40 минути, при високи темпове не могат да бъдат положени линии.

Без нагряване кабелните продукти могат да се монтират при температура не по-ниска от -5 градуса за кабел с проводник с високо налягане, не по-ниска от -7, ако проводникът е защитен с изолация и -15, ако изолацията му е от PVC.

Снимка на полагане на кабели в земята

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор