Каменна къща - 90 снимки на най-добрите проекти и препоръки как да построите каменна къща

В днешно време мнозина отказват да строят каменни къщи, разчитайки на една или друга причина: смятат, че това вече е старомодно, отнема много пари и труд, отнема много време за строителство и т.н. Но всички знаем, че животът не стои неподвижен и съвременните технологии се променят и подобряват всеки ден. Затова все още има хора, които мечтаят за естетична каменна къща.

Плюсове и минуси на каменни къщи

Всеки си представя как изглежда каменна къща, тъй като интернет е пълен със снимки на каменна къща. И изобщо не е логично да си представим, че конструкцията на една каменна къща ще бъде от суровини, защото човечеството се е научило не само да обработва естествени камъни, но и да създава неописуема красота от тях.

В проектите на къщи от камък най-често приоритет има или раковина, или гранит. Такива камъни са най-подходящи за полагане на стените на къщи.

Както вече разбрахте, резултатът е не само красиви каменни къщи, но и цял списък от предимства:

  • Каменните къщи имат отличен микроклимат. Камъкът позволява на стените действително да "дишат". Естествените материали идеално провеждат пара - ако е необходимо, абсорбират влагата в себе си и могат да дадат влага на сух въздух.
  • Температурният режим в каменните къщи остава на добро ниво. През лятото остава прохладно, а през зимата остава топло. С компетентното изграждане на такава къща няма да има нужда от различни нагреватели за стените на къщите.
  • Устойчивост и здравина на материала.Ако искате къщата да ви служи достойно и дълго време, тогава, разбира се, дайте предпочитание на естествения камък. Дори едно и също дърво или тухла се срутва пред очите ни с течение на времето, а камъкът е сила и издръжливост.
  • Звукоизолация. Казват, че камъните абсорбират различни видове звукови вълни, така че в къщата ще цари абсолютна тишина. Но, уви, прозорците в къщата все още ще проведат някои звуци в къщата - това е нереалистично да се поправи.

Тези предимства са достатъчни, за да започнете да строите къща от естествен камък. Съвременните синтетични материали, предназначени за изграждане на сгради, дори не са близо.

Наред с предимствата, изграждането на каменни къщи ще доведе до някои недостатъци, включително:

  • Изграждането на къща от естествен камък ще струва много повече, с изключение на изкуствените видове камъни.
  • Полагането на стени и ремонтите в такава къща изисква специални умения, така че няма да се налага да пестите от строители.
  • Материята е естествена и чиста, така че това отново ще се отрази в цената.

Използването на декоративен камък

В съвременния живот често можете да видите къща, изработена от декоративен камък. Основната разлика между декоративния камък и естествения камък е, че той не се добива естествено, а се обработва и получава индустриално, тоест това е изкуствен камък.

В момента има много разновидности на декоративни камъни - това е същият бетон, керамика, гипс, акрил, полиестерни материали. Течният камък има специални свойства, които се втвърдяват само след полагане.

За работа на открито се използват по-трайни материали, които са устойчиви на замръзване, докато за вътрешността на къщата могат да се използват по-тънки материали.Със своите свойства тези материали не отстъпват по никакъв начин на естествения камък, само с акрилни смоли трябва да внимавате, те могат да се използват само при ниски температури.

Декоративният камък може да се използва както за интериорен дизайн в хола, в кухнята, така и в спалнята. Ще изглежда ергономично и естетично.

Възможни комбинации

Можете да намерите и комбинирани къщи от камък.

Декоративният камък, съчетан с естествени покрития и чиста каменна зидария, може да създаде красота както отвън, така и вътре в дома. Шлайфането на материала може да бъде в различни нюанси и видове (гланц, мат, сатен).

Вариантът с комбинация от естествен камък с изкуствен ще ви струва много по-малко от завършването само с естествен камък.

полагане на камък

Както при строителството на тухлени къщи, камъкът също се полага парче по парче. Помежду си камъните са свързани със специален хоросан, който трябва да бъде избран по предназначение и в зависимост от условията на работа. Също така не трябва да забравяме за степента на якост на циментовия разтвор.

За строителство във влажни зони трябва да се избере разтвор с висока якост, но за сухи зони е подходяща по-ниска якост, но се изисква висока пластичност на разтвора. Разрешено е добавянето на други смеси към разтвора (например глина, за увеличаване на подвижността).

Строителните работи трябва да се извършват при температура не по-ниска от 0, тъй като твърде ниската температура по време на работа може да повлияе на качеството на сградата.

Снимка на каменни къщи


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор