Електрическо окабеляване в дървена къща - инструкции стъпка по стъпка за изпълнение на електрическо окабеляване (135 снимки)

Жилищата от масивно дърво се считат за най-старата руска архитектурна традиция. И днес, при липса на недостиг на съвременни строителни материали, повечето собственици на селски имоти предпочитат изграждането на къщи директно от дърво, което е несравнимо по отношение на топлина и комфорт.

Въпреки това, нито една жилищна сграда не може без електричество и дървена къща не е изключение. В същото време, за да проведете правилно електрическото окабеляване в дървена къща, е важно да знаете прости правила. Спазвайки го, вие няма да застрашите здравето на вашето семейство и напълно ще осигурите максимална безопасност на имуществото.

Методика на работа:

 • Определяне на мощността на електрически уред и разработване на проектна документация;
 • Избор на необходимия кабел, контакти, устройства;
 • Въвеждане на захранване в корпуса, подреждане на прекъсвач, както и свързване на щит, измервателен уред;
 • Монтаж на електрически уреди, осветителни уреди;
 • RCD монтаж, заземяване;
 • Провеждайте превантивни изследвания.

Изготвяне на проектна документация

За да създадете проект, е важно да получите насоки, като се свържете с подходящата организация. След това изчисляваме мощността на електрическите устройства за поетапно създаване на електрическа верига:

 • изготвя се технически план на сградата. В схемата на електрическото окабеляване в крайградските жилища се определят зони за поставяне на гнезда и други електрически елементи с индивидуална връзка;
 • кабелът е избран за всички електрически точки;
 • диаграмата показва точките на монтаж на съединителните кутии;
 • отбелязва се възможността за всички устройства;
 • осветителните устройства са свързани изключително към една линия, докато мощните устройства са комбинирани в друга линия;
 • определя се приетото разстояние от линията, от която кабелът ще тече до отворите на прозорците и вратите, както и разстоянието от електрическите точки до повърхностите на пода и тавана. В бъдеще това ще предотврати повреда на окабеляването по време на ремонт.

Разновидности на електрическо окабеляване

Има няколко метода за полагане на електрически кабели в жилища от естествен масив:

Окабеляване от отворен тип е подредено върху изолатори. Този метод беше много търсен през миналия век, сега стаите отново са на мода, оборудвани в ретро стил.

Електрическо окабеляване в проводници. Това също е отворен тип окабеляване, което е достъпно, когато е необходимо, само окабеляването се извършва в тави. Вариант на такова окабеляване е в первази.

Скрито електрическо окабеляване. Оборудвана е в дървена конструкция, ако има облицовка на тавана или стената. В това изпълнение кабелите са подредени в гофрирана метална втулка и са разпръснати по периметъра на къщата. Окабеляването е скрито зад облицовъчните материали.

Характеристики на затворен тип окабеляване

Това окабеляване може да бъде организирано по време на ремонтните работи или на етапа на строителството. При полагане има определени характеристики: всеки свързващ възел трябва да бъде направен в метални кутии с лесен достъп. Не можете да ги скриете под покритието, тъй като кориците се избират по сянка или се поставят на незабележими места.

В процеса на полагане на кабели няма специфични изисквания за размера на стените на стоманените тръби. следователно е допустимо да се поставят в метална втулка. Това е много по-удобно. Тъй като обаче проводниците не се виждат от любопитни очи, достъпът до тях е много ограничен.

Промяната на съществуваща мрежа се счита за скъпа и проблематична. Поради тази причина, преди да подредите кабел в масивна конструкция, внимателно проучете правилата за инсталиране на електрическо окабеляване и подходете към въпроса отговорно.

Правила за инсталиране на окабеляване в дървена конструкция

Когато оборудвате дървена конструкция, важно е да не забравяте, че материалът е запалим, така че е за предпочитане да играете безопасно.

Окабеляване в къща от масив, както е на снимката, не е трудно да го подредите сами, при спазване на необходимите правила:

 • На първо място се формира верига, проверява се непрекъснатата работа на клоните, след което се свързва към специален панел за захранване.
 • Монтажът на окабеляване в сграда от масив се извършва изключително с твърди кабелни парчета без различни усуквания, както и различни връзки.
 • Окабеляването се полага на етапи с проверка на качеството на изолацията на кабела.
 • В процеса на рязане на електрическия кабел е важно да оставите поне 15 сантиметра марж, така че ако е необходимо, всичко може да се преработи.
 • Не забравяйте да следвате сянката на жицата.

Спазвайки тези изисквания, ръчно изработеното окабеляване в дървена конструкция ще бъде надеждно и възможно най-трайно.

Снимка на електрическо окабеляване в дървена къща


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор