Аксесоари за сауна - аксесоари за сауна и баня направи си сам. 90 снимки на домашни елементи за баня

Въпреки факта, че днес много традиции са изгубени, любовта на руския човек към банята продължава да съществува. Известно е, че посещението на баня връща умствената яснота, укрепва имунната система и нервната система, помага за прочистване на тялото и дори за отслабване. В допълнение към практическите ползи, прекарването на времето във ваната с любимите хора е много приятно изживяване.

Качественият дизайн на ваната е важен не по-малко от практичния ефект. Винаги е удоволствие да прекарвате време в стая, пълна с красиви и полезни вещи.

Ако имате самостоятелна баня на ваше разположение, можете лично да се включите в процеса на декориране на стаята и да се насладите на къпането в красива и удобна стая. Тази статия ще предостави идеи за декорации за банята.

Съвременният руски пазар може да предложи на купувача много необичайни декорации за тази стая. Но в допълнение към закупуването на аксесоари, можете да направите аксесоари за баня със собствените си ръце.

За да научите повече за възможните варианти за декорации, препоръчваме ви да потърсите в интернет снимки на аксесоари за баня „Направи си сам“ и да черпите идеи от вече създадени стаи. И така, как да създадете аксесоари за баня със собствените си ръце?

Метла за баня

Може би най-важният елемент от стаята. Най-доброто решение е да направите метла със собствените си ръце, тогава можете да сте сигурни в предимствата на продукта и неговата екологичност.Като основен материал са подходящи клони от всяко дърво или лечебни билки.

Плътно вързаните клони от дъб или бреза са класическият вариант, но те трябва да бъдат подготвени правилно, така че метлата да се държи здраво. По-добре е да откъснете клони с млада зеленина около юли.

За сноп са подходящи не много дебели, но гъвкави клони с дължина около 40-60 см. Разбира се, могат да се използват и по-къси клони, но свързването им няма да бъде толкова лесно. Освен това късите клони могат да паднат от купа. Сега нека започнем да правим метла.

Преди да свържете клоните, трябва да почистите долната част на клоните от малки възли и листа. Не забравяйте да разклащате клоните от време на време, за да запазите обема си.

Клоните трябва да бъдат свързани с канап или други здрави нишки. Затегнете първоначалния пакет по-близо до края на клоните, а втория по-близо до върха. Дясната част на метлата, разделена на две части, трябва да се издърпа наляво през дъното, а лявата част надясно през върха, тогава клоните ще бъдат здраво свързани и няма да стърчат небрежно в различни посоки. Направете това няколко пъти.

За втория пакет трябва да изберете същата нишка, но по-автентична и да я завържете още по-здраво. Проверете здравината на продукта и в края на процеса равномерно отрежете стърчащите клони в края.

След като направите метла за баня, трябва да я окачите на сухо и топло място, за да изсъхне, например на тавана. Можете да увиете листата в хартия, за да станат по-крехки. Трябва да окачите метла, разбира се, с дръжката нагоре. Можете да съхранявате продукта в килер или чекмедже, за предпочитане далеч от влага, в противен случай ще започне да мухлясва.

Друг начин е да направите метла от лечебни билки. Коприва, маточина, мента, пелин са много подходящи за това.

кофа за баня

Удобна дървена кофа се използва активно във ваната за обливане. Разбира се, можете да си купите готова кофа, но не е ли по-приятно да използвате продукт, направен от вас? Освен това гостите определено ще оценят работата ви.

Така че, за да създадете кофа от дърво, са необходими следните материали:

  • дъски от дъб, липа или друг материал, който харесвате, с дължина около 40 см и дебелина 1-1,5 см;
  • заготовка за дъното с дебелина 2-2,5 см. Диаметърът е по-добре да изберете около 25 см;
  • два метални обръча;
  • дърводелски материали.

Първа стъпка. Първо трябва да извършите обработката на напречната част на дъното. Смелете го на дълбочина 1 см.

Втора стъпка. На дъските направете вдлъбнатини за дъното. Те трябва да са с дълбочина приблизително 0,5 см и ширина 1,2 см. Тези вдлъбнатини ще бъдат прикрепени към дъното на кофата.

Трета стъпка. С ренде обработете надлъжните ръбове на заготовките. След това свържете дъските една към друга и ги закрепете с обръч. Ширината на обръча трябва да бъде 5-7 см. Под него, след около десет сантиметра, закрепете втория метален обръч. След като направите домашна кофа, направете дръжка. Можете да го направите от дебело въже.

Четвърта стъпка. Изсипете в кофа с вода. Ако водата се излива от пукнатините - не бързайте да се разстройвате! След известно време дървото ще набъбне, празнините между дъските ще станат незначителни и ще можете свободно да използвате кофата.

По същата схема се правят черпаци, корита и легени. Малък трик: за да увеличите живота на дървен продукт, трябва да го смажете с ленено масло или восък.

Кърпи за миене

Има широка гама от комплекти аксесоари за баня, които включват четки, кърпи, камъни за лющене и др.Ако искате оригинален продукт, който да задоволява всички ваши предпочитания, направете го сами.

Кърпата е от съществено значение за почистване на тялото и мокър масаж. Тази процедура е не само приятна, но и полезна за тялото. Кърпите могат да бъдат с различна твърдост, размери и форми. Трябва да изберете кърпа въз основа на вашите лични вкусове.

За да изплетете кърпа от естествени материали, изберете вълна от кози, овце или други селскостопански животни. Можете също да използвате бельо. Преждата за кърпата трябва да е дебела, тъй като самият продукт е подложен на механично натоварване, така че изберете подходящия размер игли за плетене или кука.

Най-често кърпите се плетат според модела „шахматна дъска“ или „заплетен“. Основната част на кърпата е плетена, след като дръжката е готова. Дръжката трябва да е стегната, в противен случай ще загуби външния си вид веднага след първата употреба. Продуктът няма да е толкова твърд, ако го залеете с вряща вода.

Специален сапун за баня със собствените си ръце

За да направите ароматен сапун със собствените си ръце, ви трябват сто грама сапунена основа. Разтопете го и го смесете с ароматни масла като масло от жожоба. Върху основата добавете 3-4 капки глицерин и няколко супени лъжици сухи водорасли. Накрая налейте етерични масла, като масло от ела или чаено дърво.

Разбъркайте получената маса и изсипете във форми. Формите за сапун могат да бъдат напълно различни, но препоръчваме да използвате оригинални форми. Тогава, освен прекрасна миризма, сапунът ще бъде и красив.

Този сапун ще почисти кожата ви и ще я направи по-мека и по-хидратирана. След плуване ще се почувствате просто прекрасно.

Надяваме се, че сте решили кои аксесоари за баня е по-добре да направите сами. В добре оборудвана сауна ще се насладите не само на плуване, но и на приятно забавление в среда, която сте създали със собствените си ръце.

Снимка на аксесоари за баня


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор