Декоративна тухла: препоръки за избор и монтаж за вътрешни и външни довършителни работи (130 снимки)

Тухленото покритие на стените винаги се е отличавало с оригиналност и ефектност. Но ако за фасадни работи това е оправдано както технологично, така и финансово, тогава облицовката вътре в къщата ще бъде доста скъпа, непрактична, конструктивно тежка. Печеливша алтернатива би била декоративна имитация на тухлена зидария.

Боядисване на тухли

Сред бюджетните опции е боядисването. Можете да нанесете изображението на тухли върху светъл или друг обикновен тапет или директно върху шпаклована и шпаклована стена. Технологията е доста проста. След подготовка на основата и избор на боя с подходящ нюанс, материалът се нанася с четка върху повърхността.

Можете предварително да начертаете шаблона, като изберете подходящата ширина на шева. Сред предимствата на този подход са:

  • лекота на изпълнение;
  • рентабилност;
  • гъвкавост, възможност за самостоятелно регулиране на външния вид на модела "тухла".

Сред недостатъците посочват неестествения външен вид и недостатъчно високото ниво на естетическа привлекателност. Въпреки че на такава повърхност могат да бъдат изобразени допълнителни декоративни елементи, като прозорци, препоръчително е да се използва за довършване на помощни и технически помещения.

Имитация на гипс

Това е по-естетична и оригинална версия, която обаче изисква усилия за производство на заготовки. Първо трябва да подготвите форма или да я закупите в специализиран магазин.

Ръководете се от стандартната височина на всеки отделен блок 5-20 мм. Така ще избегнете получаването на дефектни детайли и загуба на материали за фугиране на шевове.

След това трябва да приготвите сместа, като разбъркате гипса във вода. След обработка на матрицата с вазелин или разтвор на сапунена вода, полученият разтвор се излива вътре. След изравняване на материала е необходимо да го оставите да изсъхне за 30-40 минути, след това обърнете формата и извадете заготовките. Индивидуалните ленти са боядисани в желания нюанс.

След като сте направили декоративна тухла от гипс, можете да започнете да я полагате. На стената първо трябва да маркирате маркировката и да подредите начална линия отдолу. Плочките се закрепват върху лепилната маса, която покрива стената с шпатула. След като фиксирате първия ред, следващият трябва да бъде поставен в шахматна дъска. Времето за съхнене е около 2-3 дни.

Използване на стиропор

В процеса на декориране на стени можете да използвате декоративна тухла за декорация с размери 150x70x(5-10) mm или 250x65x(5-10) mm, изработени от пяна. За да направите това, маркирайте листовете материал с обикновена гелна писалка, като вземете предвид възможните вдлъбнатини по шевовете.

След това с помощта на нож или остър режещ предмет върху повърхността на тухлите могат да се изобразят различни ефекти - пукнатини или неравности. За да направите това, използвайте нагрята поялник. Оцветяването трябва да се извършва с боя на водна основа и други формули без разтворители.

Облицовката може да се извърши с помощта на обикновен тапет или лепило за плочки, PVA. Първо, първото ниво е прикрепено по долния ръб. Трябва да има празнини между решетките.

Дървена конструкция

Използваният материал е шперплат.На листа се прави маркировка, след което се изрязват прътите с подходящи размери. Всички страни на правоъгълниците трябва да бъдат внимателно шлайфани.

Полагането на декоративни тухли се извършва според маркировките на стената. Започнете от противоположните ъгли от дъното на стената. Необходимо е да се закрепи, като се вземат предвид празнините от няколко милиметра по шевовете.

Готовата зидария се отваря с лак или се боядисва в желания цвят. Този дизайн е екологичен и издръжлив.

Приложение на гипсокартон

Този метод на имитация ви позволява да изрежете декоративна тухла със собствените си ръце. Поради образуването на голямо количество прах, работата трябва да се извършва на открито с маска за защита. След нанасяне върху листовете на решетка за маркиране с клетки от 250x65 мм, тухлите се изрязват внимателно и се обработват.

За текстурата на заготовките можете да използвате тази техника. Първо се разрежда смес от изогипс или текстурирана мазилка с висока адхезия. Пластмасов разтвор с шпатула се нанася върху равнината на прътите.

На повърхността също се симулират вдлъбнатини. Времето за пълно изсъхване е 24 часа, след което е необходимо да се обработят краищата, да се боядиса, да се изсуши и след това да се започне полагане на стената.

Декоративна мазилка

Този метод за симулиране на тухлена зидария също е популярен. За да направите това, закупете специална смес и я разредете според инструкциите. Маркировката се нанася върху стената. След това работата може да се извърши по два начина:

Нанесете мазилка върху стената. След това шевовете се изрязват през материала, който все още не е изсъхнал с дълъг прът и заострен инструмент. Можете да създадете правоъгълници с еднакъв размер или да го направите малко небрежно, като променяте размерите на тухлите.

Според маркировките към стената е прикрепена тясна маскираща лента. Краищата му са изведени извън работната зона, така че да са лесно достъпни. Нанася се мазилка върху цялата повърхност на обекта.

След като изсъхне за 10-15 минути, лентата се отстранява внимателно. Резултатът е гладки шевове с оригинално проектирани шарки, както може да се види на снимката на декоративни тухли.

Тухлената вътрешна декорация на стени е доста оригинален начин за декориране на интериора на къща или апартамент. Има много начини да постигнете това, като спестявате усилия и пари. Но при спазване на технологията на работа можете да получите атрактивен завършек на стаята.

Снимка на декоративна тухла


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор