Направи си сам диван - прости идеи и стилни решения за изграждане на мебели (90 снимки)

Изработването на мебели със собствените си ръце е задача, която могат да изпълнят занаятчии с малък опит с дърводелски инструменти. Най-добре е да започнете с прости модели. Изберете рисунка или снимка на диван с прави линии за проба, без сложни декорации и връзки.

Как да направите диван със собствените си ръце

За прост модел се нуждаем от:

  • лъч със сечение 2,5-7 см
  • дървени мебелни плоскости, шперплат, фазер, OSB, MDF или друг подобен листов материал, в зависимост от предвидения дизайн, летви
  • пълнител (гума от пяна, пружинни блокове, полиуретан, холофибър, синтетичен зимник, латекс, вата, филц), които използваме както отделно, така и в комбинация
  • самонарезни винтове, винтове за дърво, ъглови пластини и профилни съединители
  • фитинги (крака, плъзгащи механизми и др.)
  • лак, байц, боя за обработка на дървени елементи
  • лепило
  • материал за тапицерия

Инструкции стъпка по стъпка как сами да направите диван

Първото нещо, което трябва да направите, е да обмислите и начертаете общия вид на готовата мебел, след което да преминете към по-подробен чертеж на конструкцията и детайлите с размери. Като алтернатива използвайте готовия чертеж с монтажната схема.

Ако искате да направите ъглов диван със собствените си ръце, започваме с измерване на площта, където ще стои. Оставете сложните и овални форми за по-късно. Започнете с прости идеи.

След това изчисляваме потреблението и избираме алтернативни материали за отделните части на дивана. Изрязваме и закрепваме отделните елементи на секциите и ги сглобяваме на части.

Сглобяване на рамката

Да започнем с основите.Сглобяваме рамката от дървен материал, дъски или ПДЧ. Избираме вида и дебелината на материала в зависимост от размера на дивана и очакваното натоварване. В повечето случаи са достатъчни пръти с напречно сечение 2,5-5 cm, дъски с дебелина 2 cm, дебел шперплат - от 1,2 cm.

За да сглобим частите, вземаме самонарезни винтове или винтове за дърво. Предварително пробиваме дупки в местата на замазката - това ще намали риска от разслояване и напукване на дървото.

Освен това укрепваме дизайна с ъгли. Именно такива крепежни елементи са в състояние да издържат на натоварването за дълго време и надеждно да свързват основата.

важно. Не се опитвайте да опростите този етап от работата и да използвате пирони. С този подход диванът много скоро ще започне да скърца и да се разпада.

Монтираме тънък листов материал отдолу. Отгоре затваряме с по-дебел шперплат. За по-голяма здравина на основата фиксираме горния лист по целия периметър. Като опция, ние правим кутия за съхранение, като фиксираме дървена плоча върху сгъваеми панти. За краката можете да използвате дървени парчета или да купите готови мебелни фитинги в магазин.

Освен това, според чертежа на дивана, гърбът се сглобява (подобно на предишния етап). Най-лесният начин да направите гърба наклонен е да намалите ширината на гредата отгоре и да увеличите дъното от предната страна. Задната част вместо MDF може да се затвори с памучен плат, като се закрепи със скоби със строителен телбод.

Страничните елементи могат да бъдат или прости еднослойни, или сглобени според модела на основната рамка. Модерните модели дивани често се произвеждат без подлакътници. Несъмнено такава система за начинаещ майстор е много по-достъпна при сглобяване, за разлика от класическите разновидности.

Следващата стъпка е полагането на пълнителя.Преди това не забравяйте предварително да шлайфате всички елементи от дървени конструкции и да изгладите ъглите. Няма да е излишно да покриете рамката с петно, лак или боя.

Най-често за дивани се използва гума от пяна с дебелина 10 см в 2 слоя. За седалката и подлакътниците е по-добре да вземете марка с повишена твърдост от 30-40 kg / m3, за гърба - 25-40 kg / m3.

Слоят от пяна е прикрепен към модулите с лепило. В допълнение, преходните точки на елементите и острите ъгли могат да бъдат положени със синтепон или вата.

Последният щрих е покриването на дивана с плат и сглобяването на модулите в едно цяло.

Как да обшиете диван

За корици е най-добре да използвате нетъкан материал. Най-лесният вариант е да покриете модулите с плат със завой в ъглите. Това решение обаче няма да продължи дълго.

Кориците със зашити ъгли са по-надеждни. Правим го свалящ се с цип, с връзки или копчета или го закопчаваме с телбод директно за рамката. Ние шием у дома или поръчваме от майстора.

Като начало разделяме дивана на сектори. Имайте предвид, че след измерването всички парчета плат трябва да се нарежат на правоъгълни парчета. Правилото важи и за диванни елементи с други форми.

След това трябва да изрежете заготовка от тапети или вестници, за да ги сравните с монтираните модули. Според тях ние произвеждаме рязане. Не забравяйте за надбавката за шев от 8 см.

важно. Когато избирате материал за тапицерия, имайте предвид, че не всяка домашна шевна машина може да шие тапицерия. Може би има смисъл незабавно да се свържете с студиото с необходимата скица.

възглавници за диван

Могат да се изработят отделно като самостоятелни елементи. За пълнител използваме порест каучук с повишена твърдост с дебелина 10 см или повече.Допълнителен плюс на това решение е, че калъфките могат да бъдат изработени с цип, лесно се свалят и перат при необходимост.

Направи си сам диван снимка


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор