Тухлена къща: етапи на строителство, модерни проекти и най-добрите архитектурни решения (145 снимки)

Предимствата на тухлените къщи са безброй. Нищо чудно, че такива сгради се считат за най-надеждните. Сред предимствата - надеждност, огнеустойчивост, възможност за създаване на уникален дизайн, поради разнообразието от цветове, високо ниво на топлоизолация, издръжливост, звукоизолация. Такава къща не изисква допълнително довършване.

Тухлата позволява на жилището да "диша", а нейната здравина ви позволява свободно да строите двуетажни, три- и многоетажни къщи. Тухлата е почти изцяло направена от глина и следователно е екологично чист материал.

За да бъде вашият тухлен дом наистина топъл, уютен и надежден, трябва да знаете някои правила. Ако тухлата е направена от нискокачествена глина, нейната устойчивост на влага ще бъде по-малка и с течение на времето ще започне да я унищожава.

Струва си да обърнете внимание на този важен факт при закупуване и не забравяйте да изисквате документи, които показват от какво и как е направена тухлата. При транспортирането на една тухла е необходимо тя да бъде наредена по определен начин - един ред през друг.

За да бъде къщата топла тухла, е необходимо да я поставите на няколко реда (за умерен климат дебелината на стените трябва да бъде около четиридесет сантиметра). Също така, за да запазите топлината, можете да изолирате фасадата на сградата с декоративни видове тухли или да изолирате стените на къщата отвътре.

За да построите красива тухлена къща, първата стъпка е да намерите място, което отговаря на вашите изисквания и размер на сградата.Помислете върху дизайна, определете броя на етажите, стаите, сервизните помещения, наличието на веранда или веранда и най-важното - изчислете бюджета на бъдещия дом.

Създаване на проект за тухлена къща

След това си струва да направите проекта. Проектът на тухлена къща може да бъде поръчан от организация, която има лиценз, или можете да го съставите сами, да координирате документите и едва след това можете да започнете да строите.

Ако в къщата живее малко семейство, тогава обикновено разговорът е за едноетажна къща. Стандартното решение е план на къща от шест на девет квадратни метра. Има много различни оформления за такива кадри и всеки може да намери най-добрия вариант за себе си.

Основните помещения обикновено са хол или веранда, баня, няколко спални и кухня. Понякога хората предпочитат къща с една стая, но наличието на голяма тераса или оборудват съблекалня или килер.

Когато се строи къща за средно или голямо семейство, те се ръководят от размер девет на девет квадратни метра или изграждат двуетажна тухлена къща с размери десет на десет. Такава къща вече може да побере както място за котелни, така и мазе, няколко всекидневни, четири или пет спални и няколко бани.

Колкото по-голяма е къщата, толкова повече пространство за вашите идеи и фантазии. Зимни градини или басейни на приземния етаж, фитнес зали и зали за игри, билярдни зали, балкони и открити тераси - всичко това можете да поставите на хартия сами или с помощта на квалифицирани служители.

За практичност и удобство е необходимо предварително да се обмисли поставянето на домакински уреди и мебели, за да се посочи правилно местоположението на гнездата в проекта.

Решете вида на отоплението, така че да е възможно да скриете тръбите, да подредите батерии и т.н.Ако в къщата има котелно помещение, по-добре е да го поставите близо до кухнята. Друго най-подходящо помещение до кухнята е всекидневната. Когато вашият проект е готов, можете да започнете да строите.

Изграждане на тухлена къща

За да построите къща, можете да наемете строители, но това ще доведе до поскъпване поне два пъти. Ето защо, ако имате време, желание и възможност, както и няколко души, които могат да ви помогнат, можете спокойно да построите къща със собствените си ръце.

Изграждането на всяка сграда започва с фундамент. За жилищна сграда по правило се използва лентова основа. Експертите го препоръчват като най-издръжлив.

Изграждането на основата включва: изкопаване на фундаментна яма, засипване с пясък и чакъл за създаване на възглавница, монтиране на кофраж и дъски, изливане на самата основа и хидроизолация.

Без хидроизолация изграждането на къща е невъзможно, подземните води бързо ще разрушат основата, а след това и самите стени. Полагането на тухли след изливането на основата се извършва не по-рано от месец по-късно.

След като изчислят и придобият необходимото количество тухли, те започват да го полагат. За да направите това, използвайте един от трите метода: добре, четири тухли или леки.

Зидарията на кладенеца предполага празнина отвътре, която след това се покрива с експандирана глина или се издухва с пяна - такива стени ще осигурят най-високата топлоизолация на къщата.

Зидария в четири тухли, извършена с помощта на метална мрежа. Поставя се на всеки 6-7 реда и увеличава твърдостта и здравината на стената.

При лека зидария първите тухли се поставят в ъглите на къщата (пет до десет на ъгъл). Задължително за такава зидария е наличието на отвес. Тухлите трябва да са равни и вертикални.

Избирайки вида на зидарията, можете да омесите разтвора.Нанася се с маламашка, като се заравнява добре. Когато полагате тухла, трябва да я почукате с дръжка на мистрия.

По правило при полагането на последната тухла в реда остава допълнително пространство, което може да се напълни с цимент или натрошено парче тухла. Основното при полагането е да не забравите да напуснете, но е по-добре веднага да определите място за врати и прозорци.

Когато стените са изградени, трябва да помислите за покрива. Покривната рамка за тухлена къща е изградена от дървена греда. Лекува се с противогъбични средства. Покривът е постоянно изложен на механични и климатични влияния, а за укрепването му се използва Mauerlat.

Всъщност това е основата или основата на покрива, върху какво лежи. Монтира се на стените, а самата рамка е прикрепена към него. Обшивката се извършва с помощта на OSB или шперплат.

Щайгата от метални плочки е направена на стъпки от тридесет и пет сантиметра, за шисти - около осемдесет сантиметра. Покривът трябва да бъде защитен от влага (хидроизолация).

Основната част от къщата ви е готова. Сега трябва да продължите към окончателната работа - да поставите тръби, да поставите прозорци и врати, да проведете комуникации и да извършите довършителните работи.

Добре обмислена, практична, построена от качествени материали в съответствие с всички технологии, тухлена къща ще служи дълго време и ще носи радост на много поколения. Снимка на тухлената къща може да се види по-долу.

Снимка на тухлени къщи

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор