Сензор за движение за включване на светлината - характеристики на приложението, електрически схеми и препоръки за монтаж (90 снимки)

За защита са разработени сензори за движение. Те направиха възможно бързото получаване на информация за неоторизиран достъп до територията. По-късно обхватът се разширява, те започват да се използват за промишлени и битови цели.

Използването на устройства ви позволява да пестите енергия, повишава нивото на комфорт в жилищни и промишлени помещения.

Схема на работа

Има няколко вида устройства, които се различават по чувствителност. Принципът на работа на сензора за движение зависи от неговите параметри:

Инфрачервеното (пасивно) оборудване се задейства от появата на източник на топлина. За оптимална производителност трябва да настроите, изберете подходящия режим.

При минималните допустими настройки сензорът започва да работи върху домашни любимци, при максималните е настроен на възрастни и не реагира на появата на дете. Повечето модели трябва да се конфигурират ръчно.

Ултразвуковият детектор работи в активен режим. Той улавя отражението на високочестотен сигнал от обекти, които попадат в зрителното поле. Тяхното движение, появата на нов обект променя характеристиките на отразените сигнали, възниква задействане. Работи непрекъснато, сканира определена област.

На зададени интервали устройството изпраща сигнал и реагира на отразяването му. Той струва няколко пъти повече от инфрачервените модели, надежден е при работа и се използва за защита.

Микровълновите сензори непрекъснато сканират контролираната зона, действайки като радар.Тази техника реагира на всяко движение. По-скъпо от другите видове устройства, така че не е получило широко разпространение в ежедневието.

Комбинираните устройства съдържат няколко вида сензори наведнъж, което ще ви позволи точно да откриете и реагирате на всеки обект, който е попаднал в зоната на покритие. Най-често се комбинират инфрачервени и ултразвукови устройства, те са скъпи.

Как да изберем най-добрия вариант

Кой сензор за движение да изберете за включване на светлината зависи от мястото на предвидената му инсталация, дизайнерските характеристики. Предлагат се модели за вътрешна и външна употреба.

Ако е необходимо светлината да се включва автоматично при отваряне на вратата, тогава са подходящи микровълнови или ултразвукови сензори. Инфрачервените врати не реагират на движение, те ще реагират само когато човек се появи в зоната за наблюдение.

Устройствата за таван и стена се различават по ъгъл на гледане. В първия случай се покриват 360% от пространството, във втория, максимум до 240%, най-простите модели имат ъгъл на видимост само 90%.

Сензорите за движение на открито са разработени, като се вземе предвид тяхното функциониране в трудни климатични условия. Стайните сензори не са предназначени да работят в условия на висока влажност, рязка промяна на температурата.

Инсталация

Всички продукти се доставят със схема за свързване на сензора за движение, така че можете сами да настроите и инсталирате устройството. Мястото е избрано по такъв начин, че да няма реакция на външни сигнали.

Външните устройства са подходящи за наблюдение на даден периметър. Радиусът на реакция е до 500 метра, което им позволява да се използват за съседни територии. Вътрешни сензори се използват в апартаменти, входове.

Препоръките за правилното инсталиране на сензора за движение трябва да бъдат проучени в приложените инструкции. Общи съвети:

  • изберете постоянно място, така че да не се налага да премествате устройството по-късно;
  • до сензора е монтиран конвенционален ключ за ръчно изключване на светлината, ако е необходимо;
  • за да не повредите случайно устройството, по-добре е да го инсталирате леко в стената;
  • слънчевите лъчи могат да нарушат работата на сензора, така че сензорът трябва да бъде поставен на място, където те не попадат.

Принципът на работа е подобен на механизма за свързване на контакти в обикновен превключвател, само в този случай релето служи като задвижващ механизъм.

Временната схема от техническия лист ще помогне да се провери правилността на връзката. Повреда на устройството означава грешки, направени по време на инсталацията.

В края на работата е необходимо да настроите сензора, като зададете оптималното време за работа. Монтажът на сложни, скъпи устройства трябва да бъде поверен на професионалисти.

Преди да закупите устройство, препоръчително е да погледнете снимката на сензорите за движение, за да включите светлината. Това ще ви позволи предварително да изберете модел с оптимални външни характеристики, дизайн, сектор на гледане, принцип на работа.

Устройствата са компактни и лесни за инсталиране. Подходящи са за частни и жилищни сгради, понякога се монтират на фасадата на магазини.

В допълнение към основното предназначение, те играят ролята на аларма, задействаща се при приближаване на хора към територията, обхваната от сектора на проучването.

Снимка на сензори за движение за включване на светлината


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор