Фотореле за осветление - избор на автоматична осветителна система, нейните възможности и допълнителни функции (85 снимки)

Изобретяването на устройства за автоматичен контрол на състоянието на осветлението значително улесни живота на собствениците на частни къщи. Няма нужда да помните да включите или изключите уличната лампа. Сега това е последвано от правилно инсталирано и конфигурирано фотореле за улично осветление: започва да се стъмни - лампата се включва, слънцето изгрява, първите слънчеви лъчи се появяват - изключва се.

Това устройство има много имена. В същото време принципът на работа остава непроменен: слънчевите лъчи, тяхната интензивност влияят на включените в дизайна фотоклетки и автоматично включват и изключват изкуствената светлина.

Тънкости при избора

Не е толкова лесно да си купите висококачествено смарт устройство, което включва и изключва светлината вместо човек. Китайските фалшификати се разхождат широко в цялата страна, има риск да се натъкнете на устройство с ниско качество, което ще изгори същия ден, щом се стъмни.

В процеса на избор на висококачествено фото реле трябва да обърнете внимание не само на красиво оформените снимки в мрежата, но и на следните точки:

 • Напрежението, при което работи устройството. Ако поставите фотоклетка, предназначена за 12 V, и я свържете към мрежа от 220 V, тогава вечерта тя просто ще изгори и улицата (може би и къщата) ще остане без осветление;
 • Клас на защита от пръски (IP44 и по-висок);
 • В какъв температурен режим се използва;
 • Ток на натоварване, изходна мощност на свързаните лампи (ако е по-малко, ще изгори!);
 • Регулиране на чувствителността към поток от светлина;
 • Стойност на забавяне на реакцията.

Място на монтаж

Първоначално ще трябва да тичате из двора, за да намерите най-доброто място за поставяне на фоторелето. В този случай трябва да се има предвид, че трябва периодично да се избърсва от прах, да се почиства от сняг.

Ако съвсем ви е скучно, можете да го поставите на стълб и да се катерите по него всеки път, когато фотоклетката е покрита със сняг или прах.

За оптимално разположение на устройството трябва да се имат предвид следните точки:

 • Фоторелето трябва да се постави така, че слънчевите лъчи да падат върху него;
 • Разположено е далеч от преки близки източници на изкуствена светлина - съседни прозорци, прожектори, лампи;
 • Фаровете на преминаващите превозни средства не трябва да осветяват мястото с фотоклетки;
 • Оптималната височина, така че да може лесно да се почиства от прах и полепнал сняг.

Тънкости на връзката

Съществуващите схеми за електрическо свързване на фоторелето са различни. И прости, и сложни. Всички кабелни връзки се извършват в разклонителна кутия, разположена на открито на удобно достъпно място.

В частен дом можете да направите следното:

 • Нулев проводник и фаза са свързани към входните клеми на фоторелето. На изхода тоководещият проводник е свързан към лампа (фенер). Другият край на кабела се свързва към превключвател или към шината на таблото за управление на осветлението с фотоклетка.
 • Когато използвате фенерче с висока мощност с дросели като част от дизайна, към схемата на свързване се добавя еднофазен стартер.
 • Ако е необходимо светлината да се включи, когато човек е на определено място (на портата, на входа на къщата, в тоалетната), след фоторелето във веригата се включва сензор за движение.

Що се отнася до проводниците, винаги има три от тях и те се различават по цвета на изолационната обвивка.

По време на процеса на свързване трябва да запомните простите правила, които са подходящи за свързване на всякакви устройства към електрическата мрежа:

 • Червеното винаги е свързано с крайния потребител на ток (фенер, лампа):
 • Зеленото (синьо) винаги е неутрално, заземяващо;
 • Кафяво или черно е тоководеща фаза.

Функции за персонализиране

Настройката на фоторелето започва, когато започне да се стъмва и собственикът смята, че това време е оптимално за включване на уличното осветление.

На корпуса на устройството има пластмасов въртящ се диск, над който (или отстрани) са посочени стрелки за посоката на въртене на диска за увеличаване или намаляване на чувствителността. Или само иконите "+" и "-".

Завъртаме диска последователно в една или друга посока, докато осветлението се включи. Ние не правим нищо друго.

През зимния сезон, ако има сняг, ще трябва да настроите отново фоторелето, тъй като отблясъците могат да накарат устройството да се изключи фалшиво по време на пълнолуние.

В допълнение към превключвателя ден-нощ, те произвеждат и астро-таймер. Но това е твърде скъпо, така че частните търговци се ограничават главно до използването на фотосензор за осветяване на обекта си през нощта.

По този начин свързването и настройката на фото реле за улично осветление със собствените си ръце не създава никакви затруднения. Важно е да изберете правилното устройство, подходящо за дадените условия, и да го свържете правилно към мрежата. И тогава не е нужно ръчно да управлявате включването и изключването на уличното осветление. Умното устройство ще се погрижи за това!

Фото реле за осветление

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор