Покривът тече - как да определите мястото на теча и най-добрите съвети за отстраняване на теча (70 снимки)

Често собствениците на частни къщи с течение на времето се сблъскват с теч на покрива. Това не се влияе нито от материала на покрива, нито от качеството на работата. Течът може да бъде предотвратен само чрез навременна поддръжка и основен ремонт, както и периодичен преглед на покрива.

Защо тече

Течът може да стане доста неочакван и ремонтните дейности да бъдат трудни. Например, ако покривът протече по време на дъжд, който продължава няколко дни, или ако снегът започне да се топи по това време.

В резултат на това трябва да се спасявате с легени, други контейнери и съдове. В същото време бързият ремонт на текущия покрив няма да бъде ефективно решение, тъй като следващите валежи отново ще доведат до изтичане.

За да разрешите проблема, трябва да разберете защо покривът тече. С правилното определяне на причините можете дори да се опитате да се справите сами, без да прибягвате до разходите за професионални услуги. Покривът може да протече поради:

  • появата на пукнатини в покрива - отделните му части могат да бъдат изместени поради влиянието на метеорологичните условия, в резултат на което на кръстовището възниква теч;
  • проблеми с конденза - ако топло-, хидро- и парните бариери, както и вентилационната система не са монтирани правилно, влагата може да се натрупа и покривът да изтече;
  • материалите, от които е направен покривът, също могат да се износят, в това отношение дървото е най-податливо на износване.

След като разберете причините, можете да започнете да ги отстранявате сами или с помощта на професионалисти.Нека да разберем какво да правим, ако покривът тече.

Какво да правя

Нека се опитаме да разберем как да коригираме теча на покрива. Независимо от причините, те ще трябва да бъдат елиминирани с помощта на ремонт. При благоприятни метеорологични условия може да се извърши основен ремонт. Въпреки това, като правило, е необходимо бързо да се отстрани теча, за това се извършват текущи ремонти. За целта трябва да огледате покрива и да откриете мястото на теча.

Ако не можете да го определите визуално, това може да доведе до допълнителни проблеми. Проучете внимателно теча и намерете участъка, който е бил повреден. След това, в зависимост от местоположението му и от вида на покрива, можете да започнете работа.

Ако покривният материал е метална керемида, тогава ще трябва да премахнете повредения му елемент с инструмент за издърпване на нокти или друг инструмент.

Когато правите това, внимавайте да не повредите други метални листове. След това вместо повредения лист трябва да се постави нов. По същия начин се ремонтират керемиди от други материали.

Ако на челните фуги се е образувал теч на покрива, тогава получената празнина ще трябва да се поправи с нещо. По правило това място се намира между покрива и комина. Получената празнина трябва да бъде запечатана с поцинкована ламарина или елемент на битумна основа.

Процесът на отстраняване на теча ще включва няколко етапа.

  • Първо, материалът се нанася върху фугата, като същевременно покрива много по-голяма площ от празнината. В този случай материалът трябва да получи правилната форма, например, ако се използва желязо, тогава той трябва да бъде огънат.
  • На второ място, с помощта на еластичен материал, уплътнете фугите и всички отвори и много внимателно, за да получите уплътнена повърхност.В противен случай течът ще продължи.

В заключение покривът се възстановява със същия материал, от който се състои неповредената му част.

Ако покривът тече поради повреда на билото, например, ако това парче дърво започне да гние, тогава тази част ще трябва да бъде заменена. Освен това, разбира се, ще трябва да смените други части, които са били повредени.

За да направите това, повредените части на покрива трябва да бъдат демонтирани. Например, издърпайте дъските, което ще изисква извличане на пирони от тях. Следващият етап е почистване от хумус, ръжда и др. След като мястото е изчистено, можете да инсталирате нови елементи.

Трябва да се отбележи, че след самостоятелно извършване на такива ремонти ще е необходимо периодично да проверявате тези места за течове и, ако е необходимо, да повторите всички описани манипулации или да се обадите на специалисти или да извършите основен ремонт на покрива.

Снимка на текущия покрив


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор