Снегозадържатели на покрива - характеристики на устройството и препоръки за употреба (80 снимки)

Студените зими със силна слана и обилен снеговалеж ежегодно създават допълнително натоварване на покрива. Изчезването на снежна шапка, която леко се е стопила и е придобила колосална маса, не предвещава нищо добро. За да се спре непредсказуемото падане на сняг и лед от покрива, се използват специални структурни елементи - снегозадържатели.

За да имате представа за разнообразието на външния им вид, можете да видите снимката на снегозадържателите на покрива. Има ги много в нета. По-долу ще говорим за това как да направите правилния избор и надеждно да монтирате конструкцията на покрива на къщата.

Функционални характеристики

Снегозащитният елемент е покривен елемент, който се използва за предотвратяване на внезапно изтъркулване на снежна шапка от покрива. Дотогава снегът остава върху скатния покрив и бавно се топи под действието на слънцето. Получената вода влиза в дренажната система.

Устройството изпълнява няколко функции:

Осигурява надеждна защита на покривния материал от драскотини, които се появяват, когато ледът се търкаля надолу. Това важи особено за покриви от профилиран лист или метални керемиди.

Осигурява безопасност на минувачите, колите, растенията и всякакъв вид оборудване, разположени в близост до надвеса на покрива. В снежната маса често има лед, който при спускане набира много скорост и може да причини сериозни (до несъвместими с живота) щети на човек. Ето защо стандартът предписва инсталирането на снегозадържатели на покриви с наклон от 6 градуса.

Позволява ви да поддържате целостта на дренажната система.Монтажните скоби със значително натоварване от сняг може да не издържат и да се огънат, като по този начин деформират цялата дренажна конструкция.

Създава топлоизолационен слой поради забавянето на снежния слой на покрива. В същото време могат да се постигнат спестявания чрез намаляване на разходите за отопление. Тази характеристика е особено подходяща за метални покриви с висока топлопроводимост.

Разновидности

В различни климатични зони и като се вземат предвид индивидуалните характеристики на покрива, ще е необходим специален подход към инсталирането на снегозадържатели. Днес пазарът предлага широка гама от устройства, които се различават по своя външен вид и функционалност.

В зависимост от това варират размерите на снегозадържателите на покрива. В областта на индивидуалното жилищно строителство се използват следните опции:

Тръбни модели, които са две метални тръби, фиксирани със скоби. Използва се на покриви с ъгъл на наклон до 60 градуса.

Предимството на този снегозадържател е способността да нарязва снежния слой на по-тънки слоеве, които вече не представляват заплаха при падане от покрива. В допълнение, те са много издръжливи.

Решетъчните снегозадържатели се използват и на склонове с ъгъл на наклон не повече от 60 градуса; те представляват правоъгълна клетъчна решетка. Самите клетки могат да бъдат с различни размери, от които директно ще зависи образуването на снежни парчета по време на валцуване. Металните ъгли служат като закрепващ елемент при монтажа на този тип снегозадържатели.

Моделите с плочи напълно спират движението на снежния слой върху покрива. Ето защо те могат да бъдат инсталирани само под ъгъл на наклон от 25-30 градуса. В този случай системата за ферми трябва да бъде особено силна.

Ъгловите снегозадържатели на метален покрив се монтират по-рядко (в сравнение с тръбните). Можете да ги купите в магазините за хардуер или да опитате да си направите сами. Ефективността им обаче не е толкова значителна.

Яремите са снегозадържатели с форма на кука, които се монтират върху мек покрив в шахматен ред. Самостоятелното производство на ярем не изисква специални умения. Всъщност този дизайн не толкова забавя снега, колкото намалява скоростта на неговото движение.

Домашни снегозадържатели

Монтирането на снегозадържатели на покрива ще изисква определени финансови разходи. Приблизителната цена на един текущ метър покривен елемент, заедно с крепежни елементи, е приблизително 400 рубли. Общите разходи ще зависят от размера на покрива.

Можете да намалите разходите, ако се опитате сами да направите необходимите елементи. Най-простият вариант биха били ъглови закъснения, за производството на които ще се използва стоманен (неръждаем) лист, покрит с полимери. Ще ви трябват и ножици за метал, огъвач на листове, линийка, маркер и бормашина.

Първо трябва да направите макет на снегозадържател от картон. След това върху лист метал се разпределя оформление по такъв начин, че да има възможно най-малко излишък, чертаят се заготовки. След това изрежете всички детайли. Професионалистите не препоръчват използването на мелница за тези цели, тъй като мащабът ще повреди защитното покритие, впоследствие върху него ще се образува ръжда.

На следващия етап изрязаната заготовка се огъва по маркираните линии. В резултат на това трябва да получите 15-20-сантиметров ъгъл с два монтажни рафта. В тях се правят дупки със свредло. Снегозащитникът е готов за монтаж.

Въпросът как правилно да инсталирате снегозадържател със собствените си ръце се свежда до установяване на специалните изисквания за монтажа на този покривен елемент.

Според SNiPs монтажът се извършва по протежение на надвеса, като се поставят снегозадържатели точно над външната стена. Тази позиция се счита за правилна, несъответствията с нея могат да доведат до деформация и в най-лошия случай до срутване на покрива под натоварване от сняг.

Ако наклонът не надвишава 4 метра, тогава ще бъде достатъчно да направите няколко реда забавители. Ако е повече от 6 метра, е необходим монтаж на поне 3 реда.

В заключение си струва да цитираме един от съветите на опитни майстори на покриви: при монтажа на покрива се поставя допълнителна щайга на местата за монтаж на снегозадържатели. Перфектно разпределя натоварването и предотвратява евентуална деформация на покрива.

Снимка на снегозадържатели на покрива

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор