Направи си сам дървена кутия - 105 снимки на прости и сложни модели за различни цели

Много рядко се тревожим за неща и предмети, които сме принудени да използваме у дома, на вилата или в офиса. Решихме заедно с вас да помислим за обикновена дървена кутия. В него можете да съхранявате различни неща, да направите от него красива саксия, кутия за писма и кореспонденция. Разглеждаме снимка на дървена кутия за различни цели и задачи.

В производствено предприятие такъв контейнер е незаменим като контейнер, ще говорим за предимствата малко по-късно. Най-важният въпрос, който възниква: "Как да си направим дървена кутия?" За направата му използвайте ПДЧ, шперплат и чамова летва.

Днес ще започнем да правим обикновени дървени кутии със собствените си ръце от дърво за кореспонденция или летни вили. Тук не са необходими специални материали и инструменти, достатъчен е стандартен домашен комплект.

Предимства и недостатъци на дървена кутия:

 • Тежи по-малко от металните контейнери;
 • Използва се само естествен материал;
 • Лесно сглобяване на конструкцията, елементарни елементи;
 • Силата е по-висока от обикновения картон и пергамент;
 • Ниска покупна цена на материала, широко разпространение;
 • При правилна повърхностна обработка експлоатационният живот се увеличава.

Предимства от използването на дървена кутия:

 • Увеличено тегло на транспортираните вещи;
 • Едно дърво, обработено с антисептик, служи дълго време.

Начини за използване на дървена кутия:

 • В домашни условия за съхранение на зеленчуци, плодове и продукти.
 • Сувенирна опаковка за подарък.
 • Опаковане на скъпи инструменти и оборудване.

внимание! При изработването на кутия за конкретен продукт или продукт трябва да се вземат предвид нейните размери и тегло. Кутиите за играчки са със стандартни размери и спецификации.

Необходими инструменти и оборудване

Преди да се захванете с проект за дървена кутия, е необходимо да съберете всички инструменти и оборудване на едно място.

Ще ни трябва дървообработваща машина, трябва да има фуги и циркуляр. Иначе от магазина купуваме нужните ни ленти - размер и дебелина. Не можете без молив, ролетка, строителен ъгъл и чук.

Машината ще използваме за сурови дървени заготовки, които ще направим от дъска с размери 2,5 х 25 х 150 см.

Инструкции за изработка на дървена кутия

Взимаме циркулярен трион и го нарязваме на необходимите дървени елементи по размер, получаваме остриета. Първо изрязахме по ръбовете, след това го поставихме на ширина 20 см и го изрязахме напълно.

Не забравяйте да носите предпазни очила, докато работите. По-добре е, ако имате добър партньор, който държи нарязаните дъски.

След като инсталирахме каретката под ъгъл от 90 градуса, нарязахме дъската на 5 сегмента, 4 от които са 20 см, а още един е 24 см.

Задайте параметрите на рендето на височина 1 mm и обработете всяка от заготовките от всички страни, за да получите чернови на дъската. За довършителни работи стойността на височината трябва да бъде зададена на 0,5 mm. Дебелината на готовите дъски трябва да бъде 2 см. Ще получим дъски 2 х 20 х 20 см.

Не е необходимо да полирате детайла до блясък, кутията ще се използва за съхранение на зеленчуци и плодове.Кутиите за инструменти са направени по същия принцип.

Нарязахме останалите заготовки с ширина 4,5 см, като вземем предвид посоката на влакната. Ако искате да направите кутията вентилирана, ще има 3 допълнителни заготовки на склад.

Монтаж на дървена кутия

Целият процес на сглобяване е много прост, без трикове и скрити мистерии. Взимаме най-обикновените пирони 5 на 0,15 см. Защо тънки нокти? Така че конструкцията е плътно закрепена и дъските не се напукват.

Първо заковаваме горната и долната дъска от края, след което поставяме останалите дървени заготовки. Отдолу закрепваме дъски с дължина 24 см към дървената основа, използваме 35 мм самонарезни винтове.

Чертежи и размери на дървени кутии са представени по-долу.

Дървена кутия като саксия

Дървото по своите свойства и качества е универсален материал, от него могат да се направят сандъчета, където ще поставим нашите растения.

В последния пример вече разбрахме, че дървото се обработва много лесно до фино състояние, можете да премахнете абсолютно всички неравности и да направите повърхността идеално гладка. За това не са необходими специални умения и способности.

По-долу предлагаме да се запознаете с опциите за кутии, които можете да направите сами без никакви умения със собствените си ръце. Формата и външният вид на конструкцията ще зависят от вашето лично въображение.

Не можете изобщо да използвате електрически инструмент, когато работите с дърво, спестявайки известна сума пари, но ще загубите много повече време, имайте това предвид. С набор от всички инструменти ще получите точно това, което сте планирали за възможно най-кратко време, без да полагате почти никакви усилия.

Не забравяйте да се запасите с боя и антисептик, за да покриете повърхността на готовите продукти.

Ако кутията първоначално е била планирана за засаждане на цветя, тогава можете първо да закупите обикновени пластмасови саксии, където ще бъдат засадени цветя, или да ги засадите директно в кутията. Ако ще засаждате в кутия, не забравяйте да разстелете полиетиленов филм и да направите дупки за дренаж.

Снимка на дървени кутии със собствените си ръце


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор