Покривно устройство - преглед на основните видове, дизайни и опции за монтаж (115 снимки)

Покривът е важен елемент на къщата, тъй като именно той е основната защита на сградата от въздействието на различни атмосферни явления. Ето защо подреждането на покрива трябва да се извършва бавно, като се вземат предвид всички малки неща и се обмисля всяко действие. Правилният материал, ъгълът на наклона, сложността на дизайна, качеството на покрива - всичко това в бъдеще ще има пряко влияние върху живота на сградата като цяло.

Всички тези въпроси трябва да бъдат решени още преди да започне изграждането на покрива, за да улесните вземането на решение, можете да разгледате различни покривни схеми, да се интересувате от техните предимства и недостатъци.

Какъв дизайн да изберете?

Дизайнът на покрива пряко зависи от това каква сграда се строи - промишлена или жилищна. За промишлени сгради често се избира плосък или навесен покрив, но при строителството на жилищни сгради най-популярни са фронтонните и бедрени форми.

Такива покриви имат не много сложен дизайн, лесно могат да бъдат направени самостоятелно. По отношение на финансовите разходи тези форми на покриви също са много икономични.

Двускатният покрив се състои от следните елементи:

 • рафтова система - рафтови крака, които по двойки се опират един срещу друг и са разположени по стените на сградата в процес на изграждане.
 • две зашити стени или фронтони;
 • покривен пай, включително летва, хидро- и парна бариера, покриви, изолация и вътрешна декорация;
 • система за оттичане на вода;
 • други елементи като таванска врата или покривен прозорец (в зависимост от индивидуалните предпочитания).

Размерът на покрива и ъгълът на наклон се определят за всяка сграда поотделно, в зависимост от конструктивните особености и предназначението на сградата.

Подреждане на щайгата

След монтирането на гредите експертите силно препоръчват да се погрижите за изграждането на контрарешетката. Монтира се успоредно на гредите. Това ще укрепи покривната конструкция, което е важно в случай, че покривният материал има значително тегло. Покривното устройство от велпапе може да направи без контрарешетка, тъй като самият материал е лек.

Следва изграждането на щайгата, която е закрепена перпендикулярно на гредите. За да направите това, използвайте дъски или решетки, които трябва да са сухи и равномерни.

Ширината между дъските се определя индивидуално, в зависимост от избора на покривен материал. Така че устройството на покрив от шисти предполага по-малко разстояние между дъските, отколкото покривите от същата велпапе. При монтажа на щайгата трябва да се вземе предвид не само теглото на покривния материал, но и неговата твърдост.

Хидро и топлоизолация на покрива

Най-често при подреждането на покрив се използва специален битумно-полимерен материал (ролка) като хидроизолационна бариера. Може да се фиксира с мастика или със строителен телбод.

Хидроизолационният слой не трябва да се закрепва плътно, а с лек припуск (около 20 mm). Покривният материал трябва да бъде положен по такъв начин, че между него и хидроизолационния слой да има празнина от 3-5 см.

За топлоизолация на покрива най-често се използват материали на базата на минерална вата. Те са екологични, издръжливи, пожароустойчиви и не се свиват с времето.

Между топлоизолационния материал и хидроизолацията трябва да се постави дифузионна мембрана (паропропусклив филм) - това ще позволи на изолацията да "диша", докато влагата ще се изпарява свободно.

Независимо дали покривът е направен от метални керемиди или друг материал, е задължително да се погрижите за вентилацията на тавана.

Подреждане на покрива - последователност от действия

Независимо дали е планиран мек покрив или керемиден покрив, процесът се извършва в следната последователност:

 • Първата стъпка е да се изчисли количеството материали, необходими за покрива.
 • Конструкцията на рафтовата система при стриктно спазване на нейната правоъгълност, както и хоризонталността на билото.
 • Полагане и фиксиране на хидроизолационен материал.
 • Монтаж на летва.
 • Монтаж на специални защитни "престилки" по билото, близо до комина и др.
 • Покривен материал.
 • Полагане на допълнителни продукти, като билни ленти, вентилационни отвори, горни долбища и други.
 • Монтаж на дренажна система.
 • Полагане на изолация в пространството между гредите.
 • Монтаж и фиксиране на пароизолационен материал.
 • Извозване на строителни отпадъци, отстраняване на дребни дефекти.

Като цяло подреждането на покрива не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Основното е да направите правилните изчисления и да не грешите с покривната конструкция. И тогава устройството на мек покрив или покрив от велпапе (и всеки друг материал) ще бъде радост.

Снимка на покривно устройство

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор