Грунд за стена: съвети за избор на състав и инструкции стъпка по стъпка за нанасяне (100 снимки)

Правите ли ремонт? Ако искате крайният резултат да радва с безупречен външен вид в продължение на много години, е необходимо да подготвите добре повърхността преди завършване. Тази статия ще ви разкаже за правилната технология за грундиране на стени и тавани, какво дава, какви са видовете грундове и къде се използват.

Защо се изисква

Ефектът от използването на грунд върху стените преди шпакловка е особено забележим при нанасянето на първия слой. Без него способността за прилепване към разтвора на повърхността е много ниска, мазилката е трудна и крайният резултат ще бъде краткотраен.

Изсъхналият слой грунд създава защитен водоотблъскващ филм, като по този начин удължава експлоатационния живот. Способността за залепване е повишена, мазилката се нанася лесно, държи се здраво след изсъхване. За постигане на максимален ефект се препоръчва да се обработва всеки нанесен слой от разтвора.

Грундът за боядисване ви позволява да подобрите адхезията на довършителния материал към повърхността и значително да намалите консумацията му. Оцветителят се нанася по-равномерно, няма разлики в тона, не е необходимо да се правят няколко слоя, за да се получи наситен цвят. За да се постигне най-добра адхезия в този случай, се препоръчва да се купуват материали на същата основа.

Преди да лепите тапети, също ще бъде полезно да грундирате стените. Благодарение на това те ще се държат по-надеждно, консумацията на лепило ще намалее и вероятността от гъбички ще намалее значително.

Видове грундове

В зависимост от химичния състав материалите за грундиране на стени и други повърхности се разделят на:

Минерал. Съдържат гипс, цимент или вар. Използват се за обработка на бетон и тухли, както и керамзит блокове. Те изсъхват за един ден.

Фенолен. Предназначен за грундиране на дърво, цветни и черни метали. Те могат да се използват както вътре, така и извън сградата. Време за съхнене - 12 часа.

Алкидни. Произвежда се на маслена основа. Обхват на приложение - обработка на дърво, стъкло, метал, пластмаса и фибростъкло. Когато се прилагат върху дърво, те помагат да се предотврати появата на гниене и мухъл, укрепват влакната. Металните повърхности са надеждно защитени от корозия. Съхне до 15 часа.

Акрил. Подходящ за всякакви повърхности с изключение на метали. Основата на състава е вода. Изсъхва само за няколко часа, практически не мирише, може да се използва при работа на закрито и на открито.

Полистирен. Използва се за обработка на измазани стени и дърво. Когато такива грундове изсъхнат, се отделят вредни вещества, така че не се препоръчва да ги използвате на закрито.

Поливинил ацетат. Специализирани състави, предназначени за подготовка на повърхността за нанасяне на поливинилацетатни бои. Изсъхва само за половин час.

Също така грундовете се разделят на:

  • универсален, подходящ в повечето случаи;
  • дълбоко проникване, използвано върху твърде рохкави и ронещи се повърхности;
  • лепило, предназначено за обработка на много гладки повърхности като бетон и боя.

Необходимо е да изберете подходящия състав, като вземете предвид какъв материал ще бъде приложен.Само в този случай качеството на обработка ще бъде най-добро.

Правилна технология на нанасяне

Преди да започнете работа, подгответе самия грунд, четка за боядисване, валяк и специална пластмасова тава за него. Следните инструкции, придружени от снимки на грундиране на стените, ще ви кажат как да направите всичко правилно:

Отстранете старите покрития като плочки или тапети и всички свободни участъци. Боята не може да бъде премахната, но нейната обработка ще изисква адхезивен състав. След това старателно почистете повърхността от прах и избършете с влажна кърпа.

Изсипете грунда в тавата, потопете ролката в нея и леко я изстискайте, като я търкаляте върху платформата отпред.

Сега можете да приложите композицията към стените. Слоят не трябва да е твърде голям, в противен случай агентът ще се отцеди и ще се натрупа близо до пода. Периодично ролката трябва да се навлажнява отново в тавата. Ъглите могат да бъдат завършени с четка.

След няколко часа се препоръчва процесът да се повтори отново, особено в ненадеждни разпадащи се зони.

Водени от информацията от инструкциите, изчакайте, докато изсъхне напълно. Всичко е готово, можете да продължите към по-нататъшни довършителни работи. Както можете да видите, да направите грунд за тапети или мазилка със собствените си ръце не е трудно. Материалът за това е сравнително евтин, а предимствата са очевидни.

Снимка на процеса на грундиране на стената

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор