Изолация на таван - 85 снимки на съвременни идеи за изпълнение на външна и вътрешна топлоизолация

За ефективно изграждане на частна къща се избират проекти с тавански етаж. Тази опция, с леко увеличение на разходите за материали и време, може значително да увеличи площта на строителството.

Таван - таванско помещение, образувано на последния етаж на сграда или част от нея, със скосен таван, което се използва за подреждане на жилищни и нежилищни помещения.

За да намалите топлинните загуби, трябва да се погрижите за добрата изолация на таванския покрив.

Избор на материал

Основните топлоизолационни материали са минерална вата и полистирол. При избора на нагревател за тавана се вземат предвид топлопроводимостта, условията на работа, характеристиките на монтажните работи и разходите. Струва си да се обърне внимание и на екологичните показатели.

Минерална вата

Продава се на рула или плочи. Произвежда се чрез топене на стъкло, скали. Безвреден. Има високи нива на шумоизолация. Когато е мокър, той губи защитните си свойства, поради което изисква защита от вода. Не гори. Гризачи, насекоми не се привличат. Не развива гъбички.

стиропор

Пенопластът е лек, евтин, не се страхува от вода. Негъвкав, но лесен за рязане. Не отделя вредни химични съединения и не е радиоактивен. В същото време е запалим, мишките го обичат, с течение на времето започва да се разпада силно, срутва се под въздействието на ултравиолетова радиация.

полиуретанова пяна

Тя може да бъде еластична (гума от пяна) или течна (пяна).При пръскане на течна полиуретанова пяна върху повърхност с всякаква форма се образува плътна повърхност без празнини. Не се нуждае от пароизолация. В течна форма отделя опасни изпарения, така че при работа с него трябва да използвате лични предпазни средства.

Ековата

Изработен е от целулоза с добавяне на забавители на горенето и антисептици. Гори лошо поради съдържанието на бор. Ecowool се продава в торби като суха смес.

Можете да използвате суха смес. Или разредете с вода и нанесете със специална прахосмукачка, след което изравнете слоя с валяк. Недостатъци: висока цена, силно абсорбира влагата, така че може да започне да гние.

Обща технология за намаляване на топлинните загуби

Ако сградата е покрита с покрив, таванската стая е изолирана отвътре.

Външната изолация на стените се използва за спестяване на полезно пространство на надстройката. За това е по-подходящ стиропор или течна полиуретанова пяна. След завършване на работата стената е шпаклована или обшита с дървени плочи (ПДЧ, OSB и др.).

При изолиране на таванското пространство изоставането на конструкцията на фермата е снабдено с достатъчна височина. Избира се въз основа на дебелината на материала. Ако съществуващата височина не е достатъчна, дървените летви се пълнят върху гредите от долната страна. Също така след хидроизолацията се осигурява вентилационна междина от 2-5 см.

Под собственото си тегло памучната вата може да се измъкне, да провисне, така че е фиксирана.

За осигуряване на пароизолация се използват специални филми. Изолацията се полага с припокриване, прикрепена към гредите с телбод. След това те правят фино покритие с гипсокартон или дъска.

Постепенна изолация на тавана

Можете да намалите топлинните загуби на таванския етаж със собствените си ръце или да наемете специалисти. Работниците ще вземат допълнително заплащане за работа на височина, а цената на монтажа ще се увеличи 1,5 пъти.Това не гарантира, че тяхната квалификация ще бъде достатъчна за получаване на задоволителен резултат.

Ако се изолирате, всичко ще бъде направено ефективно. Освен това ще ви помогне да избегнете ненужни разходи.

Преди извършване на работа всички дървени части на конструкцията се третират с антисептик и противопожарни и биозащитни средства, за да се предпазят от гниене, пожар и увреждане от паразити.

Прекарайте тръбите на вентилационната система с изход в областта на билото.

Осигурете празнина за вентилация между слоя от избраната изолация и хидробариерата. За да направите това, напълнете малки летви (за пенопласт) на ръба на изоставането, най-близо до покрива, направете мрежа от дебела въдица или шнур. Или инсталирайте пергола.

За допълнителна защита от външна влага може да се положи хидроизолационна мембрана.

Сега трябва да запълните плътно пространството между гредите с избраната изолация; така че да запълни цялото свободно пространство без пукнатини и празнини. Снимка на изолирания таван е показана по-долу. За фиксиране на стъклената вата се използва алуминиев профил.

Следващият слой е пароизолационна мембрана. Припокрива се, запечатвайки фугите с изолационна лента. Като пароизолация може да се постави фолиева минерална вата. Важно: фолиото трябва да е отстрани на помещението.

В края е прикрепена рамка за довършване с гипсокартон, дъска, водоустойчиви дървени плоскости.

Ако всичко е направено правилно, такова таванско помещение ще бъде топло независимо от температурата извън прозореца и ще продължи много години.

Снимка на процеса на изолация на тавана

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор