Проект на покрива - характеристики на модерни конструкции и възможности за тяхното използване (85 снимки)

Здравият, добре направен покрив е също толкова важен за вашия дом, колкото и здравата, добре изградена стена. Правилно проектиран, той ще предпази сградата от различни климатични влияния и ще запази ценната топлина. Проект, направен от специалисти или със собствените си ръце, ще ви помогне да планирате бъдещ покрив.

Проектите днес се изпълняват с помощта на различни компютърни програми, а в базите данни има по-голямо разнообразие от готови опции. Снимки на различни покривни проекти можете да видите по-долу.

Общи принципи за проектиране на покрива

За да се създаде правилно покривен проект, е необходимо да се проучат дизайнът и материалите на носещите стени на сградата, климатичните условия на района, в който е построена къщата, да се обсъдят дизайнерските предпочитания с клиента, ако е необходимо , метода на топлоизолация, бюджет, материали, срокове и изготвяне на оптимална оценка.

За да създадете проект, можете да използвате софтуерни продукти като ArCon, FloorPlan3D, Autodesk Autocad.

Ако решите сами да изготвите проект за покрив, трябва да започнете с подготовката на скици. Помислете за дизайна на бъдещия покрив, материали, цветова тема и др. Поставете всичките си мисли на хартия, пребройте всички плюсове и минуси и изберете най-доброто решение.

Следващият етап е най-труден. Трябва да започнете да създавате диаграми.Те трябва да се извършват, като се вземат предвид всички важни детайли: определяне на ъгъла на наклон, възможни натоварвания на покрива, избор на греди, изчисляване на размера и количеството на материалите и тяхното закупуване. Последният етап е директно строителна работа, според създадените чертежи.

Проекти за навесен покрив

Планът за покрив на навес обикновено се разработва за сгради, чиито размери на стените не надвишават 6-7 метра. Такъв покрив е идеален и за покриване на гаражи, веранди и тавани. За неговото подреждане е възможно да се използва един голям лист покривен и облицовъчен материал.

Проекти за плосък покрив

Плоските покриви имат ъгъл на наклон от 2 до 5 градуса, поради което се считат за неефективни, особено през зимния сезон, когато снегът се задържа върху тях дълго време. Появата на такъв покрив е непредставима и затова наскоро те се използват само за покриване на стопански постройки.

Един дизайн е лесен за изработка, минимално време, малко материали, достъпен и затова има хора, които го избират.

Проектът за плосък покрив може да предвиди създаването на допълнително място за почивка. На такива покриви е възможно да се поставят веранди, зелени площи и дори басейни.

Проекти на двускатен покрив

Най-популярният и търсен вариант на покрива за частна къща е двускатен покрив. Позволява ви да оборудвате допълнителна стая. При проектирането на такъв покрив е възможно да се добави подреждане на прозорци, за да се осигури допълнително осветление и вентилация.

проект за скатен покрив

Такъв покрив съчетава две конструкции - тазобедрена и счупена.Обикновено се използва за големи, представителни къщи, дизайнът му е доста труден за изпълнение, така че проектът включва всички малки и сложни детайли.

Такъв покрив се нарича мансарда, тъй като поради осезаемите ъгли на наклон създава още една допълнителна стая.

Проект на полубедрен покрив

Този тип се счита за нещо средно между фронтон и бедрен покрив. На външен вид прилича на два трапеца и два триъгълника, свързани помежду си.

На фронтоните могат да се монтират капандури. Покривът на този дизайн изглежда оригинален, той се предпочита и поръчва доста често.

проект на четирискатен покрив

Покрив с четири наклона или тазобедрен покрив е един от най-стабилните и надеждни, способни да издържат на мощни пориви на вятър и дъжд. Проектът на такива покриви винаги е сложен и труден за изпълнение, обикновено те предвиждат капандури и капандури и се използват за големи къщи.

Проект на куполен и коничен покрив

Куполните покриви се използват за големи писти, полуоткрити театри, циркове и къщи с необичаен дизайн. Коничните покриви в къщите покриват малки стаи или кули, за да създадат оригинален дизайн. Обикновено те се комбинират с други видове покриви.

Изборът на материал за облицовка

След като се определи вида и вида на покрива за проекта, е необходимо да помислите за облицовката, която е най-подходяща за вашия дом, и да я направите практична и красива.

Има много видове, цветове материали и техните фракции за покриви. Тя може да бъде шисти или плочки, желязо, покривен филц или метален профил. В някои случаи покривът е дървен.

Заключения и препоръки

Ако сте направили проект за покрив сами и планирате да го построите сами, първо се консултирайте със специалист. Във всеки проект могат да бъдат направени архитектурни или структурни грешки, изолацията или вентилационната система са избрани неправилно.

Друго погрешно изчисление може да бъде неправилно съставена дренажна система, която може да доведе до разрушаване на покрива или грешка при изчисляването на наклона.

С всички горепосочени грешки покривът може да се окаже крехък и ненадежден и, след като спестите съвет от специалист, скоро ще трябва да харчите пари за непланирани ремонти.

Снимки на покривни проекти


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор