Изолация на покрива: препоръки за избор на материали и конструкции. 125 снимки на изолация „направи си сам“.

Правилно изчислена и добре оборудвана система за ферми, издръжлив, висококачествен покрив - всичко това е отлично. Въпреки това си струва да запомните още нещо - топлоизолацията на горната част на корпуса, тоест от страната на тавана и покрива.

Неграмотната изолация на тези строителни елементи често причинява неудобно живеене в къщата, а също така намалява експлоатационния период на повечето строителни материали и конструкции, изградени от тях.

По правило топлоизолацията на покрива се обмисля в процеса на проектиране на тавански подове или греди, докато изолационната система се оборудва заедно със строителните работи.

Ако обаче по някаква причина покривът, например в отдавна построена сграда, не е изолиран или топлоизолацията се оказа напълно неефективна, тогава собствениците са принудени да се погрижат за изолацията на покрива на селска къща със собствените си ръце. В този случай информацията, която предлагаме да разберете, ще бъде полезна.

Защо покривът е изолиран?

На първо място, трябва да разберете значението на изолацията на покрива.

Климатът на много руски региони трудно може да се нарече мек, така че цената на отоплителната система в студено време обикновено е огромна.

Въпреки това, в случай на неграмотна изолация, разходите за електроенергия стават още по-високи. Неизолираният покрив отнема разходите за енергия, изразходвани за отоплителната система.

С идването на топлината проблем се превръща и в липсата на подходяща топлоизолация.Огромната площ на покрива работи под формата на така наречения слънчев колектор, като същевременно се затопля под въздействието на пряка слънчева светлина, пренасяйки топлинна енергия в конструкцията.

Топлоизолацията ви позволява рационално да използвате района. Изолирано таванско помещение може да се превърне в удобен килер или дори жилищно пространство.

Подготовка

Преди процеса на затопляне на покрива отвътре е необходимо да се извършат определени действия:

  • добре е да се огледат съществуващите конструкции за установяване и отстраняване на недостатъци;
  • третирайте части от масива със специален антисептичен състав и метал с антикорозионен агент;
  • проверете покрива и отстранете теча.

Изолация на тавана

Ако таванското пространство не е планирано да се използва като жилищно помещение, тогава може да се изолира само подовата повърхност. В края на подготвителния процес, както и монтажа на хидроизолация, можете да продължите с подреждането на топлоизолационен слой от ролков тип.

Подготвените покривни изолационни материали трябва да се разпръснат, като се осигури идеална връзка със съществуващите греди, като се притиснат между тях. Ако ролката не е достатъчно дълга, тогава започнете подреждането от перпендикулярно разположения надвес на покрива към съществуващата фуга с тази, която е положена. След това трябва да изрежете фугата с нож.

Продължете процеса на полагане по този начин, докато празнините между оборудваните греди се запълнят. Върху изолацията трябва да се постави неразтегнат електрически проводник.

За висококачествена топлоизолация трябва да се постави рулонна изолация с дебелина най-малко 270 mm. Когато използвате шлака или експандирана глина като изолация, те трябва да бъдат покрити с 20 cm слой върху хидроизолационния филм.Върху масата е подредена замазка от глина. Окабеляването трябва да бъде разположено извън изолационния състав.

Изолация на покрив с мансарда

След завършване на фиксирането на изолационния слой на покрива в пространството, което съществува между гредите, топлоизолацията се подрежда и закрепва отвътре, като се използва технологията за изолация на покрива. Материалът, използван за създаване на гредите, има по-висока степен на топлопроводимост в сравнение с изолацията.

Всичко това води до образуването на студени въздушни мостове, докато изолацията ще има известна степен на ефективност.

Ето защо върху оборудвания слой е разположен допълнителен топлоизолационен слой, който затваря гредите. За да ги използвате като крепежни елементи за детайли на таванската конструкция, струва си да определите местоположението на гредите.

Върху топлоизолационния слой трябва да се постави паропропусклив филм и да се оборудва вътрешна щайга.

Фронтовете, които са стената на тавана, също са изолирани. За тази цел, в края на фиксирането на оборудвания слой влагоизолация, рогозки, плочи от пенополистирол се закрепват към повърхността на стената, покрити със слой пароизолация и също така се подсилват с допълнителна щайга.

Изолация на плосък покрив

Що се отнася до ръчно изработената изолация на плосък тип покрив, тя се извършва както отвън, така и отвътре на помещението. За да се осигури напълно изтичането на вода от покрива, се създава специален наклон - създаването на замазка.

След като замазката изсъхне напълно, върху нея се полага изолационен материал, както и хидроизолационен слой. Изолацията е покрита с хидроизолационен слой, а върху него са положени камъчета или чакъл.

Ако покривът е плосък, както е на снимката на изолацията, той ще се използва като тераса, тогава облицовъчният материал се нарежда върху чакъла. При неексплоатиран покрив е възможно върху положен топлоизолационен слой, както и хидроизолационното покритие да се монтира изграден покрив.

Снимка на покривна изолация


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор