Тръба на покрива - изчисляване на основните параметри, проектиране на конструкцията и използване на оптимални материали (110 снимки)

Ако помолите някого да нарисува къща, той определено ще нарисува тръба с дим на покрива на тази къща. Дори на ниво детска градина е положен такъв образ на къщата. В бъдеще идва осъзнаването, че комините, от които излиза дим, не винаги са разположени на покрива. В допълнение към тях има вентилационни отвори на покрива, оборудвани под формата на тръби.

Собствениците на частни къщи трябва да разберат как е изградена тръбата на покрива на къщата им, за да предотвратят повреди в нейната функционалност.

Как да пренесете тръбата на покрива

Ако по време на строителството или ремонта е необходимо да изведете комина на покрива, трябва предварително да се запознаете с някои съвети по тази тема.

В първите стъпки всичко трябва да бъде внимателно планирано: къде да поставите печката, как да подредите кладенци и комин, да изчислите необходимата дължина на тръбата над покрива.

Определете мястото, където ще бъде разположена тръбата. Според принципа е по-добре да поставите тръбата там, където ще бъде по-изложена на пориви на вятъра. Това ще провокира по-мощна тяга в пещта. Коминната тръба, съответно, е разположена в средата на покрива, близо до билото. Колкото по-далеч е тръбата от билото, толкова по-високо е над билото.

Необходимо е правилно да се осигури плътността и изолацията на тръбата на покрива. Ако коминът е направен от метал, той може да се нагрее при запалване на печката, така че трябва да се предпочитат тухли.

Тухлата също се нагрява, но по-слабо.А ще му трябва и топлоизолация в отвора на покрива. Този отвор трябва да бъде добре уплътнен или запечатан, за да се предотврати навлизането на валежи и изпарения.

Разбира се, за човек без определени умения и опит е трудно сам да направи тръба на покрива. Ето защо е по-добре да намерите професионалист по този въпрос, защото пожарната безопасност и топлината в къщата зависят от това.

Вентилационни тръби на покрива

На покрива можете да видите не само комини, но и вентилационни тръби. Те са различни по свойства и са направени от различни вещества.

Индивидуалните вентилационни тръби съдържат набор от положителни и отрицателни качества. И преди да дадете предпочитание на определен тип тръба за вентилация, си струва да проучите тези качества.

Има редица препоръки за схематичното изграждане на тръби:

  • устойчивост на проникване на влага;
  • устойчивост на корозия.

Трябва също така да вземете предвид факта, че поради ниската външна температура на повърхността на тръбата се образуват капки влага, които могат да причинят повреда на цялата конструкция.

Има редица признаци, по които се избира тръба:

  • струва си да вземете тръби, които не са изработени от масивен метал, те ще преминат по-добре въздушните маси;
  • за да се намали съпротивлението на въздушните маси, металът се избира без грапавост;
  • опитайте се да намалите броя на срастванията, тогава преминаването на въздушни маси ще се увеличи;
  • вентилационните конструкции трябва да са леки, тогава няма да има трудности при тяхното инсталиране и демонтаж.

Контурът на монтираната тръба е възможен в няколко варианта: правоъгълник, кръг, квадрат. Съществува и функционална зависимост от контура. Най-често срещаните вентилационни тръби с кръгли контури: те нямат пречки за циркулацията на въздушните маси.При производството на вентилационни тръби по-често се използва пластмаса или поцинкована стомана.

 

Какви са положителните качества на тези материали?

Поцинкованите стоманени тръби са по-евтини от другите видове. Дъното има по-добра защита срещу влага и са по-устойчиви на корозия.

В допълнение, поцинкованите метални тръби са доста издръжливи. Отрицателният момент е доста голямото тегло на тези структури.

Пластмасовите тръби са много по-често срещани от поцинкованите. Те имат страхотни положителни качества: леки, евтини, висока устойчивост на корозия, удобни и лесни за инсталиране.

За да инсталирате вентилационна конструкция, изработена от пластмаса, не се изисква специален опит и умения. У дома всеки собственик ще може да извърши тази операция. Едно неоспоримо предимство е гладката повърхност на пластмасовите тръби. Което се отразява благоприятно на функционалните задачи на вентилацията.

Снимка на тръби на покрива


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор