Тавански стълби - избор на дизайн, разположение и основни стъпки за монтаж (85 снимки)

В малките къщи често има свободно пространство под покрива, което не може да бъде оборудвано за жилищни помещения. Ето защо такова място обикновено се нарича таванско помещение и се използва за съхранение на всички домакински прибори. Преди това пътят до това място беше павиран с помощта на едно непрекъснато стълбище, но постепенно подобрявайки се и развивайки се, обществото излезе с много други възможности, които бяха по-удобни и практични.

Винаги искате да имате такъв вид килер, който ще ви позволи да изхвърлите всички ненужни боклуци там, защото е толкова жалко да ги изхвърлите. Това важи за селските къщи, такива места се използват за съхранение на инвентар през зимата, предпазвайки го от кражба.

С помощта на стълба можете да направите това пространство напълно невидимо и трябва да имате достъп до него само ако е необходимо.

Днес, според снимката на таванските стълби, ще ви кажем какви са те и дори накратко ще разгледаме как да направите това със собствените си ръце. Ще бъде интересно!

Таванско помещение за стълби

Таванско стълбище с люк е най-често срещаният вариант, който води до място под покрива. Това пространство е малко, така че няма начин да се направи допълнителен парапет, който да отведе човек до върха на „пода“. Поради недостатъчно пространство стълбите са оборудвани с люк, сгъват се компактно и са напълно невидими.

Когато инсталирате стълби, трябва да разберете, че не е нужно да претоварвате и запушвате тавана, тъй като нещата могат лесно да паднат и да блокират пътя.

Ако таванските сгъваеми стълби са блокирани, ще трябва да се изкачите под покрива през прозореца, а ако няма такъв, през стената. Важно е да вземете предвид този факт, често срещана грешка за начинаещи.

Разновидности на тавански стълби

Към днешна дата са разработени много опции за тавански стълби. Не става въпрос дори за лекотата на използване, много често такива стълби допълват добре интериора на сградата и могат да доведат не само до тавана, но и до жилищните помещения, например до тавана.

Най-често можете да намерите четири вида стълби:

  • твърдо вещество;
  • телескопичен;
  • плъзгане;
  • сгъване.

Масивните стълби са обикновени дървени стъпала и тук няма механизъм, така че конструкцията не се събира, а просто стои като мъртва тежест.

Удобно е, ако постоянно трябва да се свържете със стаята, а не постоянно да сгъвате и разгъвате. Не забравяйте, че в този случай няма да е възможно да защитите нещата си от кражба.

Телескопичните стълби често се използват в строителството, но също така се чувстват добре при работа с таванско помещение. Най-популярните сгъваеми тавански стълби, които можете да си представите. Те са метални и следователно издръжливи, лесно се сгъват на принципа „един към един“, след което просто се изхвърлят. Прост, но доста скъп вариант.

Плъзгащите се стълби са много подобни на телескопичните, използва се само по-сложна версия на дизайна. Те също се сумират едно към едно, само според малко по-различен принцип. Изработени са под формата на държачи за пръстени и се сглобяват в едно цяло, което пада надолу с просто движение на ръката.

Друга интересна версия на таванската стълба е сгъваема, тя се състои от няколко секции, които са просто „усукани“ или просто положени една върху друга.

По-голям, но по-евтин вариант. Лесни за използване, тъй като често са направени от пластмаса или лек метал.

Инструкциите за инсталиране на таванска стълба ще ви помогнат да я инсталирате правилно. Не е необходимо да експериментирате сами, инструкциите, като правило, показват стъпка по стъпка какво трябва да се направи. В противен случай можете да повредите основата, което ще доведе до закупуването на ново стълбище.

Ние правим таванска стълба със собствените си ръце

Преди да научите как да направите таванска стълба със собствените си ръце, трябва да разберете дали изобщо можете да го направите. По-лесно е да купиш добра продукция и най-често е дори по-евтино, отколкото да се опитваш да вдъхнеш живот на нещо, което никога не е правено.

Необходимо е да се проучат подробно чертежите и размерите на таванските стълби, да се изберат материали и да се направи ясно според инструкциите. Има много инструкции, които ви позволяват да направите това. Основното е желанието, постоянството и правилното количество материали.

Снимка на тавански стълби

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор