Направи си сам арка: как да изградиш бързо равномерна структура и най-добрите идеи за нейния дизайн (120 снимки)

Собствениците на малки апартаменти предпочитат да не затварят отворени отвори с врата, а да ги украсяват със сводести конструкции. Благодарение на това пространството визуално се увеличава, интериорът на стаята става много по-елегантен и двете стаи се обединяват в едно.

Можете да използвате готови сводести конструкции, които се продават в строителните магазини и представляват набор от части, или можете да сглобите арката със собствените си ръце, като предварително сте подготвили необходимите материали.

Как да направите грациозни елементи? Погледнете снимката на арката със собствените си ръце. Списъкът с използвани технологии и материали е огромен - фантазирайте!

Монтиране на арка в апартамент

У дома, без да прибягвате до помощта на строителен екип и инженерни умения, можете да инсталирате арка с невероятна красота. Достатъчно е да изберете любимата си сводеста конструкция и материал с инструмент за направата. Ако следвате инструкциите по-долу, можете да избегнете най-честите грешки, които допускат начинаещите.

Самите конструкции на арки в строителната индустрия обикновено играят ролята на опорни елементи при изграждането на тавани и стени. В нашия пример вратите не са носещи конструкции. В първия случай се вземат материали, като се има предвид сериозното натоварване на стените, декоративните сводести конструкции трябва да поддържат само собственото си тегло.

Арката на вратата в апартамента замества вратата, монтирана е на същото място като подвижната конструкция.Това е елемент на бъдещия дизайн.

Идеите за арки „направи си сам“ са разнообразни, ние ще опишем най-простите в нашата статия. Можете да направите арка, като използвате лъч от 2-3 см в сечение или лек профил. Този дизайн във всеки дизайн перфектно ще държи теглото на финала. Основното е да фиксирате здраво всички елементи на стената, така че красивият декор да не се разпадне след няколко дни.

Забележка! Декоративната арка играе по-скоро дизайнерска функция в апартаментите, тя не е опора за основните конструкции. Основното натоварване в подобна ситуация е върху бетонни стени и прегради.

Има огромен избор от сводести форми и дизайнерски решения, всеки от които е избран за конкретен повод.

Арката, представена по-горе като илюстративен пример, има формата на полукръг с правилна форма. В последния случай, пасаж със строги очертания на правоъгълник. Следват междинните опции за сводести конструкции.

Има много други примери, при които се използва само една опора или извити стълбове. Появата на арката на вратата директно зависи от избрания дизайн на стаята.

Трябва да вземете предвид размера на отворите, височината на таваните и някои възможни характеристики на оформлението на стаята. Някой в ​​дом в класически ретро стил ще се впише перфектно с елегантна арка с полукръгла форма, докато други в модернистичен стил ще имат правоъгълна портална форма.

Тези неща се влияят от вкуса на собствениците и дизайнерските характеристики на апартамента. Някой дори избира конусовидни арки.

Съвети на дизайнера

След като сте избрали класиката, обърнете внимание, че таваните в апартамента са високи и имат височина най-малко 3 метра.Ако имате типичен панелен апартамент с нисък таван, използвайте модерната дъгова система.

Широките стълбове на модела „романтика“ перфектно ще допълнят арката на отвора с широки стълбове. Моделът „портална” арка е подходящ за интериор с ясно преобладаващи прави форми. Тази опция е идеален избор за дървени къщи.

Ние правим арка със собствените си ръце

Можете бързо да направите елегантна арка с помощта на пластмасови и ламинирани елементи, стъпка по стъпка инструкции как да направите арка са представени по-долу. Те се изрязват до желания размер на височина и след това се закрепват според инструкциите на правилните места. Това са стандартни опции, които са направени по един шаблон, те не могат да изненадат купувача с нищо, а цената не винаги е изкусителна. Да, и избирането на модел с необходимия размер за вашето отваряне понякога е много проблематично.

За да направите структурните елементи на арката, ще ви трябват следните материали: фазер, гипсокартон и шперплат. Как да направите арка със собствените си ръце? Ако сте гледали как професионалните строители работят с гипсокартонени плоскости, вероятно сте предположили, че те са най-добре избрани за облицовка. Те могат да бъдат завършени с различни материали след монтажа. От своя страна тънкият шперплат има един голям плюс - лесно се огъва.

Рамката на арката е направена от прът със сечение 20 х 20 мм (30 х 30 мм) или метален профил.

Как да направите арка в отвора?

Арка от червени тухли, бетонни или газобетонни блокове ще бъде ярка и предизвикателна. Червената тухла може да се използва без довършителни материали. Такава арка ще подчертае солидността и материалната сигурност на своя собственик.

Перфектен за модерен интериорен дизайн.Теглото на такава конструкция е много голямо и не се препоръчва изграждането на такава конструкция в стари апартаменти, голямо натоварване на стените.

Металните конструкции със сложна форма трябва да бъдат оставени на професионални дизайнери и инженери. Трудно и обезпокоително е да се работи с метал, тези проекти са много трудни за изпълнение и за тях предварително се изготвя инженерна документация.

Профилът и гипсокартонът са най-простите и достъпни неща, които ви позволяват да правите структури от всякаква форма и стил.

дървена арка

Не всеки харесва бор, но всеки друг благороден дървен материал може да се използва за довършителни работи: дъб, пепел и други. Красивите арки в интериора допълват елегантните класически дървени мебели.

Като цяло работата с всяко дърво без опит е много трудна. По-добре е да поверите цялата работа на професионални строители. Фокусирайте се върху собствените си способности и опит.

Отворът на сводеста конструкция, изработена от дърво, се създава чрез сглобяване на множество малки фрагменти. С помощта на пресоване се правят кръгли елементи, след което се залепват или усукват заедно. Тази стъпка ще изисква много инструменти и време.

Направи си сам снимка на арки


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор