Ъгъл на покрива - избор на оптимални и минимални параметри за ъгли на покрива (115 снимки)

В процеса на изграждане на къща става необходимо да се проектира и изгради правилно покрив. Важно е не само да разберете избора на най-добрия материал за покрива, но и да изчислите необходимия ъгъл на наклон. И как да направите това, ще се опитаме да го разберем в статията.

Как се използва покривното пространство

Този въпрос трябва да бъде разгледан на етапа на проектиране. В крайна сметка, ако имате жилище под покрива, тогава в този случай е възможно да отидете по два начина:

 • Използвайте увеличения ъгъл на покрива на къщата за повече пространство и създайте високи тавани.
 • За оборудване на таванска конструкция от счупен тип. Може да се изгради двустранно или четиристранно.

След като решите да подредите по-голям наклон, трябва да запомните няколко точки:

 • разходите за материали и монтаж ще се увеличат;
 • за по-високи конструкции натоварването от вятър се увеличава;
 • с ъгъл на наклон над 60 градуса снегът не се задържа на покрива и се търкаля надолу, но с таванска конструкция трябва да се вземат предвид натоварванията от сняг;
 • за стръмни склонове трябва внимателно да изберете материала на покрива.

Но дори и при малък наклон могат да възникнат проблеми. Например ще се натрупа сняг и влага, които след това могат да потекат в стаята през фугите.

Влиянието на избрания материал върху дизайна

При избора на ъгъл на наклон на покрива е необходимо да се вземе предвид вида на покривния материал. В същото време такива параметри като напречното сечение на краката на гредите и интервалите, с които ще бъдат монтирани, също оказват влияние.Самият материал може да бъде по-гладък или по-груб. Помислете за минималния допустим ъгъл на наклона за различни дизайнерски решения:

Метална плочка - минималният препоръчителен ъгъл на наклон е 15 градуса, въпреки че някои производители посочват по-ниски стойности. При малък наклон е препоръчително фугите да се третират с водоустойчив и устойчив на замръзване уплътнител. При много малък наклон водата се задържа на покрива, а при параметри от 20-35 градуса често се натрупва снежна маса.

Декинг - може да се монтира на малък наклон от 12 градуса. Но в този случай е необходимо да се оборудва двувълново припокриване. При ъгли над 15 градуса се препоръчва припокриване от най-малко 20 см. Колкото по-плосък е покривът, толкова по-малка е стъпката на щайгата.

Гъвкави плочки - най-малко 11 градуса с подреждане на непрекъсната щайга от ПДЧ.

Покриви с битумна основа. Наклонът може да бъде от 2 градуса, но в този случай ще са необходими повече слоеве, за да се увеличи защитата от влага. В 1-2 слоя можете да оборудвате конструкции от 15-17 градуса.

Ондулиновите склонове изискват непрекъсната щайга, ако имат много малък ъгъл на наклона. А минималната допустима стойност е 11 градуса.

Азбестоцимент - най-малко 22 градуса. Тежестта на материалите определя повишените изисквания за здравина на фермовата система.

В някои случаи можете да използвате метода на аналогията и да изберете наклон с ъгъл, близък до съседните структури.

Отчитане на климатичните фактори

За да изберете оптималния ъгъл на покрива, е необходимо да оцените действителните климатични условия на строителната площадка на къщата.

Възможно е да се оцени натоварването от вятър и сняг, като се използват специални карти, на които територията е зонирана според тези параметри.

Снежно натоварване и валежи

Колкото по-голям е ъгълът на наклона, толкова по-малко ще бъде натоварването от сняг. Оптималният параметър е 45 градуса. Такъв покрив няма да има нужда от силно укрепване и снегът ще се плъзга свободно.

Следователно на картата на натоварването трябва да изберете първия параметър за оценка - да изчислите якостта на покрива, например 240 кг / кв. м. В този случай е необходимо да се определи коефициентът на корекция, по който се умножава стойността, намерена на картата:

 • наклон до 25 градуса - коефициент 1;
 • в рамките на 25-60 градуса - 0,7;
 • повече от 60 градуса натоварване от сняг не се вземат предвид.

Отчитане на налягането на вятъра

Товари от този тип са по-трудни за проектиране - трябва да вземете предвид розата на вятъра, строителната площадка, височината на конструкцията. Например, ако една сграда е построена между високи конструкции, тогава влиянието на вятъра ще бъде по-малко. На картата има три зони:

 • конструкции на открити площи - коефициенти 0,75-1,25;
 • сгради в гориста местност, както и в населени места с препятствие с височина до 10 м - 0,5-0,85;
 • конструкции в гъсто застроени райони - височина над 25 m (0,4-0,55).

За да се определи принадлежността към зоната, се взема предвид наличието на препятствия на територията, равна на височината на сградата, умножена по 30. Например, когато се строи на 3,3 м и няма сериозни препятствия на разстояние 99 м, ще се отнася за втора зона.

След това се избира подходящото натоварване и се регулира с коефициент. Също така е необходимо да се вземат предвид аеродинамичните характеристики на вятърните потоци.

Изчисляване на ъгъла на наклон

Тези, които искат да знаят как да изчислят ъгъла на покрива, трябва да разберат, че наклонът се измерва в проценти и градуси. За да направите това, използвайте подходящите таблици. В градуси се измерва наклонът между фермовата конструкция и тавана.Височината на билото е разделена на 0,5 от ширината на покрива.

При счупен тип покрив е необходимо да се вземе половината от площта, за която се извършва изчислението. Например, за покрив с ширина 12 m и височина на билото 2 m, получаваме 2/6, т.е. 0,333. Това съответства на 33,3%.

Можете да опростите задачата с помощта на онлайн калкулатор. За да направите това, ширината на сградата и параметърът на билото се въвеждат в таблицата. Системата изчислява дължината на конструкцията на фермата и издава изчисление.

За здравината на конструкцията на цялата къща и създаването на удобни условия за живот е необходимо своевременно да се проектира покривът, като се вземе предвид оптималният ъгъл на наклон. Като се вземат предвид параметрите на натоварването от сняг и вятър, се получават доста точни изчисления.

Снимка на покривни ъгли

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор