Покривна настилка - предимства, недостатъци, основни характеристики и характеристики на монтаж (125 снимки)

Статията ще разкаже за основните свойства и видове велпапе, неговите размери, кои листове е по-добре да се използват при изграждането на покрив, ще разкрие предимствата и недостатъците на профилирания лист.

Историята на появата на профилирания лист се простира от 1820 г. от лондонския инженер Палмър. Разбира се, тези листове не бяха толкова качествени, правени са на ръка. Но производствените технологии се променят, а с тях и качеството на велпапето.

Съвременното оборудване е коренно различно от машините от онова време. Всички линии за производство на велпапе са автоматизирани, разработени са нови защитни покрития и на клиентите се предлага широка гама от цветове за такива листове.

В съвременното строителство на почти всеки обект може да се намери този материал. Успешно се използва за покриване на къщи, складове, навеси, за ограждане на строителни обекти, различни обекти.

Видове велпапе

Профилираният лист е изработен от здрава студено валцована тънка стоманена ламарина с помощта на специално оборудване. Производствената технология се състои в монтиране на барабани с ролки от стомана с различна дебелина.

С помощта на специални устройства, притискайки стоманения лист, се появяват гофри (ребра за твърдост). Гофрите са правоъгълни, трапецовидни, вълнообразни и други форми.

Листовете се различават един от друг, дори и по височината на вълната. В зависимост от предназначението са с височина 8-150 мм. Дайте на листа висока якост и устойчивост на стрес.

Те произвеждат велпапе с дебелина 0,5-1,5 мм и ширина 600-1150 мм. Дължината на велпапето, ако закупите от производителя, може да бъде поръчана от 0,1 до 12 метра.

За да се предпази листът от корозия, влага и влияние на околната среда, той е покрит с цинк или алуминиев цинк, а също и с полимерно покритие. Поцинкованото покритие е защитен слой, нанесен върху стоманен лист чрез горещо валцуване. Така се постига защитен слой срещу корозия чрез нанасяне на слой с дебелина 25-30 микрона.

След такава процедура на изхода получаваме поцинкована ламарина или велпапе. Такива листове обикновено се произвеждат без цветно покритие. Според ценовата политика е по-евтино от всички видове велпапе. Цинк-алуминиевото покритие е по-устойчиво покритие от цинка, състоящо се от два компонента (цинк, алуминий).

Алуминиево-цинковото покритие става малко по-здраво, когато се добави третият компонент - силиций. Такива листове се произвеждат и без цветно покритие.

Нека да разгледаме велпапето с декоративно покритие.

Полиестерът (гланц) е едно от най-лесните покрития за поцинкована или алуминиево-цинкова ламарина, свойствата му са защита от корозия. Цената не е скъпа. Има голямо търсене сред купувачите.

Сред недостатъците може да се разграничи малък защитен слой с дебелина, който допринася за бързото увреждане на гланца, ако не се работи внимателно по време на монтажа.

Полиестерът (мат) е по-ефективен начин за декориране на велпапе. Защитният слой на покритието е по-голям от този на гланца и поради това покритието запазва първоначалните си качества по-дълго.

Полимерно покритие - защита на профилирания лист от случайни удари и повреди. За да се подобри покритието на листа, той първо се грундира и след това се покрива с пластизол (това е такъв полимер).Покритието е в състояние да издържи на малки удари и предпазва от надраскване и излагане на агресивни вещества. Но не е много устойчив на рязък спад на температурата и ултравиолетови лъчи.

Pural (PURAL matt) е нова технология от Rukki, базирана на полиуретаново покритие. Профилираният лист с такова покритие е устойчив на пряка слънчева светлина и не е склонен към корозия. Използва се при монтаж на профилиран лист на покрива, но е подходящ и за фасадни покрития

PVDF покритие - надеждна защита на профилирания лист от слънчева светлина и корозия. Цветовата схема на такива листове не променя цвета си в продължение на много години. Имайки такива характеристики, такива листове често се използват за фасади на къщи.

Видове велпапе

Тъй като велпапето се произвежда за различни цели, за удобство на купувачите на всеки тип профилиран лист се дава буквено обозначение.

По отношение на якостта велпапето може да бъде носещо, стенно, носещо-стенно.

Носещо велпапе - клас Н

Използва се предимно за плоски покриви, монолитни междуетажни тавани и е най-издръжливият и издръжлив профилиран лист.

Под носещата способност на профилирания лист се разбира натоварването, което той може да издържи без деформация и разрушаване. Различава се от другите групи по най-голямата дебелина и височина на гофрите. За още по-голяма твърдост има още един допълнителен жлеб вътре в гофрите. Средното тегло на 1 m2 от такъв лист е 8 kg/m2.

И нека сравним теглото на 1 m2 бетонен под. Изглежда, че тези две характеристики не са на място, но по отношение на силата те са почти толкова добри една на друга. И ако сравните и тяхната цена, тогава, разбира се, профилираният лист е лидер във всички отношения.

Също така е много удобно по време на монтажа и не изисква големи специални умения.Дебелината на стоманата на такива листове е 7-2 мм. Габаритна ширина 633 мм. Монтажна ширина 600 мм.

Носещо стенно велпапе (универсално) - клас NS

Използва се за всякакви конструкции и конструкции, но е по-ниска по здравина от носещия профилиран лист. С помощта на такава велпапе е лесно да се монтира покрив, да се облицоват стени, да се монтира ограда, дори е подходящ за кофраж по време на бетонни работи. Оправдава името си универсален.

Дебелината на такива листове е в диапазона 0,4-1 mm. Широчина 1045-1050 мм.

Фасадно велпапе - клас С

Използва се предимно за изграждане на фасади, има малка вълна и дебелина. Ширината на такива листове е 1-1,2 м, височината на ребрата е 0,8-20 мм. Дебелината на такива листове е 0,4-0,8 мм. За да разберете напълно името на профилирания лист, нека се справим с числата в тяхното обозначение.

Непосредствено след буквата в името има число:

  • първият показва височината на гофрирането;
  • втората цифра показва дебелината на стоманата;
  • третата позиция показва размерите на листа.

Има доста голяма гама от цветове на велпапе, които няма да развалят интериора на дома ви.

С какъв профилиран лист е по-добре да покриете покрива

Сред търсените профилирани листове за покриви има няколко вида. Един от първите в списъка на профилираните листове е C-21.

Има добра носимоспособност в комбинация цена-качество. Използва се за покриви със среден наклон. За плоски покриви най-надеждният е профилираният лист H-75, който може да издържи огромни натоварвания.

Например, лист H-75 с дебелина 0,5 mm със стъпка на гредите 2 метра може да издържи натоварване до 800 kg / m2. Поставяйки такъв лист на покрива, можете да направите еко покрив (зелен покрив) отгоре.

Често използван професионален лист NS-35 или 44.Такива листове се характеризират с висока твърдост и здравина. NS-44 има допълнителни усилващи ребра, което му придава още повече здравина и надеждност.

Ако говорим за цената, тогава колкото по-голяма е дебелината на метала, толкова по-голяма е неговата цена. Например, лист S-21 с дебелина на метала 0,7 мм струва 260 рубли на 1 метър, а същият лист с дебелина 0,5 мм вече струва 190 рубли.

Цветовата схема на профилирания лист също понякога има значение за цената му, но не толкова значима.

Предимства и недостатъци на велпапето

Положителните характеристики на профилирания лист са:

  • дълъг период на експлоатация;
  • леко тегло;
  • удобство да работите с него със собствените си ръце;
  • защита от влиянието на околната среда;
  • голям избор от цветове.

недостатъци. Основният недостатък е звукоизолацията, профилираният лист слабо абсорбира шума.

Направи си сам монтаж на профилиран лист

За да покриете напълно тази тема, ще трябва да напишете цяла статия. Нека да разгледаме някои от стъпките за монтаж на профилирания лист. Преди да решите да покриете покрива с професионален лист, трябва да знаете няколко важни съвета.

На първо място, ние избираме ъгъла на наклон. В края на краищата, ако не придавате значение на това, в бъдеще могат да възникнат проблеми със свободното пространство на тавана, натрупването на сняг и дори по време на бури, разрушаването на покрива. И това може да се случи.

Най-оптималният и доказан в практиката за покрива е ъгъл от 15-30 градуса. При по-малък ъгъл на наклон ще е необходима по-сложна рафтова система, ще е необходимо повече припокриване на профилирания лист. Има риск от теч на покрива и допълнителна щайга.

Преди да инсталирате профилирания лист, трябва да извършите няколко вида работа. За да предотвратите влагата под покрива от топлината вътре в къщата, е необходимо да изолирате покрива.Първата задача е да покрием цялата система на фермите с противогъбичен разтвор, след което полагаме хидроизолационния филм с припокриване от около 150 сантиметра, като му придаваме леко увисване.

Не забравяйте да залепите ставите с тиксо. Извършваме топлоизолация с помощта на минерална вата на рогозки или ролки, като ги полагаме между щайгата върху хидроизолационен филм в щайгата. Поставяме пароизолационен филм върху памучната вата.

Преди да монтирате профилирания лист, проверете всички пукнатини и фуги, защото правилно положена такава торта ще спести повече от 20% топлина.

По-добре е да поставите профилирания лист на покрива на парче. Желателно е да няма много вятър. Трябва да започнете да полагате профилирания лист от долния край на ръба на покрива. Как да положите първия лист зависи от геометрията на полагане на целия покрив.

Профилираните листове се закрепват с помощта на специални самонарезни винтове за покрив върху дърво или метал, в зависимост от покрива. Те трябва да бъдат фиксирани в долната част на гофрирането на листа.

В местата на припокриване и билото в горната част на гофрирането. Опитайте се да не затягате или завъртате винтовете под градус (накриво). Този метод на усукване заплашва да изтече и да счупи хидроизолационния слой. Самонарезните винтове са прикрепени към дъното на вълната през гофрирането, приблизително 6-8 самонарезни винта са необходими на 1 m2. Застъпване между редовете при наклон около 30 градуса 15-20 см.

Заключение

По този начин е възможно самостоятелно да се монтира покрив от велпапе, но са необходими няколко помощника. Но във всяка работа има много клопки, без които тя може да се изправи или да се направи лошо. Ето защо е по-добре да поканите специалист, който познава тънкостите на тази работа като помощници.

И бих искал да ви спася от ненужни непредвидени разходи, повредени нерви и неправилно организирана работа.И тогава, когато построите покрив от велпапе със специалист, ще имате и слава, и сила.

Снимка на гофриран покрив

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор