Монтаж на покрив - 140 снимки на строителна технология от различни видове и съвети за избор на дизайн

След като решихме дизайна на покрива, пристъпваме към избора на бъдещото покривно покритие. Броят на гредите и тяхното напречно сечение ще зависи от това какво точно ще бъде избрано - меки плочки, метални плочки или естествени керамични плочки. Структурните характеристики във всеки случай също ще бъдат различни.

Най-издръжливата рафтова система е избрана за керамични естествени плочки. Теглото на керамиката е много по-високо от конвенционалните меки и метални. Този вид облицовка изисква определена квалификация и умения за полагане.

Във всички случаи, независимо от избраното покритие, ще ви трябват: пирони, дървен материал, летви и дъски.

Многослоен сандвич ще включва хидроизолационен филм, изолация и пароизолационен материал, можете да видите всичко това на снимката на покривната инсталация. За закрепване на материала са необходими пирони и винтове.

Изчисление по материали в правопропорционална зависимост от сложността на покривната конструкция, избраните керемиди и площта. Всички изчисления трябва да бъдат поверени на професионални специалисти, за да не се изчисли погрешно.

Закупуване на материали

Монтирането на покрив на къща започва с предварителната подготовка на материали и инструменти. Списък с материали по-долу:

Дървесината за мауерлат с размери: 100 х 100/150 мм, 150 х 150/200 мм, 200 х 200 мм. Вие избирате дървения материал за конкретен покривен материал и ширината на зидарията. Ако използвате най-често срещания покрив от 2 наклона, тогава купуваме лъч от 100 х 150 мм.

На гредите ще бъдат монтирани дъски със сечение 150 х 50 мм.Можете да се ограничите до по-малка част от дъската, ако избраният покривен материал е метален или мек.

Дъските се изчисляват на базата на стъпка от 80-120 см. Тоест дължината на стената на нашата къща е 4 метра, ширината на всяка дъска е 80 см. Въз основа на нашите изчисления се нуждаем от 5 дъски за греди на една страна на покрива.

Монтаж на покривни конструкции

Описаният по-горе пример със стена на къща от 4 метра е идеален за селска вила или инсталиране на покрив на баня. В началния етап на монтажа на покрива трябва да се монтира Mauerlat по периметъра на стената - това е обикновена греда, която действа като основа и опора за бъдещия покрив и неговата рафтова система.

Тук се обръща голямо внимание на качеството на извършената работа и правилното фиксиране на основата. Отделете достатъчно време за избора на дървен материал и крепежни елементи.

За равномерно полагане на Mauerlat се използва ниво. Моля, имайте предвид, че няма изкривявания на дървения материал. Най-често като крепежни елементи се използват анкерни болтове. Те се изсипват предварително в армировъчния колан, само краищата им стърчат навън за последващо фиксиране на дървения материал.

На Mauerlat правя маркировки за бъдещи дупки, в които след това се вкарват болтове. Стъпката между всички болтове е еднаква. Гредата се закрепва с този метод на закрепване с чук.

Обърнете внимание, че всички фуги са равни и гредата приляга плътно. По същия начин покривът е монтиран върху гаража, ако е изграден от тухла.

Има 2 основни начина за закрепване на шпилки за по-нататъшно полагане на Mauerlat около периметъра на къщата. Стъпката на шпилките трябва да бъде 1-1,5 м:

  • Монтажните шпилки са плътно вградени в зидарията на къщата;
  • Конструктивните шпилки се фиксират в армировъчния пояс, докато той е само запълнен.

внимание! За да монтирате правилно покрива със собствените си ръце, определено трябва да знаете определени правила за инсталиране на шпилки. Те трябва да са по-високи от гредата с 3 см. Това е необходимо, за да се фиксира здраво Mauerlat с болтове.

Монтаж на двускатен покрив

Най-добре е да разгледате монтажа на покрива на примера на фронтонна конструкция. Докингът на решетките е силна страна. Между решетките са монтирани за твърдост - напречни греди. В крайна сметка трябва да получим 2 триъгълни конструкции, ако покривът ни е двускатен. По-добре е да се закрепят един с друг веднага на земята.

Монтирайте конструкцията на самия покрив. Гредите трябва да бъдат монтирани първо преди сглобяването на покрива. За да монтирате гредите, първо трябва да монтирате екстремните греди, те са фиксирани с било. За фиксиране използвайте винтове и пирони, не забравяйте за джъмперите и замазката.

За да се получи празнина между щайгата и гредите, летвите на контрарешетката се пълнят. Това е предпоставка за добра вентилация на тавана или жилищното пространство на покрива на къщата. Върху контра решетката се набиват решетки. Те са закрепени напречно към гредите с определена стъпка.

Ако всичко, описано по-горе, е много трудно за разбиране, тогава трябва да се свържете с професионални инженери и строители, поне за съвет.

Вижте снимки и видеоклипове по темата "как да сглобите система за ферми". Всъщност всичко е много просто, просто трябва да разберете принципа. Следващата стъпка е монтирането на покрива.

Монтаж на покрив

След като покривната рамка е сглобена и монтирана, погрижете се за подреждането на защитата.Без този артикул, благодарение на специалните материали, студът и влагата няма да влязат никъде в къщата.

Процедурата за монтиране на покрив със защитно покритие: пароизолация (защита от влага), изолация (задържа топлината вътре в къщата), хидроизолация (предотвратява преминаването на влага), покривен материал (шисти, метални керемиди, меки плочки, керамични плочки ).

Снимка на процеса на монтаж на покрива


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор