Четирискатен покрив - изчисляване на размера, описание на дизайна и монтаж (90 снимки)

Класически - дизайнът с четири склона остава необичаен за руснаците, предизвиквайки асоциации с отвъдморския начин на живот. Изгражда се, когато искат да се приложат интересни архитектурни решения, да се постигне специален ефект, който се възприема различно, къщата се сравнява благоприятно с монотонни сгради.

Снимката на двускатния покрив показва голямо разнообразие от опции, основното е да се изгради в съответствие с всички правила, след което можете да се възползвате от многото предимства.

Разновидности на четирискатни покриви

Изготвянето на чертежи на четирискатни покриви сами е трудна задача: специалистите ще могат правилно да извършват изчисления. Склоновете се изпълняват като равнобедрени триъгълници, когато покривът изглежда като квадрат отгоре, той е бедрен, а ако прилича на правоъгълник, сортът се нарича бедро.

Класическа вариация

Класиката включва бедрен или холандски покрив, който е устойчив на неблагоприятни метеорологични условия: силни ветрове и обилни снеговалежи.

Повърхността на конструкцията е оформена от 2 ската под формата на трапец по дългите страни и 2 ската с триъгълна форма по късите страни.

Много съвременни архитекти смятат, че естетически холандският покрив изглежда по-представителен от двускатния. Рафтовата система е оформена от 4 опорни пръта, те се спускат от склоновете към горните ъгли на конструкцията.

2 вида полу-бедрен покрив:

  • Холандски - отрежете част от крайната горна страна от страничните склонове.
  • Датски - от страничните склонове се отрязва част от крайната долна страна.

Холандска покривна конструкция

Полу-бедрата съчетава характеристиките на фронтон и четирискатен покрив: крайните склонове са представени под формата на триъгълници, дължината на бедрата е 1,5 - 3 пъти по-малка от дължината на страничните склонове.

Дизайнът ви позволява да инсталирате вертикален прозорец, той няма остра издатина, характерна за двускатен покрив, така че покривът може да издържи на тежки натоварвания от вятър.

Датска покривна конструкция

Този тип бедрен покрив се характеризира с лекота на монтаж, необходимо е да се монтира крайният наклон отдолу, оставяйки малък фронтон под билото.

Датският дизайн предоставя следните предимства на потребителите:

  • Няма нужда да монтирате проблемни капандури, които изискват висококачествена хидроизолация.
  • Опцията осигурява добро естествено осветление на таванския етаж поради вертикалното остъкляване.

четирискатна покривна конструкция

Един вид покрив е инсталиран на сгради с квадратен периметър, важен нюанс е, че всички склонове трябва да имат еднаква форма. Изграждането на конструкция на палатка е по-трудно в сравнение с тазобедрената конструкция: необходимо е гредите да се събират в една точка.

фермова система

Направи си сам двускатен покрив е най-доброто решение за всеки, който иска да спести пари от семейния бюджет. Последователността на строителните работи:

Фазата на планиране и проектиране отнема време и всеки детайл трябва да бъде внимателно обмислен. Без значение колко лесно може да изглежда инсталирането на покрива, не забравяйте да направите чертеж, който ще ви помогне да откриете недостатъци и недостатъци.

Ако изчисляването на двускатния покрив е направено неправилно, ще бъде доста трудно да се коригира ситуацията - в резултат на грешка диагоналните греди няма да се свържат в билото. По-добре е да използвате най-добрия вариант, да подготвите чертеж с помощта на една от специалните графични програми.

Създаването на 3D модел ви позволява да видите как ще изглежда бъдещият покрив, за да подготвите подробен чертеж, потърсете професионална помощ.

Подготовка на структурни елементи

Mauerlat се полага отгоре по периметъра на стените, неговата задача е да служи като опора за гредите, материалът за производство е греда от 15x10 cm.

Наклонът на покрива е направен с помощта на крака за греди, стандартните греди са направени от дъски 50X150 mm, диагонал - 100X150 mm.

Специалните вдлъбнатини не позволяват на краката на гредите да се движат, те са фиксирани и краищата им са свързани отдолу, за производството им се взема дъска 50X150 m.

Легло от дървен материал 100x100 mm или 100x150 mm е напречна греда, която служи като опора за стойките, които държат билото.

Склоновете не позволяват на гредите да се движат, те са поставени под ъгъл спрямо стойките, производственият материал е греда със същите размери като при производството на леглото.

Кънка лежи на вертикална стойка, направена е от материал за Mauerlat.

Хоризонтална вятърна дъска свързва краищата на гредите отдолу, тя е прикована към гредите от вътрешната страна на покрива с помощта на дъска 100x50 mm.

От външната страна на конструкцията е прикрепена кобилка - дъска от абсолютно същия материал.

Най-сложният елемент се счита за шпренгел, той укрепва покрива, свързвайки хоризонталните и вертикалните компоненти.Sprengel е направен от прът с размери 100x100 mm, той трябва да бъде монтиран под ъгъл.

Гредите или скъсените греди са само в тазобедрения покрив, те са направени от дъска 50x150 мм.

Монтаж на тавански етаж

Покривните окачвания са най-добре направени от стомана, за закрепване се използват специални скоби и греди, окаченият таван значително намалява натоварването.

Ако фермите са стоманени, тогава таванът е огнеупорен, между стоманените греди се полагат сглобяеми стоманобетонни плочи и върху тях се поставя лека изолация.

Оптималният материал за производство на носещи конструкции са едроразмерни сглобяеми панели с висока огнеустойчивост.

Настройка на скейт пистата

Ще трябва да направите 2 пробега, ако конструкцията има капитални надлъжни стени или има вътрешни колони в 2 реда. Когато в сградата са предвидени вътрешни подпори, се правят строителни ферми и таванът се окачва на тях. Когато ширината на къщата е голяма, конструкцията се окачва на стоманени скоби към пояса на фермата отдолу.

Монтаж на греди

Диагоналните греди трябва да лежат на билото, те са допълнително фиксирани с метална тел.

Когато се прави един ход, диагоналните крака се заковават към конзолите, а когато има два хода, те се закрепват към фермена конструкция от хоризонтална греда със стойки.

Снимка четирискатен покрив

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор