3D стени - 135 снимки на стилни визуални ефекти и съвети за поставяне на декоративни стени

Доста популярен начин за модерна декорация на стени е облицовката с 3D панели. Полагането на такъв материал и неговата работа има свои собствени характеристики. Каним ви да ги разгледате по-подробно.

Довършителни ползи

3D стенните панели са много удобни и лесни за монтаж - дори човек без опит може да се справи с монтажа им. Освен това предимствата са:

  • добра комбинация с други покрития, дизайн на всякакви помещения;
  • няма нужда да изравнявате стените преди монтажа, като елиминирате светлинните дефекти;
  • повишаване на топлоизолационните свойства на стената;
  • звукоизолационни характеристики на някои видове материали;
  • способността на обемните плочи да променят пространството, включително разширяване на ширината и височината на помещението.

Видове 3D панели

В зависимост от формата на панела има:

  • правоъгълен;
  • квадрат;
  • кръгъл;
  • овална форма.

Ако класифицирате продуктите според материала, от който са направени, те могат да бъдат разделени на няколко категории.

Гипс. Изработен от строителен гипс. По време на монтажа се използва безшевен метод с уплътняване на шевове и шлайфане. 3D стените от гипсокартон могат да се използват за обзавеждане на всеки стил интериор. Декоративните панели се използват като интересен декор или за подреждане на вътрешни прегради.

Основната характеристика на този тип панели е негоримостта, което им позволява да се използват за довършване на камини. Структурата на материала обуславя висока топло- и шумоизолация.Екологичността на такива плочи помага да се създаде безопасно покритие, лесно се боядисват във всеки цвят, създавайки уникален интериор.

Въпреки това, гипсът е крехък материал, който изисква голямо внимание при работа с него. Високата влажност в помещението също не позволява използването на този материал.

Метал. Изработен от алуминий (различни негови сплави). Монтира се върху рамка от метален профил. Силата на продуктите и защитата на покритието с полимерен филм им позволява да се използват доста широко. Те се използват главно за декориране на всекидневни, трапезарии, както и за декориране на музеи и изложбени пространства.

Те са устойчиви на влага, корозия, пожарна безопасност. Но те не са подходящи за всеки стил - това трябва да се вземе предвид при завършване.

Стъклена чаша. Изработен от закалено стъкло с дебелина 5 мм. Характеризира се с много висока якост. Дори ако е повреден и счупен, не се появяват остри фрагменти, така че материалът е доста безопасен.

Текстурата ви позволява да създадете много красиви 3D стени в интериора, стаите придобиват елегантен, ефирен вид. Те изглеждат страхотно в декорацията на стаи с басейн.

Дървена. Високата цена на продуктите се дължи на качеството и екологичността. Покритието, като правило, е импрегнирано със защитни средства срещу влага и гъбички. Голямото тегло на продуктите изисква използването на здрави крепежни елементи по време на монтажа. Може да се използва за декорация на спалня, детска стая. Панелите имат луксозен външен вид, изглеждат много благородни в интериора.

MDF панели. Изработен от пресовани дървени стърготини. Повърхността е покрита с полимерно фолио, за да се осигури дълъг живот на продуктите.Екологичен и издръжлив материал, устойчив на температурни колебания, но не достатъчно устойчив на влага.

Поради тази причина не се използва в помещения с висока влажност. Снимките на 3D стени с MDF ламперия убеждават, че могат да се използват за стилна декорация на всеки дом.

Пластмаса. Богат избор от пластмасови модели от всякакъв цвят и достъпни цени обясняват популярността на тези продукти на пазара.

Панелите със сложни шарки, имитиращи дърво и други естествени материали, ви позволяват да създадете луксозен интериор. Отлична устойчивост на влага, лекота, гъвкавост и дълготрайна работа са безспорните предимства на пластмасовите панели.

3D тапет

Новост сред довършителните материали са 3D тапети за стени. Изображения с триизмерен ефект, голям избор от размери и видове тапети позволяват да намерите най-подходящите.

Продуктите се характеризират с устойчивост на износване, липса на токсичност, лесни за почистване с всеки препарат. С течение на времето те практически не променят външния си вид и не избледняват. Обработката със специален незапалим грунд ги прави пожароустойчиви.

Работата на 3D тапети е много дълга, но цената е доста висока. В допълнение към закупуването на готови продукти е възможно да се изработят тапети по поръчка според индивидуалните параметри.

Самостоятелен монтаж на 3D панели

Нека да разберем как да направите 3D стена със собствените си ръце. Независимо от вида на панелите, задачата е доста проста - дори начинаещ се коригира с нея.

Първо, количеството закупен материал се изчислява въз основа на зоната на покритие. След закупуване можете да продължите с инсталацията. Плочите се закрепват по няколко начина:

С винтове.За да направите това, на гърба на панелите трябва да има водач за затягане на винта. Методът позволява да се фиксират панелите върху стени с неравности, малки дефекти - облицовката ще скрие тези недостатъци.

С лепило. Закрепването се извършва върху почистена, равна повърхност. Използва се съставът "Течни нокти". С назъбена мистрия се нанася равномерно върху стената, след което плочата трябва да се притисне плътно и да се държи в това състояние, докато се залепи напълно към повърхността.

Кадър. Създадена е рамка от метални профили. Между него и стената е необходимо да оставите празнина от 3 см (за изолация и комуникации). Недостатъкът на тази инсталация е намаляването на размера на помещението. Ето защо, за стаи с малка площ, този метод не се препоръчва.

Фото 3d стениСъщо така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор