Рафтерна система - разновидности, изчисляване на натоварването, оптимални дизайни и идеи за монтаж (95 снимки)

Като се занимавате с избора на проекта на бъдещата къща, обърнете внимание на дизайна на бъдещия покрив. Най-простите се считат за едноскатни и двускатни покриви. Въпреки това, не всеки клиент може да бъде напълно доволен от семплия външен вид на бъдещата си сграда.

Всъщност двускатният покрив е най-надеждният и често срещан дизайн сред архитекти и строители, той също е предпочитан поради простотата на конструкцията си.

Дори непрофесионален специалист без опит и строително образование може да се заеме с такъв покрив и в същото време да се справи перфектно със задачата.

Нека разгледаме по-отблизо всички видове системи за ферми, които могат да се използват в строителството. След като получи необходимия минимум информация, ще бъде възможно незабавно да се разберат сложностите на изграждането на определена конструкция на ферми и да се вземе решение за избора на бъдеща система на ферми.

Както беше отбелязано по-горе, експертите препоръчват използването на двускатна система, обяснявайки това с многобройните предимства и богатите възможности на този дизайн.

Двускатен покрив (разновидности на рафтова система)

Има 3 вида двускатни покриви:

 • наклонени греди;
 • висящи греди;
 • комбинирани греди (включват структура от наклонени и висящи греди).

Висящият тип греди се използва, когато разстоянието между стените на къщата не надвишава 10 метра и няма междинни прегради и стени.Такъв покрив дава определено натоварване на носещите стени.

Можете да намалите нивото на съпротивление със затягане, което образува триъгълник в основата от метал или дърво. Ролята на пуфове обикновено се поема от подови греди. Използват се като конструкции на таванския етаж.

Когато разстоянието между външните стени е повече от 10 метра, се използва опорна греда.

Фактори, влияещи върху избора на конкретна покривна конструкция:

 • Нивото на валежите в даден регион;
 • Материалните възможности на собственика на къщата;
 • Приложен покривен материал (мека керемида или керамика);
 • Използване на покривното пространство като жилищно или нежилищно пространство. Оборудване на тавански етаж или пълноценно жилищно пространство със стаи или зона за отдих;
 • Метеорологични условия и климат.

Специалистите по покриви и архитектите обръщат специално внимание на нивото на валежите в избрания район, изобилието и плътността на снеговалежа (валежите). В покрити със сняг северни райони не се използват покриви с малък ъгъл на наклон. Снегът върху такива покриви се задържа и може да доведе най-малкото до деформация на конструкцията или до пълното разрушаване на покрива и къщата.

Видове фермови системи

Както беше отбелязано малко по-горе, едноскатните и двускатните системи за ферми се считат за най-надеждни, но има и други видове системи за ферми.

В зависимост от метеорологичните условия, предназначението на бъдещата конструкция, характеристиките на терена, специалистите използват различни видове покривни конструкции: едноскатни, двускатни, плоски, бедрени, многоскатни, четирискатни, полускатни , счупен, мансарден, половин бедра. Можете да видите снимката на системите за ферми по-долу.

Направи си сам двускатен покрив

След като сте се убедили, че двускатният покрив е най-добрият избор за вашия дом, помислете за конструкцията на фермовата система.

Спомнете си, че покривът трябва да има правилна граница на безопасност и да издържа на естествени натоварвания - силен вятър, валежи (сняг, градушка, дъжд). Това включва и теглото на човек и покрив.

При правилна конструкция на покрив с 2 наклона натоварването върху стените се разпределя равномерно. Тази покривна конструкция се използва най-често в едноетажни сгради.

Изчисляване на покрив с два наклона

При изчисляване на двускатната покривна система трябва да се обърне внимание на използвания материал (покрив), както и на техническите изисквания в областта на архитектурата и строителството:

Ъгълът на наклона на двускатен покрив трябва да бъде повече от 5 °. В някои случаи тази цифра достига 90 °.

В района, където метеорологичните условия не са най-добри и постоянно се проследяват дъжд и сняг, склоновете стават стръмни. В такава ситуация ъгълът се избира в рамките на 35-40 °. Така тогава се предотвратява задържането на вода и сняг върху повърхността на покрива.

Въпреки това, с такъв ъгъл на покрива е невъзможно да се изгради допълнителен етаж с таванско пространство. Изходът от ситуацията ще бъде счупена покривна система. Отгоре такъв дизайн ще бъде лек, а отдолу с остър наклон.

Скатните покриви се използват активно в райони със силни пориви на вятъра. При постоянен вятър наклонът се прави 15-20 °, за да се защити покривът.

Най-добрият избор би бил нещо средно, когато наклонът не е най-стръмен. Обърнете внимание, че наклонът не е много лек.

Не правете твърде голям ъгъл на наклон, това ще доведе до допълнителни разходи за изграждането на покрива поради вятъра на бъдещата покривна конструкция.

Когато инсталирате системата за ферми, първо трябва да се запознаете с основните структурни елементи:

 • Mauerlat - бар, прикрепен около периметъра на къщата към горната равнина на стените;
 • Подпори и стелажи;
 • Легла - опорна система от греди, монтирани върху колона или носеща система от прегради;
 • Писти - опорни елементи, положени по оста на покривната конструкция, използват се стелажи;
 • Покривни греди.

Висящи греди със собствените си ръце

Направете сами рафтова система, използвайки примера на висящи греди, предполага инсталирането на подова греда и Mauerlat на първия етап. Пълна липса на опори (вертикални, хоризонтални). Не се изисква инсталиране на стелажи и писти.

Според шаблона маркирайте централната част на покрива, където ще бъде разположено билото. За това се използват дъски от фронтони, заковани в центъра. На самите фронтони се правят маркировки за височината на бъдещата покривна конструкция.

Снимка на рафтовата система


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор