Покривно било - основни характеристики, монтаж и предназначение на различни видове (100 снимки)

Билото на всеки покрив е елемент, монтиран там, където се срещат покривните склонове. Технологията на полагане на покривен материал предполага образуването на открита площ след завършване на работата. Следователно монтираната част е допълнена със специални средства за защита срещу проникване на насекоми, влага и студен въздух, въпреки факта, че разликата между склоновете понякога е не повече от 2-3 cm.

По-долу ще говорим какви видове елементи на билото съществуват, как да го монтирате правилно.

Гребен възел и неговите характеристики

Подреждането на монтажа на билото се среща на последния етап от създаването на покривната конструкция. Надеждността на целия покрив ще зависи от това колко добре ще бъдат извършени монтажните работи.

Основните задачи, които трябва да реши инсталацията са следните:

Защита от вредни фактори. Без да го осигурите правилно, можете да се сблъскате с гниене и пълно унищожаване на цялата конструкция на фермата, появата на гнезда, проникването на всякакви насекоми, от които не е толкова лесно да се отървете.

Осигуряване на правилна циркулация на въздушните маси. В случай на правилна инсталация, билото работи в тандем с вентилационната междина, оборудвана по време на монтажа на щайгата. Позволява преминаването на топъл въздух, богат на изпарения, създавайки условия за добра вентилация.

Получаване на естетически завършен покрив. Като в същото време декоративен елемент, правилно подбраният профил може идеално да украси цялата конструкция.За по-голяма яснота можете да се запознаете с разнообразието от снимки на билото на покрива, публикувани в мрежата, или да обърнете внимание на вече построените къщи.

съвет! По-добре е да закупите въпросния допълнителен елемент от същия производител, който е направил самия покривен материал. Тогава няма риск от несъответствие на цветовете.

За да изчислите количеството, трябва да разберете дължината на покривната конструкция по стрехите. 10-15% се добавят към съществуващите стойности, за да се осигури припокриване и прилягане. Размерите на билото на покрива са различни, стандартната дължина е 2 метра, формата може да се поръча по индивидуални мерки.

Форма на профила на билото

Елементите на покривния монтаж са изработени от различни материали: поцинкован метал, керамика или азбестоцимент. Може да има три форми: проста (ъгъл), под формата на овал и с ръб с буквата P. Можете сами да направите проста, всичко зависи от наличието на материал.

Билото на покрива, изработено от велпапе, често има тази конкретна форма. Овалните модели приличат на улук, по краищата на който има монтажни рафтове. Има и допълнителни крайни капачки, доставени с комплекта.

Този модел е подходящ за тавански къщи. Декоративният потенциал на покривния елемент е много голям, но цената му е значителна. Кантът на билото във формата на буквата U също има вентилационно пространство. Не се нуждае от щепсели.

Прегледи на профила

За да изберете правилния профил на билото, е необходимо преди всичко да се съсредоточите върху практически задачи и след това да продължите от естетически съображения. Кънката трябва да е подходяща за материала, който се полага.

Билото на покрива от шисти е направено от азбестоцимент, прилича на улей под формата на полукръг, оборудван с един широк монтажен рафт. За добра защита се полага на два слоя, така че рафтът да покрива и двата ската.

На покрива са монтирани полукръгли керамични улуци от истински керемиди. Единичният елемент е къс, единият му край е направен в по-малък размер, което улеснява монтажа.

Покривите с метални плочки са идеални за детайл с овална форма. Билото на покрива с метални керемиди се монтира без много затруднения, тъй като за работата не са необходими специални умения и специални инструменти.

Мекият покрив е оборудван с било, което е специална залепваща лента. Възможен е вариант, като се използват малки парчета меки плочки, поставени по пролуката между склоновете. Тази технология обаче увеличава риска от изтичане.

Процес на монтаж

Висококачественият покрив осигурява надеждна защита срещу влага и правилна циркулация на въздушните маси. Професионалистите в своята област съветват следното:

  • гредата на билото трябва да бъде оборудвана с допълнителна лента, която увеличава височината;
  • междината между склоновете е хидроизолирана с дифузионна мембрана, покривен филц или друг защитен материал.

Процедурата за инсталиране ще бъде както следва. Първо трябва да залепите специална вентилационна лента по дължината на пролуката. Това се прави на два склона. Монтирането на лентата позволява въздухът да преминава безпрепятствено в подпокривното пространство.

Профилът се закрепва от единия ръб, като се монтира първият елемент с отстраняване на няколко сантиметра. Фиксирането се извършва с помощта на самонарезни винтове или други крепежни елементи, в зависимост от вида на билото.

След като направи припокриване в рамките на 10 см, се поставя вторият елемент и всички следващи.В противоположния край отместването трябва да бъде 2 см.

Ако е необходимо, профилът се подрязва с ножица за метал или друг подходящ инструмент. Ако има щепсели, те се монтират безпроблемно.

съвет! Тъй като профилите се предлагат за продажба за различни ъгли на покрива, важно е точно да се изчисли тази цифра. Винаги можете да се консултирате с продавача, за да избегнете грешки.

Снимка на билото на покрива


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор